Πατατόπιτα Νηστείας

Τι υπέροχη συνταγή! Η πατατόπιτα είναι ένα αγαπημένο πιάτο, και η νηστίσιμη εκδοχή με κρεμμυδάκι ξερό και φρέσκο είναι ιδανική για την περίοδο της Σαρακοστής.

Ας δούμε τα υλικά:

  • Πατάτες: πλούσιες σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και βιταμίνες, οι πατάτες αποτελούν την τέλεια βάση για την πίτα μας.
  • Κρεμμύδι ξερό: προσθέτει πλούσια γεύση και γλυκύτητα στην πίτα.
  • Κρεμμύδι φρέσκο: δίνει μια δροσερή και πιπεριά πινελιά στο πιάτο.

  • Μαϊντανός: φρέσκος και αρωματικός, ο μαϊντανός ταιριάζει τέλεια με τα υπόλοιπα υλικά.
  • Αλεύρι: χρησιμοποιούμε για να δέσει η γέμιση και να δημιουργήσει μια τραγανή κρούστα.
  • Ελαιόλαδο: απαραίτητο για την υγρασία και την νοστιμιά της πίτας.
  • Μπαχαρικά: αλάτι, πιπέρι και ρίγανη μπορείτε προσθέτουν την απαραίτητη γεύση.

Υλικά

Για το φύλλο:

380 γρ αλεύρι γ.ο.χ.
50 γρ λάδι
1 κ.σ. ξύδι
1 κ.γ. αλάτι
170 γρ χλιαρό νερό
Έξτρα αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου

Για τη γέμιση:

5 μεγάλες πατάτες
2 ξερά κρεμμύδια
1/2 φρέσκο κρεμμυδάκι
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση

Για το φύλλο:

Σε μια λεκάνη, ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και το ξύδι.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το χλιαρό νερό, ζυμώνοντας παράλληλα με τα χέρια μας, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
Ρίχνουμε το λάδι και ζυμώνουμε για 5-10 λεπτά ακόμα, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική.
Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη και τα ανοίγουμε σε φύλλα με ένα πλάστη.

πατατόπιτα

Για τη γέμιση:

Βραζουμε τις πατάτες και τις λιωνουμε σαν πουρε.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και το φρέσκο κρεμμυδάκι
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τις τριμμένες πατάτες, τα κρεμμύδια, το φρέσκο κρεμμυδάκι, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε τη γέμιση να είναι κρύα πριν την τοποθετήσουμε πάνω στο φύλλο..

Συναρμολόγηση:

Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα 3 φύλλα, ραντίζοντας τα ενδιάμεσα με λίγο λάδι.
Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση πάνω στα φύλλα.
Καλύπτουμε με τα φύλλα που κρεμονται και σφραγίζουμε καλά τις άκρες.

πατατόπιτα
Δεν Χαράζουμε την επιφάνεια της πίτας σε κομμάτια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η πίτα.

πατατόπιτα

Η Συνταγή είνα της κας Zoi Tsakiri

Προηγούμενο άρθροΓλυκιά Κολοκυθόπιτα με Πικάντικο Χαρμάνι Τυριών
Επόμενο άρθροΗ πιο σπάνια συνταγή για απαράμιλλης ποιότητας κοτολέτες