Η πρασοτυρόπιτα είναι μία νόστιμη πίτα που μπορείτε να φάτε ανά πάσα στιγμή. Μπορείτε να την φάτε ζεστή ή κρύα και μπορεί να είναι γεύμα ή συνοδευτικό. Αν θέλετε να φτιάξετε μια λαχταριστή πρασοτυρόπιτα  μπορείτε να βρείτε πολλές πολλες συνταγές στο διαδίκτυο ή σε βιβλία συνταγών. Αυτή όμως η συνταγη για πρασοτυρόπιτα είναι δοκιμασμένη που θα απολαύσετε πραγματικά!

Υλικά:

Για τη ζύμη:

800 γρ. αλεύρι Μάννα
1 κ.γ. αλάτι
1 σφηνάκι ξύδι
1 σφηνάκι ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια νερό

Για τη γέμιση:
1 κιλό πράσα, ψιλοκομμένα
4 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
500 γρ. φέτα, θρυμματισμένη

Εκτέλεση:

για την Ζύμη

Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ξύδι και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό, ζυμώνοντας
μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα, σκεπασμένη με μια πετσέτα.

για την Γέμιση

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε τα πράσα για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 ίσα μέρη. Ανοίγουμε σε 10 λεπτά φύλλα με τη βοήθεια του πλάστη και λίγο νισεστέ.
Λαδώνουμε με ένα πινέλο ελαιόλαδο το ταψί και στρώνουμε 5 φύλλα ζύμης.
Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση από τα πράσα και τη φέτα πάνω στα φύλλα. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα 5 φύλλα ζύμης και λαδώνουμε
με ελαιόλαδο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 50-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η πίτα.
Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει ελαφρώς πριν την κόψουμε και την σερβίρουμε.

Συμβουλές:

Για πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μείγμα από φέτα και γραβιέρα.
Αν θέλετε η πίτα σας να γίνει πιο τραγανή, μπορείτε να την ψήσετε για 10-15 λεπτά ακόμα στο γκριλ μετά το ψήσιμο.

Καλή όρεξη!

Η Συνταγή είναι της κας Lena Totsika

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Πρασοτυρόπιτα χωρίς φύλλο

Πρασοτυρόπιτα χωρίς φύλλο

Θα μοιραστώ μαζί σας μια υπέροχη συνταγή για μια βουτιά, την οποία γνωρίζω από τη μητέρα μου.
Είναι χαρακτηριστικό για την περιοχή μας και είναι πιο κατάλληλο για το φθινόπωρο και το χειμώνα,
αλλά ακόμη και τώρα είναι υπέροχο να το προετοιμάσετε, επειδή τα πράσα είναι ήδη στο αγορά ανά πάσα στιγμή.

Υλικά:

3-4 μεγάλα κεφάλια πράσων.
1 φλιτζάνι γιαούρτι
1 κουτ διττανθρακική σόδα
1 κουτ καλαμποκάλευρο
1 κουτ αλεύρι σίτου;
100 ml. λάδι (50 για τηγάνισμα πράσα και 50 για το μείγμα) ·
2-3 αυγά
100-150 g τυριού.
1 κουτ αλατι

Εκτέλεση:

Τηγανίζουμε πράσα στο τηγάνι το μισό λάδι και το αφήνουε να κρυώσουν. Ξεχωριστά, ανακατέψτε τα αυγά, το υπόλοιπο λάδι και το γιαούρτι καλά με την σόδα σε αυτό για να το κάνετε αφρό. Προστίθενται το καλαμπκαύλευρο και αλεύρι σίτου. Ανακατέψτε
καλά, προσθέστε τριμμένο τυρί. Ριχνετε στο κρυο πράσο στ μείγμα που παρασκευάζεται με αυτόν τον τρόπο.
Αναμειγνύεται καλά και ψήνεται μέχρι να πάρει ένα ωράιο χρυσαφί χρώμα.

Είναι υπέροχο, πιστέψτε με! 😘❤