Κουλουράκια βουτύρου με ξύσμα πορτοκαλιού
Τα ζεστά χέρια της γιαγιάς να ζυμώνουν κουλουράκια πορτοκαλιού με αγάπη, η γλυκιά μυρωδιά του πορτοκαλιού να πλημμυρίζει το σπίτι, και η ανυπομονησία μας για να γευτούμε τα πρώτα, ζεστά κουλουράκια που έβγαιναν από τον φούρνο.
Υλικά:
800 γραμμάρια βούτυρο
2 ποτήρια ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
3 κρόκοι αυγών
1 ποτηράκι του καφέ κονιάκ
2 βανίλιες
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 ποτήρι πορτοκαλάδα
Αλεύρι όσο πάρει
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε τους κρόκους, το κονιάκ, τις βανίλιες, το σόδα, το μπέικιν και το ξύσμα πορτοκαλιού και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν.
Ρίχνουμε σιγά σιγά την πορτοκαλάδα και το αλεύρι, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Βάζουμε την ζύμη σ ένα κορνέ με αστερι στομιο(παλιά υπηρχε μια μηχανη που εκανε τα κουλουρακια αυτα)
και κανουμε κουλουράκια μήκους περίπου 10 cm και τα τοποθετούμε σε ταψί
στρωμένο με λαδόκολλα.
Ψήνουμε τα κουλουράκια για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
Αφήνουμε τα κουλουράκια να κρυώσουν σε μια σχάρα πριν τα σερβίρουμε.
Συμβουλές:
Μπορείτε να αρωματίσετε τα κουλουράκια με κανέλα, μοσχοκάρυδο ή γαρύφαλλο.
Αν θέλετε τα κουλουράκια σας να είναι πιο τραγανά, μπορείτε να τα ψήσετε για λίγα λεπτά περισσότερο.
Καλή απόλαυση!
Η Συνταγή είναι της κας Κική Κουτσιμανή
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Κουλουράκια βουτύρου
Έκανα μια νέα παρτίδα κουλουράκια με βούτυρο πολυ μαλακά για το καφέ ή το τσαι σας
Υλικά
6 φλιτζάνια αλεύρι
1 & 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας μαγιά
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό
1 φλιτζάνι γκι ή βούτυρο
1 κουτ γλ μαχλέπι
1 κουταλάκι γλ βανίλια
2 & 1/4 φλιτζάνια γάλα
1 κουταλιά της σούπας νερό με άνθη πορτοκαλιού
Εκτέλεση
Διαλύστε τη μαγιά με την ζάχαρη και νερό και αφήστε για 10 λεπτά για να φουσκώσει.
Σε μια κατσαρόλα, λιώστε τη ζάχαρη, το γκι ή το βουτυρο και το γάλα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλυθούν όλα.
Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει λίγο.
Σε ένα μπολ ανάμιξης προσθέστε το αλεύρι και το μαχλέπι. Ανακατέψτε και μετά προσθέστε τη μαγιά και προσθέστε σταδιακά το μείγμα γκι ή βουτυρο λίγο-λίγο μέχρι να αρχίσετε να βλέπετε τη ζύμη να σχηματίζεται. Εάν είναι πολύ κολλώδες, προσθέστε 3-4 κουταλιές της σούπας περισσότερο αλεύρι. Ζυμώνουμε τη ζύμη για 10 λεπτά μέχρι να είναι λεία και να μην κολλάει πλέον. Αφήστε το να ξεκουραστεί για 2-3 ώρες πριν σχηματίσετε τα κουλουράκια σας
Σχηματίστε το κουλουράκι και τοποθετήστε το σε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος, αφήστε το να φουσκώσει επιπλέον 20-30 λεπτά πριν το ψήσιμο. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 170c και ψήστε κάθε δίσκο για περίπου 10-12 λεπτά.
Βγάλτε τα, αφήστε το να κρυώσει λίγο πριν φάτε.
Προαιρετικό: Μόλις κρυώσει πλήρως, μπορείτε να βουρτσίζετε τα μπισκότα με ένα κρύο σιρόπι από νερό με ροδόνερο, ζάχαρη και νερό.
Αποθηκεύστε σε ξηρό μέρος για να διατηρήσετε περισσότερο.
ΠΗΓΗ: Maria Eisa