Πάστα Ταψιού!

Το γλυκό Πάστα Ταψιού είναι ένα κλασικό γλυκό που έχει πολλούς θαυμαστές. Φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα με απλά υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι. Μπορεί να την σερβίρεται  σε γιορτες συγκεντρώσεις ή φιλικά σουαρε  αφήνοντας πάντα ευχαριστημένους μικρούς και μεγάλους. Αν ψάχνετε για ένα εύκολο και νόστιμο γλυκό, η Πάστα Ταψιού είναι η ιδανική επιλογή!

Υλικά (για 20-24 κομμάτια):

Για το παντεσπάνι:

6 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
6 κ.σ. κοφτές ζάχαρη
6 κ.σ. κοφτές αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
4 κ.σ. γεμάτες κακάο, κοσκινισμένο
4 κ.σ. σπορέλαιο
1 βανίλια
Λίγο κονιάκ
2 κοφτά κ.γ. μπέικιν, κοσκινισμένα

Για το σιρόπι:

2 κούπες τσαγιού νερό
1.5 κούπα ζάχαρη
1 βανίλια
1 κ.σ. κονιάκ
1 κ.γ. χυμό λεμόνι ή 1 κ.σ. γλυκόζη

Για την κρέμα:

2 παγωμένες κρέμες Morfat στο τσίγκινο κουτί
1 ζαχαρούχο γάλα
1 βανίλια
150 γρ. κουβερτούρα λιωμένη και ελαφρώς κρυωμένη
1 κ.σ. Μερέντα

Για την γκανάζ:

375 γρ. ψιλοκομμένη κουβερτούρα
225 γρ. γάλα εβαπορέ, αδιάλυτο
1 κ.γ. μέλι ή γλυκόζη
Για το γαρνίρισμα:

Ό,τι επιθυμείτε (π.χ. σαντιγί, κερασάκια)

Εκτέλεση:

Παντεσπάνι

Χτυπάμε δυνατά τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να φουσκώσουν. Προσθέτουμε σιγά σιγά όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύοντας απαλά για να διατηρήσουμε τον όγκο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε βουτυρωμένο ταψί για 10-12 λεπτά. Κάνουμε το τεστ με την οδοντογλυφίδα: αν βγει καθαρή, το παντεσπάνι είναι έτοιμο.

Σιρόπι

Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι μαζί, εκτός από τη βανίλια και το κονιάκ. Βράζουμε για 4-5 λεπτά από την στιγμή που θα πάρει βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια και το κονιάκ. Περιχύνουμε το ζεστό παντεσπάνι με το ζεστό σιρόπι και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Κρέμα: Χτυπάμε τις παγωμένες Morfat μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτουμε ένα ένα τα υπόλοιπα υλικά, ενσωματώνοντάς τα καλά. Απλώνουμε την κρέμα πάνω από το παντεσπάνι και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.

Γκανάζ

Ζεσταίνουμε το γάλα εβαπορέ και το ρίχνουμε πάνω από την ψιλοκομμένη κουβερτούρα. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και προσθέτουμε το μέλι ή τη γλυκόζη. Αφήνουμε να χλιαρύνει για 10 λεπτά.
Συναρμολόγηση: Περιχύνουμε την κρέμα με τη γκανάζ και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο να παγώσει καλά.

Γαρνίρισμα:

Διακοσμούμε με ό,τι επιθυμούμε, π.χ. σαντιγί και κερασάκια.

Η Συνταγή είναι της κας Maria Kapodistria

Προηγούμενο άρθροΜπισκότα βουτύρου
Επόμενο άρθροΜοσχαράκι με μελιτζάνες…γεμάτο αρώματα και πλούσια γεύση