Ψευτομουσακάς με Κολοκυθάκια

Ο Μουσακάς με Κολοκυθάκια είναι ένας μουσακάς υπέροχος, ελαφρύς και τον τρώνε καλύτερα τα παιδιά, που δεν έχουν μεγάλη συμπάθεια με τη μελιτζάνα.

Υλικά

για τον μουσακά:
1 κιλό κολοκυθάκια
800 γρ πατάτες
300 γρ τυρί παρμεζάνα τριμμένο
50 ml ελαιόλαδο

για τη γέμιση:

600 γρ μείγμα κιμά
2 καρότα
100 γρ σέλινο
1 κρεμμύδι
4 σκελίδες σκόρδο
600 γρ ντομάτες από κουτί κομμένες σε κύβους
100 ml κοκκινο κρασι 
50 ml ελαιόλαδο
1/4 ματσάκι μαϊντανός
2 κλωναράκια θυμάρι
2 φύλλα δάφνης
1 ξυλάκι
κανέλας πιπέρι για γεύση

για μπεσαμέλ:
700 ml φρέσκο γάλα
4 κρόκοι αυγών
4 κουταλιές της σούπας αλεύρι
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο αγελάδος
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι και πιπέρι για γεύση

Εκτέλεση

Το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα και το σέλινο για τη γέμιση είναι ψιλοκομμένα. Τηγανίζονται στο ζεστό ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε τον κιμά και τηγανίζουμε μέχρι να αλλαξει χρωμα και να διαλλυθεί. Το μείγμα αρωματίζεται με κανέλα, θυμάρι και δάφνη.
Ρίχνεται το κρασί

Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τις ντομάτες. Το μείγμα αφήνεται να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40 λεπτά.
Στη μέση του ψησίματος αφαιρούμε την κανέλα. Αλατοπιπερώνουμε, μαύρο πιπέρι και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε μέσα το αλεύρι. Ρίξτε σταδιακά το γάλα. Αρωματίζεται με μοσχοκάρυδο.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και όταν κρυώσει ελαφρώς το μείγμα προσθέτουμε τους κρόκους των αβγών, αλάτι και πιπέρι.
Αφήστε τη σάλτσα να κρυώσει για λίγο.

Τα κολοκυθάκια κόβονται σε λεπτές φέτες κατά μήκος. Αλειφονται με ελαιόλαδο και ψήνονται σε γκριλ. Κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές φέτες με ένα μαντολίνο. Το τυρί τρίβεται σε χοντρό τρίφτη.

Ο πάτος ενός ταψιού (29×29 εκ.) αλείφουμε με λίγη μπεσαμέλ. Από πάνω τακτοποιούνται πυκνά οι πατάτες και μετά τα κολοκυθάκια.
Απλώνουμε από πάνω τους το μισό μείγμα του κιμά. Πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και πάλι εναλλάξ μπεσαμέλ, πατάτες, κολοκυθάκια, τον υπόλοιπο κιμά, μπεσαμέλ, τυρί, πατάτες, κολοκυθάκια, μπεσαμέλ και τελειώνουμε με τυρί.
Ο μουσακάς ψήνεται για 40 λεπτά σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς, με αέρα.

Павлинка Лазарова

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

“Μουσακάς” χωρις μπεσαμέλ

Υλικά για 6 άτομα

1 κιλό κιμά
1/2 κιλό πατάτες
1 κρεμμύδι
2 ντομάτες
2 καρότα
5 κλωναράκια μαϊντανό
1 κουτ πάπρικα
1/2 κουτ πιπέρι
1 κουτ ρίγανη
1 κουτ δυοασμο
αλατι
1 κουταλιά της σούπας λάδι

Για επικάλυψη:
2 αυγα
200 γραμμάρια γιαούρτι
1 πρέζα. σόδα
1 πρέζα. αλάτι

Εκτέλεση:

Οι πατάτες (1/2 κιλό) πλένονται, ξεφλουδίζονται και κόβονται σε μικρούς κύβους.
Τα κρεμμύδια (1 κεφάλι) κόβονται σε μικρούς κύβους και τα καρότα και τα σοτάρουμε σε λάδι (1 κουταλιά της σούπας) μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τον κιμά (1 κιλό) και τηγανίζουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να ροδίσει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Τέλος, προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες (2 τεμ.), Τον ψιλοκομμένο φρέσκο ​​μαϊντανό (5 κοτσάνια) και τα μπαχαρικά και σιγοβράζουμε για λίγα λεπτά ακόμη.

Το μείγμα του τηγανισμένου κιμά προστίθεται στις πατάτες και τα ρίχνουμε όλα σε ένα ταψί.


Ρίχνουμε νερό σχεδόν στο ύψος των πατατών και το βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, μέχρι να βράσει το υγρό, περίπου 40 λεπτά.
Προετοιμάστε μια γέμιση χτυπώντας τα αυγά (2 τεμ), το γιαούρτι (200 γρ.), την σόδα (1 πρέζα) και το αλάτι (1 πρέζα).
Στο τέλος του ψησίματος, ο μουσακάς περιχύνεται με το μείγμα αυγού και επιστρέφει στο φούρνο για άλλα 10-15 λεπτά.
Πρέπει να προσέξουμε να μην καεί το καπάκι του μουσακά, αλλά να γίνει χρυσό, αφράτο και ορεκτικό.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΣπανακοτυρόπιτα με τραγανό φύλλο
Επόμενο άρθροΚαλαμποκοτυρόψωμο με φέτα