Ρεβυθοκεφτέδες

Χρυσαφένιοι, τραγανοί εξωτερικά, αφράτοι και γευστικοί στο εσωτερικό, οι ρεβυθοκεφτέδες αποτελούν ένα διαχρονικό πιάτο που κοσμεί τα ελληνικά τραπέζια. Πέρα από την ασύγκριτη νοστιμιά τους, φέρουν μαζί τους την αύρα της παράδοσης, καθώς η συνταγή τους μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, φέρνοντας μνήμες και συναισθήματα από τα παιδικά μας χρόνια.

Η βάση τους απλή: ρεβίθια, κρεμμύδι,  δυοσμο, αλεύρι και μπαχαρικά. Συνδυασμένα με μεράκι και αγάπη, δημιουργούν ένα μείγμα που πλάθεται σε μικρά μπαλάκια και τηγανίζεται μέχρι να αποκτήσει το τέλειο χρυσαφένιο χρώμα.

Η γεύση τους; Πλούσια, γεμάτη νοστιμιά, με το ρεβίθι να πρωταγωνιστεί και τα υπόλοιπα υλικά να δένουν αρμονικά, προσθέτοντας τα δικά τους αρώματα και υφές. Κάθε μπουκιά αποτελεί μια μικρή έκρηξη γεύσεων, αφήνοντας μια αίσθηση γλυκιάς ικανοποίησης.

Είτε τους προτιμάτε αυτούς, είτε σε κάποια από τις παραλλαγές τους, οι ρεβυθοκεφτέδες αποτελούν μια γευστική πρόταση που δεν πρέπει να λείπει από το τραπέζι σας.

Συνδυάστε τους με δροσερή τζατζίκι, ντοματοσαλάτα ή αγγουροσαλάτα, και απολαύστε ένα πλήρες και θρεπτικό γεύμα γεμάτο με την αυθεντική γεύση της Ελλάδας.

Υλικά:

1/2 πακέτο ρεβύθια (ξερά ή κονσερβοποιημένα)
1 κρεμμύδι, τριμμένο
Χυμός από 1 λεμόνι
δυοσμο ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
Αλεύρι όσο παρει για όλες τις χρήσεις
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:

Εάν χρησιμοποιείτε ξερά ρεβύθια: Ξεπλύνετε τα ρεβύθια και μουλιάστε τα σε νερό για 8-12 ώρες. Στραγγίξτε τα και βράστε τα σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 45-60 λεπτά).
Εάν χρησιμοποιείτε κονσερβοποιημένα ρεβύθια: Ξεπλύνετε τα ρεβύθια καλά σε τρεχούμενο νερό.

Σε ένα μπολ, λιώστε τα ρεβύθια με ένα πιρούνι ή με τη βοήθεια ενός πολυκόφτη.
Προσθέστε το κρεμμύδι, τον χυμό λεμονιού, τον δυοσμο, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε καλά.
Ρίξτε σιγά σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής ζύμη.
Σχηματίστε μικρές μπαλίτσες από τη ζύμη.
Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
Τηγανίστε τους ρεβυθοκεφτέδες σε παρτίδες μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανοί.
Σερβίρετε τους ρεβυθοκεφτέδες ζεστούς με λεμόνι και ψωμί.

Η Συνταγή είναι της κας Λεμονια Αυγουστιδου

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Ρεβυθοκεφτέδες

Ρεβύθοκεφτεδες

Συστατικά

3 φλιτζάνια βρασμένα ρεβίθια, καλά στραγγιζόμενα
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι μέντα ή άνηθο, ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
γενναιόδωρο αλάτι και πιπέρι
0,5 φλιτζάνι αλεύρι ρυζιού επιπλέον για επικάλυψη
ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Εκτέλεση

Τρίψτε τα μαγειρεμένα ρεβίθια στον επεξεργαστή τροφίμων μέχρι να πάρετε μια πάστα.
Εάν η πάστα δεν σχηματίζεται, ίσως χρειαστεί να προσθέσετε 2-3 κουταλιές της σούπας νερό
για να βοηθήσετε τον επεξεργαστή.

Ανακατέψτε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, βότανα, αλεύρι ρυζιού και καρυκεύστε καλά.
Σχηματίστε μικρά στρογγυλά και επίπεδα μπιφτέκια, περάστε μέσα από το αλεύρι ρυζιού και
αφαιρέστε την περίσσεια. Εν τω μεταξύ, ζεσταίνετε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι και τηγανίζετε
τα μπιφτέκια για 2-3 λεπτά ανά πλευρά.

Καλή Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΤηγανίτες Μήλου…η μυρωδιά θυμίζει κουζίνα της γιαγιάς
Επόμενο άρθροΑμαρτωλά Σιροπιαστά Κρουσανάκια με Σοκολάτα: Αδύνατον να Αντισταθείς!