Χρυσαφένιοι, τραγανοί εξωτερικά, αφράτοι και γευστικοί στο εσωτερικό, οι ρεβυθοκεφτέδες αποτελούν ένα διαχρονικό πιάτο που κοσμεί τα ελληνικά τραπέζια. Πέρα από την ασύγκριτη νοστιμιά τους, φέρουν μαζί τους την αύρα της παράδοσης, καθώς η συνταγή τους μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, φέρνοντας μνήμες και συναισθήματα από τα παιδικά μας χρόνια.
Υλικά:
1/2 πακέτο ρεβύθια (ξερά ή κονσερβοποιημένα)
1 κρεμμύδι, τριμμένο
Χυμός από 1 λεμόνι
δυοσμο ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
Αλεύρι όσο παρει για όλες τις χρήσεις
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Εάν χρησιμοποιείτε ξερά ρεβύθια: Ξεπλύνετε τα ρεβύθια και μουλιάστε τα σε νερό για 8-12 ώρες. Στραγγίξτε τα και βράστε τα σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 45-60 λεπτά).
Εάν χρησιμοποιείτε κονσερβοποιημένα ρεβύθια: Ξεπλύνετε τα ρεβύθια καλά σε τρεχούμενο νερό.
Σε ένα μπολ, λιώστε τα ρεβύθια με ένα πιρούνι ή με τη βοήθεια ενός πολυκόφτη.
Προσθέστε το κρεμμύδι, τον χυμό λεμονιού, τον δυοσμο, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε καλά.
Ρίξτε σιγά σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής ζύμη.
Σχηματίστε μικρές μπαλίτσες από τη ζύμη.
Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
Τηγανίστε τους ρεβυθοκεφτέδες σε παρτίδες μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανοί.
Σερβίρετε τους ρεβυθοκεφτέδες ζεστούς με λεμόνι και ψωμί.
Η Συνταγή είναι της κας Λεμονια Αυγουστιδου