Παστίτσιο
Παραδοσιακό Παστίτσιο με όλα τα μυστικά του αγαπημένου φαγητού της οικογένειας
Υλικά
1 πακέτο μακαρόνια Νο 2
1 κύβο κότας.
Ανάλογα το ταψί 800 γρ ή 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο.
2 κρεμμύδια
1 καρότο τριμμένο στο τρίφτη.
Λίγο πελτέ ντομάτας και ένα κουτί ντομάτα κονκασέ ή φρέσκια ντομάτα τριμμένη.
2 μικρά ξύλα κανέλας
1/2 ποτήρι του κρασιού κονιάκ ή κρασί.
Αλάτι πιπέρι.
Για την μπεσαμέλ
1 λίτρο και λίγο ακόμη γάλα
130 γραμ.βούτυρο της αρεσκείας
130 γρ. αλεύρι
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι στραγγιστό
2 αυγά
1/2 κούπα Τριμμένο τυρί σκληρό.
Αλάτι.
Εκτέλεση
Σε αλατισμένο νερό βράζουμε τα μακαρόνια.
Τα σουρώνουμε τα περνάμε με λίγο λαδάκι και τα αφήνουμε στην άκρη.
Στη συνέχεια σε μία κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε αρκετά καλά τον κιμά.. ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να διαλυθεί και να γινει σπυρωτός
Προσθέτουμε το τριμμένο κρεμμύδι το καρότο και τον κύβο κότας για να σωταριστουν και αυτά.
Στη συνέχεια σβήνουμε με το κρασί ή το κονιάκ και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ
Προσθέτουμε τα ξύλα κανέλας.
Στον πάτο της κατσαρόλας κάνουμε λίγο χώρο και προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας τον τσιγαρίζουμε ελαφρώς και στη συνέχεια βάζουμε και την υπόλοιπη ντομάτα τριμμένη ή την κονσέρβα ντομάτας.
Ανακατεύουμε προσθέτουμε το αλάτι το πιπέρι και το νερό και το αφήνουμε να βράσει.
Παίρνουμε ένα ταψί το οποίο βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε.
Σε ένα πιατάκι βάζουμε τριμμένο τυρί σκληρό μαζί με λίγη φρυγανιά τριμμένη. Τα αναμιγνύουμε μαζί και στη συνέχεια βάζουμε λίγο στον πάτο του ταψιού.
Μετά προσθέτουμε λίγα από τα μακαρόνια μέχρι να καλυφθεί ο πάτος του ταψιού και να έχει μία ικανοποιητική στρώση. Κρατάμε λίγα μακαρόνια.Στη συνέχεια ρίχνουμε πάνω στα μακαρόνια δυο-τρεις κουταλιές της σούπας από την μπεσαμέλ. Μετά στρώνουμε τον κιμά ρίχνουμε από πάνω φρυγανιά και το τυρί.
Από πάνω βάζουμε τα υπόλοιπα ελάχιστα μακαρόνια που έχουμε κρατήσει ξανά πασπαλίζουμε με λίγο τυρί τριμμένο. Και στο τέλος προσθέτουμε την μπεσαμέλ.
Πασπαλίζουμε πάλι με λίγο τυράκι και ελάχιστη φρυγανιά.
Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο μέχρι να πάρει ομοιόμορφο χρώμα.
Η Συνταγή είναι της κας Ρούλα Γεωργοπούλου
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Παστίτσιο
Συστατικά
Μακαρόνια – 300 γρ
Κιμάς – 400 g
Φρέσκα κρεμμυδακια – 3 κοτσάνια
Ελαιόλαδο
Μαύρο πιπέρι
Πάπρικα
Κύμινο
Ρίγανη
Αλάτι
Για την Μπεσαμελ
Βούτυρο – 40 g
Αλεύρι – 2 κουταλιές της σούπας.
Γάλα – 600 ml
Τυρί – 150 g
Αλας
Μαύρο πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό για 7 λεπτά σε μέτρια φωτιά .
Σε καυτό ελαιόλαδο τσιγαρίζουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον κιμά για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά .
Καρυκεύουμε με μαύρο πιπέρι, πάπρικα, κύμινο και ρίγανη.
Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε τα μισοβρασμένα ζυμαρικά, προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε καλά.
Ετοιμάζουμε την μπεσαμελ τσιγαρίζοντας το αλεύρι σε καυτό βουτυρο για 1 λεπτό σε μέτρια χαμηλή φωτιά .
Προσθέτουμε το γάλα και αλατοπιπερώνουμε και το μοσχοκάρυδο.
Μαγειρέψτε για 2 λεπτά σε μέτρια χαμηλή φωτιά .
Προσθέτουμε το τυρί και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ρίξτε την επικάλυψη πάνω από τα ζυμαρικά.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 ° C για 20 λεπτά.