Πρασοσπανακόπιτα Σφολιάτας

Ακούγεται τέλεια! Μια ελαφριά και γευστική επιλογή, ιδανική για όσους θέλουν να αποφύγουν τα γαλακτοκομικά.

Μου αρέσει ιδιαίτερα η ευελιξία της συνταγής. Μπορείς να την προσαρμόσεις στα γούστα σου, προσθέτοντας μανιτάρια, κρεμμύδι ή πιπεριά για ακόμα πιο πλούσια γεύση.

Υλικά:

800 γρ. αλεύρι γοχ
Αλάτι
Ξύδι
Λίγο λαδάκι
3 κουταλιές σούπας νερό
1 βιτάμ
1 κιλό πράσο καθαρισμένο, καλοπλυμένο και ψιλοκομμένο
1 κιλό σπανάκι
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Κόκκινο πιπέρι

Εκτέλεση:

Ζύμη:
Σε μια λεκάνη, ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι και το ξύδι.
Προσθέστε το λαδάκι και το νερό σιγά σιγά, ζυμώνοντας μέχρι να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
Σκεπάστε τη ζύμη με μια πετσέτα και αφήστε την να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Χωρίστε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη.
Λιώστε το βιτάμ.
Ανοίξτε το πρώτο φύλλο σε μεγάλο μέγεθος και αλείψτε το με το βιτάμ.
Διπλώστε το φύλλο στη μέση, φέρνοντας τις δύο άκρες προς το κέντρο.
Αλείψτε ξανά με βιτάμ και διπλώστε το φύλλο στη μέση, σχηματίζοντας ένα ρολό.
Κάντε το ίδιο και με το δεύτερο φύλλο.
Αφήστε τα ρολά ζύμης να ξεκουραστούν για 15 λεπτά.

Γέμιση:
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέστε το πράσο και το σπανάκι και σοτάρετε μέχρι να μαραθούν.
Αλατοπιπερώστε, προσθέστε ρίγανη και κόκκινο πιπέρι και ανακατέψτε καλά.
Αφήστε το μείγμα να κρυώσει καλά.

Συναρμολόγηση:
Ανοίξτε το πρώτο ρολό ζύμης σε ένα μεγάλο φύλλο.
Απλώστε το μείγμα γέμισης ομοιόμορφα πάνω στο φύλλο.
Καλύψτε τη γέμιση με το δεύτερο φύλλο ζύμης.
Κλείστε καλά τις άκρες και πλάστε τις για να σφραγίσουν.
Αλείψτε την πίτα με το υπόλοιπο βιτάμ.

Ψήσιμο:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.
Ψήστε την πίτα για 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί καλά.

Συμβουλές:

Μπορείτε να προσθέσετε τυρί (φέτα, γραβιέρα, κεφαλοτύρι) στη γέμιση για πιο πλούσια γεύση.
Αν θέλετε, μπορείτε να αλείψετε την πίτα με αυγό πριν την ψήσετε για πιο ωραίο χρώμα.
Μπορείτε να σερβίρετε την πίτα ζεστή ή κρύα.

Καλή όρεξη!

Η Συνταγή είναι της Λένα Αντωνίου

Προηγούμενο άρθροΜαλακά και αφράτα τσουρεκάκια που λιώνουν στο στόμα
Επόμενο άρθροΚεφτεδάκια Ψωμιού