Ψωμί στη γάστρα!!!

Το ψωμί στη γάστρα αποτελεί μια μοναδική γευστική εμπειρία που συνδυάζει την αυθεντικότητα της παράδοσης με την αξεπέραστη υφή και το πλούσιο άρωμα.

Αξεπέραστη γεύση και υφή: Το ψήσιμο στη γάστρα δημιουργεί μια τραγανή κρούστα και μια αφράτη, ελαστική ψίχα με πλούσια γεύση.
Υγιεινό: Χάρη στο ψήσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία, διατηρούνται τα θρεπτικά συστατικά του αλευριού.
Ποικιλία: Μπορείτε να πειραματιστείτε με διάφορα είδη αλευριού, όπως ολικής αλέσεως, σικάλεως, ή ακόμα και με προσθήκη μπαχαρικών, ξηρών καρπών ή μυρωδικών.
Ευκολία: Η προετοιμασία είναι απλή και δεν απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες.
Ατμοσφαιρικό: Το ψήσιμο στη γάστρα προσδίδει μια αίσθηση νοσταλγίας και παράδοσης.

Συμβουλές:

Χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό για να ενεργοποιήσετε τη μαγιά.
Αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος.
Ζεστάνετε καλά τη γάστρα πριν βάλετε το ψωμί.
Μην ανοίγετε το καπάκι της γάστρας κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Αφήστε το ψωμί να κρυώσει καλά πριν το κόψετε.

Συνοψίζοντας:

Το ψωμί στη γάστρα αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν ένα υγιεινό, γευστικό και αρωματικό ψωμί. Η απλή προετοιμασία, η ποικιλία στις συνταγές και η αξεπέραστη υφή το καθιστούν μια αγαπημένη επιλογή για κάθε σπίτι.

Είτε είστε λάτρης του ψωμιού, είτε απλά θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό, το ψωμί στη γάστρα σίγουρα θα σας ενθουσιάσει!

Υλικά:

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (η σκληρό η κίτρινο,η σικάλεως,αναμεμειγμένα).
2 φακελάκια μαγιά ξερή
680 γρ.νερό χλιαρό
Ελαιόλαδο 4-5 κ.σ.
Αλάτι 2 κ.γ.
Ζάχαρη 1 κ.γ.

Εκτέλεση:

Ξεκινάμε να κάνουμε το ψωμί στη γάστρα.Εγώ έκανα μισό κιλό αλεύρι για όλες της χρήσεις και μισό κιλό ολικής.
Έκανα και ένα ψωμί με αλεύρι καλαμποκιού.
250 γρ αλεύρι για όλες της χρήσεις,και 250 γρ.αλεύρι καλαμποκιού.
(Έβαλα τα μισά υλικά από την παραπάνω συνταγή).
Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε το αλεύρι. Από πάνω ρίχνουμε τα δύο φακελάκια μαγιά,τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα όλα τα υλικά μαζί.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο μας 4-5 κ.σ. ανακατεύουμε και στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά το χλιαρό νερό μας.

Ανακατεύουμε με την κουτάλα μας μέχρι να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός.
Αν έχει καπάκι το μπολ μας,το κλείνουμε και το βάζουμε στο ψυγείο,ειδάλλως το καλύπτουμε με μεβράνη.
Στο ψυγείο πρέπει να μείνει τουλάχιστον 8-10 ώρες γ’αυτό είναι καλά να κάνουμε αυτή την 5λέπτη περίπου διαδικασία το βράδυ,για να αφήσουμε τη ζύμη μας όλη την νύχτα στο ψυγείο,ώστε την επόμενη να έχουμε φρέσκο ψωμάκι.
Πασπαλίζουμε τον πάγκο με λίγο αλεύρι και αφαιρέστε τη ζύμη από το μπολ,με μια σπάτουλα.

Γυρίστε το ζυμάρι και διπλώσετε τις άκρες προς τα μέσα ώστε να αλευρωθεί και <<στεγνώσει>> η ζύμη και να μη κολλάει.
Είναι πολύ απλή διαδικασία,δε θέλει ζύμωμα,απλά,όπως είπαμε να διπλωθεί η ζύμη και να αλευρωθεί.
Ανάβουμε τον φούρνο σε υψηλή θερμοκρασία και τοποθετούμε μέσα την γάστρα μας να κάψει καλά.
Όταν πια αυτό θα συμβεί,βγάζουμε την καυτή γάστρα από το φούρνο με μεγάλη προσοχή και τοποθετούμε μέσα το ψωμί.

Τοποθετούμε τη γάστρα στο φούρνο,κατεβάζουμε τη θερμοκρασία κάτω από τους 250 βαθμούς,στους 220 η 200 και ψήνουμε για περίπου μισή ώρα.Στη συνέχεια,ανοίγουμε για δέκα λεπτά το καπάκι
για να ξεροψηθεί από πάνω και να πάρει χρώμα.
Ως γνωστόν,ο χρόνος ψησίματος μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τον φούρνο που έχετε.
Όταν πια είναι έτοιμο και έχει μοσχοβολίσει όλο το σπίτι,βγάζουμε τη γάστρα ανοίγουμε το καπάκι και σκεπάζουμε με μια πετσέτα.
Το φρεσκοψημένο ψωμάκι μας είναι έτοιμο να το απολαύσουμε!!

Καλή επιτυχία!!!

Η Συνταγή είναι της κας Ελενη Τσιουκανη

Προηγούμενο άρθροΜαλακές τυρόπιτες που λιώνουν στο στόμα σας.
Επόμενο άρθροΡολό με 2 κρέατα και λαχανικά