Οι πάστες ταψιού καραμέλα είναι ένα κλασικό γλυκό της ελληνικής κουζίνας. Αποτελούνται από ένα αφράτο παντεσπάνι που σιροπιάζεται με ένα γλυκό σιρόπι καραμέλας, και από μια πλούσια κρέμα καραμέλας. Το αποτέλεσμα είναι ένα γλυκό με πλούσια γεύση και κρεμώδη υφή, που είναι ιδανικό για κάθε περίσταση.

Υλικά 

Για το παντεσπάνι
100 γρ αλέυρι γ.ο.χ
2 κ.γ μπέικιν
3 κ.σ κακάο
1 βανίλια
3 αυγά
70 γρ ζάχαρη
70 ml ηλιέλαιο
70 ml γάλα

Σιρόπι
1 φλ ζάχαρη
1 φλ νερό
1 κ.σ κακάο
1 κ.σ.νες καφέ

Για την κρέμα
1 ζαχαρούχο καραμελωμένο
2 κουτάκια ερμόλ παγωμένα
Για την γκανάζ σοκολάτας
1 κουβερτούρα υγείας 125 γρ
90 γρ εβαπορέ αδιάλυτο
1.κ.γ μέλι

Εκτέλεση

Το ταψί που χρησιμοποίησα είναι 27 χ35
Χτυπάω τα αυγά με το ηλιέλαιο και τη ζάχαρη.Μετά προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάω μέχρι να ομογενοποιηθούν.Βουτυρώνω καλά το ταψάκι μου και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνου σε 180 για 15 – 20 λεπτά.
Βάζω σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι και το βράζω για 4 λεπτά
Σιρόπιαzω ζεστό γλυκό κρύο σιρόπι!Αφήνω να κρυώσει!!!

Χτυπάω στο μίξερ τα δύο Ερμόλ για 5-6 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν.Προσθέτω το καραμελωμένο ζαχαρούχο και χτυπάω καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να έχω μια παχύρρευστη κρέμα.Την στρώνω στο ταψάκι μου και τη βάζω στο ψυγείο για 2-3 ώρες να παγώσει.Για την γκανάζ σοκολάτας βάζω όλα τα υλικά σε μπεν μαρί και ανακατέυω μεχρι να λιώσει η κουβερτούρα.Αφηνω να κρυώσει και την στρώνω επανω στο γλυκό.Εκανα ροζετες με την κρέμα καραμελας και έβαλα τριμμένο αμύγδαλο!

Kαλή επιτυχία!!

Η Συνταγή είναι της κας Αλεξάνδρα Κυριάκη

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 18 ΠΑΣΤΕΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
6 αυγά
6 κουτ.σούπας ζάχαρη(κοφτές)
6 κουτ.σούπας αλεύρι(κοφτές)
4 κουτ.σούπας κακάο(γεμάτες)
4 κουτ.σούπας σπορέλαιο
1 βανίλια
2 κ.γ μπέικιν
Για το σιρόπι
2 κούπες ζάχαρη
2 κουπες νερό
1 βανίλια
3 κ.σ κονιάκ
1 κ.γ χυμό λεμονιού ή μια κ.σ γλυκόζη

Εκτέλεση
Χτυπάω τα αυγα με τη ζαχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να φουσκώσουν 3-4 λεπτά.Ρίχνω και τη βανίλια.Προσθέτω το αλεύρι που το έχω κοσκινίσει με το κακάο και το μπέικιν στην πολύ χαμηλή ταχύτητα του μίξερ και τέλος ρίχνω λίγο λιγο και το σπορέλαιο.Αν μπορείτε να κάνετε το ανακάτεμα των στερεών υλικών στο μίγμα των αυγων με σπάτουλα,ακόμα καλύτερα,για να μη χάσουμε πολύ ογκο από το φούσκωμά τους.Αδειάζω το μίγμα σε ταψί βαθύ ή πυρέξ βουτυρωμένο 30Χ35 ή 27Χ37 περίπου και ψήνω στους 180 βαθμούς αντιστάσεις 10-12 λεπτά,ή μέχρι να το δοκιμάσω με οδοντογλυφίδα και να βγαίνει στεγνή.Όσο ψήνεται το παντεσπάνι βράζω το σιρόπι 2-3 λεπτά μόνο,κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω το κονιάκ(άν βάλω) και τη βανίλια.Περιχύνω με το καυτό σιρόπι,το καυτό γλυκό.Αφήνω να κρυώσει.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
2 κονσέρβες μόρφατ φυτικη σαντιγι(κρύες από το ψυγείο)
1 κουτακι ζαχαρούχο(397-400 γρ.)
1 βανίλια
150γρ.κουβερτουρα λιωμένη και κρύα
1 κ.σ μερέντα(προαιρετικά)
3 κ.δσ κονιάκ (προαιρετικά)

Χτυπάω τα μορφατ να γίνουν σαντιγι,προσθέτω το ζαχαρουχο τη βανιλια και την σοκολάτα.Αν θέλετε βάλτε τη Μερέντα και το κονιάκ.Απλώνω την κρέμα στο κρύο παντεσπανι και βάζω ψυγείο να παγώσει 1 ώρα.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΚΑΝΑΖ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
250 γρ.κουβερτούρα (ψιλοκομμένη)
150γρ.γάλα εβαπορέ(αδιάλυτο)
1 κ.σ μέλι ή γλυκόζη
Βάζω σ’ένα μπολάκι τη σοκολάτα με το γάλα και τα βάζω να λιώσουν στα μικροκύμματα.Προσθετω και το μελι,ανακατεύω και αφήνω να γίνει χλιαρή.Περιχύνω και απλώνω με σπάτουλα τη γκανάζ πάνω από την παγωμένη κρέμα.Ξανά ψυγείο 1-2 ωρίτσες και έτοιμη η πάστα σοκολατίνα!!!
Γαρνίρω με λιωμένη λευκή σοκολάτα!
Προτιμήστε αφού παγώσει το γλυκό,πρώτα να το κόψετε σε κομμάτια σκουπίζοντας το μαχαίρι με χαρτί κουζίνας στην κάθε κοψιά και έπειτα να το πασπαλίσετε με ότι θέλετε.Έτσι θα κοπούν τα κομμάτια ομοιόμορφα.
Η γεύση της μοιάζει με την πάστα ”ποντικάκι”!!!

Οι Λιχουδιές της Σόφης

Προηγούμενο άρθροΚέικ με γιαούρτι φράουλα
Επόμενο άρθροΣπιτική ζεστή πίτα (Πίτα της μαμάς)