Υλικά:
Πράσα φρέσκα
Χοιρινό κρέας (μπορείς να χρησιμοποιήσεις χοιρινό καρέ, σπάλα ή και κιμά)
Κρεμμύδι
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Πελτές ντομάτας
Πάπρικα καπνιστή (προαιρετικά, για πιο έντονο άρωμα)
Ζυμαροπίτα (βλ. συνταγή παρακάτω)
Εκτέλεση:
Προετοιμασία:
Καθαρίζουμε καλά τα πράσα και τα κόβουμε σε ροδέλες.
Κόβουμε το κρεμμύδι σε μικρά κομμάτια.
Κόβουμε το χοιρινό σε μερίδες ή σε μικρά κομμάτια, ανάλογα με το είδος που έχουμε επιλέξει.
Σοτάρισμα:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτουμε το χοιρινό και το σοτάρουμε από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει.
Αλατοπιπερώνουμε.
Σιγοβράσιμο:
Προσθέτουμε τα πράσα και ανακατεύουμε καλά.
Σβήνουμε με λίγο νερό και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα πράσα.
Προσθέτουμε τον πελτέ και την πάπρικα καπνιστή (προαιρετικά) και ανακατεύουμε καλά.
Σιγοβράζουμε για λίγα λεπτά ακόμα, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό, συνοδευμένο με τη ζυμαροπίτα.
Ζυμαροπίτα
Υλικά:
3 κούπες αλεύρι
3 κούπες νερό
1 κεσεδάκι γιαούρτι
Αλάτι
Πιπέρι
Μισή κούπα σπορέλαιο
Φέτα τριμμένη
Βούτυρο για το ταψι και απο πάνω
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της ζύμης σε ένα μπολ μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.
Παίρνουμε ένα ταψί και το βουτυρώνουμε πολύ καλά με 2-3 κυβάκια από το βούτυρο.
Αδειάζουμε την πίτα στο ταψί.
Ρίχνουμε τα υπόλοιπα κυβάκια βουτύρου πάνω στην πίτα σκόρπια, ώστε να πάει παντού όταν ψηθεί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
Η Συνταγή της κας Βούλα Βήττα