Πατάτες ογκρατέν με κασέρι

Υλικά

2 σκελίδες σκόρδο
3 κουταλιές βούτυρο
1 κιλό πατάτες
1½ κούπας κρέμα γάλακτος
3 κούπες τριμμένο κασέρι
Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Κόβουμε τις σκελίδες σκόρδου στη μέση και τρίβουμε τον πάτο και τα τοιχώματα ενός πυρέξ. Αλείφουμε το πυρέξ με 1 κουταλιά βούτυρο. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες και τις βάζουμε στο πυρεξ σε 3 στρώσεις, εναλλάξ με το τριμμένο κασέρι πασπαλίζοντας με πιπέρι, αλάτι και μοσχοκάρυδο.

Περιχύνουμε τις πατάτες με την κρέμα γάλακτος και πασπαλίζουμε με κασέρι. Βάζουμε στην επιφάνεια το υπόλοιπο βούτυρο σε κομματάκια. Ψήνουμε στους 180°C 1 ώρα ή ώσπου να μαλακώσουν οι πατάτες και να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Αφήνουμε να σταθούν 10 λεπτά πριν τις σερβίρουμε.

Η Συνταγή είναι της Hara Dimitriadou

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Πατάτες Ογκρατεν με μπέικον

Υλικά για 6 άτομα

1.000 γρ. | Πατάτες Φούρνου σε κυβάκια
1 φλιτζάνι | γάλα φρέσκο
1½ φλιτζάνι | κρέμα γάλακτος
3 | αυγά χτυπημένα
300 γρ. | μπέικον κομμένο σε κομματάκια
450 γρ. | κασέρι
150 γρ. | κεφαλογραβιέρα ή μετσοβόνε τριμμένο
βούτυρο ή μαργαρίνη για να αλείψετε το ταψί
λίγο | αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση συνταγής:

Βουτυρώνετε πολύ καλά ένα ταψί διαμέτρου 30-32 εκατοστών. Απλώνετε σε μια στρώση τις πατάτες και αλατοπιπερώνετε.


Ανάμεσα και πάνω από τις πατάτες σκορπίζετε το μπέικον.
Ανακατεύετε το γάλα με την κρέμα γάλακτος και τα αυγά και περιχύνετε τις πατάτες.
Ψήνετε το φαγητό στους 200° C σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για 30΄ .
Κατόπιν αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και προσθέτετε τα τριμμένα τυρια, συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 25΄μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του φαγητού.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΤυρόπιτα με γέμιση γιαουρτιού
Επόμενο άρθροΜοσχαράκι κατσαρόλας με πουρέ πατάτας – το κρέας μαλακό σαν βούτυρο