Ψωμί στη γάστρα

Το ψωμί στη γάστρα έχει αγαπηθεί από γενιές και γενιές. Η γεύση του είναι μοναδική, με τραγανή εξωτερική κρούστα και αφράτη εσωτερική υφή. Το ψωμί στη γάστρα μπορεί να καταναλωθεί σκέτο, με βούτυρο, μέλι ή μαρμελάδα, ή να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα πιάτα, όπως σαλάτες, σάντουιτς ή σούπες.

Η παρασκευή του ψωμιού στη γάστρα είναι σχετικά απλή, αλλά απαιτεί λίγη προσοχή. Τα βασικά υλικά είναι το αλεύρι, η μαγιά, το νερό και το αλάτι. Η ζύμη πρέπει να ζυμωθεί καλά μέχρι να γίνει λεία και ελαστική.  Το ψωμί ψήνεται στη γάστρα για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές της συνταγής για ψωμί στη γάστρα. Για παράδειγμα, μπορεί να προστεθούν στη ζύμη διάφορα μυρωδικά, όπως βασιλικό, ρίγανη ή θυμάρι. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλεύρι διαφορετικών ειδών, όπως αλεύρι για ψωμί, αλεύρι σίκαλης ή αλεύρι ολικής αλέσεως.

Το ψωμί στη γάστρα είναι ένα θρεπτικό και νόστιμο πιάτο που μπορεί να αποτελέσει ένα βασικό συστατικό σε κάθε ελληνική κουζίνα. Είναι ιδανικό για πρωινό, μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να πετύχετε ένα τέλειο ψωμί στη γάστρα:

  • Χρησιμοποιήστε φρέσκα υλικά.
  • Ζυμώστε τη ζύμη καλά μέχρι να γίνει λεία και ελαστική.
  • Αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της.
  • Ψήστε το ψωμί σε καλά προθερμασμένο φούρνο.

Υλικά

2 φακελάκια ξερή μαγιά
2 κουταλάκια ζάχαρη
2 κουταλάκια αλάτι
Λίγο ελαιόλαδο (μισό φλυτζανάκι του καφέ)
700 γρ. νερό χλιαρό
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις η και αλεύρι ολικής

Χρησιμοποιήθηκε η γάστρα 3.3 ούλτρα πλας της γνωστής εταιρείας Tupperware

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά μαγιά, αλάτι, ζάχαρη, νερό και σιγά σιγά ρίχνουμε το αλεύρι.Ζυμώνουμε.


Μόλις είναι έτοιμη η ζύμη και δεν κολλάει στα χέρια μας την βάζουμε στο ψυγείο σε μία λεκάνη με καπάκι για 6-8 ώρες.

Μπορείτε να την κάνετε και αποβραδίς και να την βγάλετε το πρωί απ το ψυγείο.
Βάζουμε την γάστρα ούλτρα πλας να ζεσταθεί στους 220 βαθμούς για 10 λεπτά περίπου.
Γίνονται 2 καρβέλια με αυτά τα υλικά.Μπορείτε να κάνετε όμως και τη μισή δόση.

Βγάζουμε την γάστρα απ τον φούρνο βάζουμε τα δύο καρβέλια και ψήνουμε για 25 λεπτά με καπάκι και 15 λεπτά χωρίς καπάκι μέχρι να ροδίσει (αναλόγως τον φούρνο).
Μια πολύ εύκολη διαδικασία για να φτιάξετε νοστιμό σπιτικό ψωμάκι!!!

Καλή σας επιτυχία!!!!

Η Συνταγή είναι της Ραλλούς Ψαραδέλλη

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Κεμπαπ Κοτόπουλο με σάλτσα λεμονιού

Κεμπαπ Κοτόπουλο με σάλτσα λεμονιού

Για τα κεμπαπ

1 κιλό κιμάς κοτόπουλου (κατά προτίμηση από μπούτι)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
1 κουτ.γλυκ. κύμινο
1 κουτ. σουπ. πάπρικα γλυκιά
1 κουτ.γλυκ. καυτερή πάπρικα
1/2 κουτ.γλυκ. ρίγανη
1/2 κ.γ. σουμάκ
1/2 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σουπ. ξίδι
1 κουτ. σουπ. πετιμέζι ή μέλι
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Σάλτσα:
1/2 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου
1/4 λεμόνι κομμένο σε δαχτυλίδια
χυμό από 1/4 λεμόνι, 
1/4 φλιτζάνι λευκό κρασί 
1 κουτ. σούπας βούτυρο
1/2 κουταλάκι κορνφλαουρ
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαϊντανό
αλάτι

Εκτέλεση

Σάλτσα λεμονιού
Προσθέστε τα δαχτυλίδια λεμονιού στο τηγάνι και τηγανίζουμε σύντομα.
Προσθέτουμε χυμό λεμονιού, μια πρέζα αλάτι, ζωμό κοτόπουλου, λευκό κρασί και μαγειρεύουμε για ένα λεπτό ή δύο.
Προσθέστε βούτυρο καλυμμένο με το κορνφλαουρ και λιώστε αργά για να γίνει η σάλτσα σας.

Για τα κεμπάπ

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τον κιμά μαζί με όλα τα υλικά, εκτός από το ελαιόλαδο, και ζυμώνετε αλείφοντας τα χέρια σας με το ελαιόλαδο, γιατί ο κιμάς κοτόπουλου κολλάει, για 4 – 5 λεπτά, μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Βάζετε το μείγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Βγάζετε τον κιμά από το ψυγείο και πλάθετε μακρόστενα κεμπάπ σαν μπιφτεκάκια αλειφετε με λάδι και τα ψήνετε στην σχαρα (όπως εγώ) ή σε ταψί στο γκριλ για περίπου 13 – 15 λεπτά, γυρίζοντας τα περίπου κάθε 3 λεπτά, μέχρι να ψηθούν από όλες τις πλευρές και να γίνουν στο εσωτερικό τους.
Τέλος τα βάζουμε σε ένα ταψί (εάν τα έχουμε ψησει στην σχάρα) και τα περιχυνουμε με την σάλτσα και τα ξαναβαζουμε στο φούρνο για 5 λεπτά.

Τα σερβίρουμε με την σάλτσα τους και τα διακοσμουμε με μαιντανό.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροKουλουράκια τσουρεκάκια
Επόμενο άρθροΤα κουλουράκια του Πάσχα