Ψευτομουσακάς με Πατάτες Κιμά και Τυριά

Ο Ψευτομουσακάς με Πατάτες Κιμά και Τυριά είναι ένα νόστιμο και χορταστικό πιάτο που μπορεί να αποτελέσει ιδανική επιλογή για το μεσημεριανό ή το βραδινό γεύμα. Είναι μια πιο ελαφριά εκδοχή του κλασικού μουσακά, καθώς δεν περιέχει μελιτζάνες, αλλά πατάτες.

Υλικά

1 κιλό Πατάτες
800 γρ Μοσχαρίσιο Κιμά
2 Κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
3 σκελίδες Σκόρδο, ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι Ψιλοκομμένο μαϊντανό
230 γρ Μανιτάρια (1 κονσέρβα)
200 γρ Ψιλοκομμένη Ντομάτα
150 γρ Ελαιόλαδο
400 γρ Τυριά που λιώνουν, τριμμένα
Αλάτι και Πιπέρι
Πάπρικα καπνιστή
Θυμάρι

Εκτέλεση

Για τις Πατάτες
Σε ένα πυρέξ 25×35 εκ. ψεκάζουμε λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε λίγο αλάτι.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε φέτες πάχους μισού εκατοστού. Τοποθετούμε μία στρώση από τις πατάτες, ακουμπώντας η μία την άκρη της άλλης, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λίγο πάπρικα και θυμάρι. Τέλος ψεκάζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για μισή ώρα.

Για τον Κιμά
Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά και προσθέτουμε ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το ψιλοκομμένο σκόρδο και σοτάρουμε.
Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τα μανιτάρια, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη ψιλοκομμένη ντομάτα.
Ανακατεύουμε και περιμένουμε να φύγει η πολύ υγρασία.

Για την σύνθεση
Ρίχνουμε το μείγμα με τον κιμά πάνω στις πατάτες και το απλώνουμε.
Από πάνω απλώνουμε τα τυριά που λιώνουν.
Ψήνουμε για ακόμα 40 λεπτά στον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Αφού ψηθεί το φαγητό, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν το κόψουμε.

Η Συνταγή είναι του Γιωργου Ζώλη και η εκτέλεση της κας Vicky Yan

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Μουσακάς με μπεσαμελ χωρίς να τηγανίσετε πατάτες

Υλικά

2 κιλά πατάτες
3 κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
600 γρ.κιμά
1 ματσάκι μαιντανό
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
μισό ποτήρι ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
250 γρ.χυμό ντομάτας 
1 κ.γ από τσίλι, μαύρο πιπέρι, θυμάρι, κύμινο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
για την Μπεσαμελ:
1 κ.σ. βούτυρο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
2,5 φλιτζάνια γάλα
μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
μισό μοσχοκάρυδο τριμμένο
μισό κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
250 γρ. τριμμένο τυρί τσένταρ
Το ποτήρι νερό που χρησιμοποιώ είναι 200 ​​mL

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις πατάτες ,τις πλένουμε και τις κόβουμε ροδέλες.Τις βάζουμε σ ένα μπολ  και ρίχνουμε το λάδι και το αλάτι.Τις ανακατεύουμε καλά.
Τις στρώνουμε δίπλα δίπλα τη μια με την άλλη στο ταψί.Θα χρειαστεί και δεύτερη στρώση.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η πάνω στρώση.
Ρίχνουμε μισό ποτηράκι του κρασιού λάδι σ ένα τηγάνι και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το κρεμμύδι.Σωτάρουμε για 5 λεπτά  και στη συνέχεια προσθέτουμε τον κιμά.
Ρίχνουμε 1 κ.γ αλάτι.Μαγειρεύουμε τον κιμά μέχρι ν αλλάξει χρώμα.Ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας το σκόρδο και τον πελτέ.Προσθέτουμε και τα μπαχαρικά.Ανακατεύουμε.
Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά περίπου 5 λεπτά.Τέλος ρίχνουμε τον μαιντανό.
Βγάζουμε τις πατάτες απ τον φούρνο αφαιρούμε την πάνω στρώση και το ξαναβάζουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν οι πατάτες.
Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ.Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο και το λάδι.Μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς να ψηθεί.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς.Ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο το αλάτι και το πιπέρι.Μαγειρεύουμε μέχρι να πήξει.
Βγάζουμε τις πατάτες απ τον φούρνο και απλώνουμε από πάνω τον κιμά.Ξεπλένουμε το τηγάνι που είχε τον κιμά με το νερό  και το ρίχνουμε πάνω στον κιμά.
Καλύπτουμε με τις πατάτες που είχαμε αφαιρέσει πριν.Στρώνουμε την μπεσαμέλ με μια σπάτουλα και πασπαλίζουμε το τσένταρ.
Ξαναβάζουμε τις πατάτες στον φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει το τυρί και να λιώσει.
Βγάζουμε απ τον φούρνο αφήνουμε να σταθεί λίγο, να κρυώσει, κόβουμε και σερβίρουμε.
Καλή σας όρεξη!!!!!!!
Subscibe for more delicious recipes here
Προηγούμενο άρθροΤι να πει κανείς για αυτά τα σοκολατένια γλυκάκια με φιστίκι;
Επόμενο άρθροΔείτε τα μυστικά μου και κάνω τα πιο αφράτα μπιφτέκια στο φούρνο