Ψητός γύρος με πατάτες και πίτες
Ο ψητός γύρος αποτελεί μια κλασική επιλογή για φαγητό, είτε πρόκειται για μεσημεριανό, είτε για βραδινό. Το άρωμα του ψημένου κρέατος, σε συνδυασμό με τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά, ανοίγει την όρεξη και ξυπνάει τις αισθήσεις.
Οι τραγανές πατάτες, χρυσαφένιες και καλοψημένες, αποτελούν το τέλειο συνοδευτικό για τον γύρο.
Η τραγανή υφή τους έρχεται σε ευχάριστη αντίθεση με την μαλακή πίτα και το ζουμερό κρέας, δημιουργώντας μια μοναδική γευστική εμπειρία.
Και φυσικά, ποιος γύρος χωρίς αφράτες πίτες; Οι πίτες, ζεστές και φρεσκοψημένες, αγκαλιάζουν όλα τα υλικά, κρατώντας τα ζεστά και απορροφώντας τους χυμούς του κρέατος.
θα χρειαστείτε
2,5 κιλα χοιρινή σπάλα για 7 άτομα.
Καρύκευμα γύρου,
4-5 κόκκινες ροδέλες κρεμμυδιου,
3-4 σκελίδες σκόρδο
χυμό λεμονιού από 1 λεμόνι.
ελαιόλαδο,
αλάτι
δεντρολίβανο
Για τις πίτες
500 γραμμάρια αλεύρι,
300 γραμμάρια νερό,
10 γραμμάρια αλάτι
και ζάχαρη,
10 γραμμάρια μαγιά ξερή.
ρίγανη.
Εκτέλεση
Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να ζητήσετε από τον κρεοπώλη σας να το κόψει οριζόντια σε φέτες 3 χιλιοστών.
Αλατοπιπερώνετε το κρέας με καρύκευμα γύρου, τις ροδέλες κρεμμυδιου, μερικές σκελίδες σκόρδο και χυμό λεμονιού.
Αφήστε το να ξεκουραστεί για μερικές ώρες, καλύτερα όλη τη νύχτα.
Τώρα τοποθετήστε τις φέτες του κρέατος τη μια πάνω στην άλλη και τοποθετήστε τις ροδέλες κρεμμυδιού ανάμεσα.
Δέστε τα πάντα καλά με κάποιο σχοινι φούρνου.
Το βάζουμε σε ταψί.
Πάρτε μερικές μεγάλες πατάτες και κόψτε τις σε τέταρτες φέτες.
Ανακατεύουμε με ελαιόλαδο, αλάτι και βότανα δεντρολίβανου.
Βάλτε και τις πατάτες στο ταψί γυρω απο το κρεας
Το βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε στους 185 βαθμούς για περίπου 2-3 ώρες.
Το κέντρο πρέπει να είναι περίπου 75-80 βαθμούς.
Για τις πίτες
Ανακατευουμε το αλεύρι, νερό, αλάτι και ζάχαρη, μαγιά ξερή. Προσθέτω λίγη ρίγανη στη ζύμη.
Αφού ζυμώσουμε, το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
Φτιάξτε μπαλάκια περίπου 145 γραμμάρια. Μετα τα πλάθουμε στρογγυλά και αφήνουμε πάλι να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
Ισιώνουμε τη ζύμη και ψήνουμε στο τηγανι με λίγο ελαιόλαδο.
H συνταγή είναι της Traditional Greek recipes 🇬🇷🍋🇬🇷🍋 Dirk Simons
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Χοιρινό σε Ομελέτα
Υλικά
κρέας χοιρινό ή κοτόπουλου περίπου 700-800 γρ
ντομάτες – 3 τεμ.
πιπεριές – 3 – 4 τεμ.
κρεμμύδι – 4 – 5 κεφάλια, κρεμμύδια
λάδι – 3 – 4 κουταλιές της σούπας.
κόκκινο πιπέρι – 1 κουταλιά της σούπας.
μαύρο πιπέρι – 8-10 κόκκους
αλάτι για γεύση
Για τις Ομελέτες
αυγά – 8 τεμ.
λάδι – 3 – 4 κουταλιές της σούπας.
Εκτέλεση
Πλένουμε και κόβουμε το κρέας σε μικρά κομματάκια (σαν γύρος), το τηγανίζουμε στο λάδι μέχρι να ροδίσει, το αφαιρούμε και στο ίδιο λάδι τσιγαρίζουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, τις πιπεριές και τις ντομάτες, αλάτι, κόκκινο και μαύρο πιπέρι.
Ξαναβάζουμε το κρέας, ρίχνουμε νερό μέχρι να σκεπάσει και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μείνει με το λάδι.
Τηγανίζουμε ομελέτες ανάλογα με τον αριθμό των μερίδων και τις διπλώνουμε σε φάκελο σαν φάκελο.
Καλή Απόλαυση