Πασχαλινό Κέικ με σταφίδες

Υλικά:

Για το προζύμι:

  • 80 ml γάλα (χλιαρό)
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 7 γραμμάρια ξηρή μαγιά ή 18 γραμμάρια φρέσκια μαγιά
  • 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι

Για το ζυμάρι:

  • 2 αυγά
  • Χυμός από 2-3 πορτοκάλια
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 40 γραμμάρια βούτυρο
  • Μια πρέζα αλάτι
  • 100 γραμμάρια ζάχαρη
  • 300-350 γραμμάρια αλεύρι

Για τη γέμιση:

  • 80 γραμμάρια βούτυρο
  • 100 γραμμάρια σταφίδες

Εκτέλεση:

  1. Φτιάξτε το προζύμι: Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το χλιαρό γάλα, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το αλεύρι. Αφήστε το μείγμα να φουσκώσει για 15-20 λεπτά σε ζεστό μέρος.

  2. Φτιάξτε το ζυμάρι: Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε τα αυγά με το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού. Προσθέστε το λιωμένο βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη. Ανακατέψτε καλά.

  3. Ρίξτε το προζύμι στο μείγμα των αυγών και ανακατέψτε. Σιγά σιγά προσθέστε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και ελαστική ζύμη.

  4. Ζυμώστε τη ζύμη για 10-15 λεπτά σε αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Βάλτε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπάστε την με μια πετσέτα και αφήστε την να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

  5. Φτιάξτε τη γέμιση: Σε ένα μπολ, χτυπήστε το βούτυρο με τις σταφίδες μέχρι να μαλακώσει να γινει σαν κρεμα.

  6. Συναρμολόγηση: Χωρίστε τη ζύμη σε 2 ίσα μέρη. Ανοίξτε κάθε μέρος σε ένα ορθογώνιο φύλλο. Απλώστε τη μισή γέμιση σε κάθε φύλλο ζύμης.

  7. Τυλίξτε κάθε φύλλο σε ρολό και κόψτε το κατα μήκος.

  8. Βάλτε τις κομένες λωρίδες σε σχήμα σπείρας σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί.

  9. Σκεπάστε το ταψί με μια πετσέτα και αφήστε το να φουσκώσει για 30-40 λεπτά.

  10. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30-35 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει η torta.

  11. Αφήστε το κέικ να κρυώσει πριν την πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη.

Συμβουλές:

  • Μπορείτε να προσθέσετε στη γέμιση ξηρούς καρπούς, ή σοκολάτα.
  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε το χυμό πορτοκαλιού με χυμό λεμονιού.
  • Μπορείτε να πασπαλίσετε το κεικ με ζαχαρούχο γλάσο ή με σοκολάτα ganache.

Καλή όρεξη!

Προηγούμενο άρθροΕντυπωσιάστε τους Πάντες με αυτόν τον Κέικ-Κορμό σε 8 Λεπτά!
Επόμενο άρθροΤυρόπιτα χωρίς φύλλο: Γρήγορη λύση για όλες τις περιστάσεις!