Πατάτες ντοφινουάζ το γαλλικό μυστικό για τραγανές και κρεμώδεις πατάτες
Υλικά
5 πατάτες
100 γρ. βούτυρο κομμένο σε μικρά τετραγωνάκια
400 ml. κρέμα γάλακτος
150 γρ. τριμμένο τυρί γραβιέρα
100 γρ. παρμεζάνα
μοσχοκάρυδο τριμμένο
3 σκελίδες σκόρδο
2 κ.σ φρυγανιά
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Με ένα μαντολίνο κόβουμε τις πατάτες σε πολύ λεπτές στρογγυλές φέτες.Τις ξεπλένουμε και τις στραγγίζουμε καλά.
Βουτυρώνουμε καλά όλο το σκεύος πασπαλίζοντας μια μικρή ποσότητα φρυγανιάς.
Απλώνουμε την πρώτη στρώση με τις πατάτες μέχρι να καλυφθεί η βάση του σκεύους.
Ρίχνουμε από πάνω λίγο απ τα τριμμένα τυριά, κομματάκια βούτυρο, αλάτι, πιπέρι,μοσχοκάρυδο και τη μία σκελίδα σκόρδου.
Από πάνω βάζουμε άλλη μια στρώση πατάτες και συνεχίζουμε την ιδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.Θέλουμε οπωσδήποτε 4-5 στρώσεις.
Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια με τυρί και ρίχνουμε λίγο αλατοπίπερο και μοσχοκάρυδο.
Στο τέλος ρίχνουμε πάνω από τις πατάτες την κρέμα γάλακτος.Σκορπάμε στην επιφάνεια λίγα κομματάκια βούτυρο.
Ψήνουμε στους 180ºC για μία ώρα περίπου μέχρι να πάρει χρώμα. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15’-20’ να σταθεροποιηθεί και μετά σερβίρουμε.
Καλή σας επιτυχία!!!!
Η εκτέλεση είναι της Ραλλούς Ψαραδέλλη