Ρολό Σοκολάτας με Βελούδινη Κρέμα και Μπανάνες

Αυτό το ρολό σοκολάτας δεν είναι απλά ένα γλυκό, είναι μια εμπειρία! Η πλούσια, βελούδινη κρέμα σοκολάτας αγκαλιάζει τρυφερές φέτες μπανάνας, τυλιγμένες σε ένα απαλό παντεσπάνι σοκολάτας.

Κάθε μπουκιά είναι μια έκρηξη γεύσεων που θα σας αφήσει άφωνους. Η σοκολάτα είναι τόσο έντονη και γευστική, όσο ακριβώς πρέπει, ενώ οι μπανάνες προσθέτουν μια γλυκιά δροσιά που ισορροπεί τέλεια το σύνολο.

Είτε το απολαμβάνετε σαν επιδόρπιο μετά το φαγητό, είτε σαν ένα απογευματινό σνακ, αυτό το ρολό σίγουρα θα σας ενθουσιάσει.

Υλικά:

Για το Παντεσπάνι Σοκολάτας:

  • 6 αυγά
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 120 g ζάχαρη
  • 6 κουταλιές σούπας νερό
  • 20 g σκούρο κακάο
  • 100 g αλεύρι
  • 1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ (προαιρετικό)

Για την Κρέμα:

  • 1 αυγό
  • 1 (40 g) κρεμα ζαχαροπλαστικης Γιωτης
  • 100 g ζάχαρη 
  • 10 g βανιλίνη
  • 300 ml γάλα
  • 130-150 g βούτυρο

Επιπλέον:

  • 2-3 μπανάνες

Εκτέλεση:

Για το Παντεσπάνι:

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170°C.
  2. Χωρίστε τα ασπράδια από τους κρόκους.
  3. Χτυπήστε τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι μέχρι να σχηματιστούν μαλακές κορυφές.
  4. Προσθέστε τη ζάχαρη σταδιακά, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  5. Χτυπήστε ελαφρά τους κρόκους με ένα πιρούνι.
  6. Προσθέστε τους κρόκους στο μείγμα με τα ασπράδια, ανακατεύοντας απαλά.
  7. Ρίξτε το νερό και ανακατέψτε.
  8. Κοσκινίστε το αλεύρι με το κακάο και το μπέικιν πάουντερ (αν το χρησιμοποιείτε) και προσθέστε τα στο μείγμα σταδιακά, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.
  9. Ρίξτε τη ζύμη σε ένα ταψί 35*40 εκ. και ισιώστε την.
  10. Ψήστε για 20 λεπτά.
  11. Τυλίξτε το ψημένο παντεσπάνι σε μια πετσέτα και αφήστε το να κρυώσει.

Για την Κρέμα:

  1. Σε ένα μπολ, χτυπήστε το αυγό με τη ζάχαρη, την κρεμα και λίγο γάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  2. Προσθέστε το υπόλοιπο γάλα και βάλτε το μείγμα στη φωτιά.
  3. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει η κρέμα.
  4. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε αμέσως το βούτυρο και τη βανιλίνη.
  5. Ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί η κρέμα.
  6. Σκεπάστε την επιφάνεια της κρέμας με μεμβράνη και αφήστε την να κρυώσει.
  7. Μόλις κρυώσει, χτυπήστε την κρέμα με το μίξερ μέχρι να γίνει αφράτη και λαμπερή.

Συναρμολόγηση:

  1. Ανοίξτε το κρύο παντεσπάνι και απλώστε την κρέμα σε όλη την επιφάνεια, αφήνοντας ακάλυπτο ένα περιθώριο 5 εκ. στο πάνω μέρος.
  2. Τοποθετήστε τις μπανάνες σε μια σειρά κατά μήκος του παντεσπανιού, στο κάτω μέρος.
  3. Τυλίξτε το παντεσπάνι σε ρολό, πιέζοντας ελαφρά για να σφίξει.
  4. Προαιρετικά, τυλίξτε το ρολό με μεμβράνη για να διατηρήσει το σχήμα του.
  5. Βάλτε το ρολό στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, ιδανικά για όλη

H συνταγή είναι της Erika Oszuszki

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Ρολό με κρέμα σοκολάτας

Ρολο κρεμα σοκολατας

Υλικά

Παντεσπάνι

4 αυγά,
60 γραμμάρια αλεύρι,
60 γραμμάρια ζάχαρης,
20 γραμμάρια κακάο,
1 φακελάκι ζάχαρη βανίλιας,
μια πρέζα αλάτι.

Κρέμα:
500 ml γάλα,
1 φακελάκι πουτίγκα βανίλιας (άνθος αραβοσίτου),
100 gr λευκή σοκολάτα,
1 εκχυλισμα βανίλιας.

Γλάσσο:
100 γρ λευκή σοκολάτα,
50 βούτυρο,
νιφάδες καρύδας ή αμύγδαλα προαιρετικά (έβαλα πάνω τη γλάσο σοκολάτας)

Χρησιμοποίησα ένα δίσκο 40/28, έψησα το παντεσπάνι στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά, ο φούρνος προθερμασμένος.

Εκτέλεση

Χωρίστε τα ασπράδια από τον κρόκο, χτυπήστε τα ασπράδια με τη ζάχαρη. Χτυπήστε ξεχωριστά τους κρόκους με 1 φακελάκι ζάχαρη βανίλιας και μια πρέζα αλάτι. Ανακατεύουμε τους κρόκους με τα ασπράδια μέχρι να ομογενοποιηθούν, προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεμένο με κακάο και βανίλια και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Βάζουμε ένα χαρτί ψησίματος στο ταψί και ρίχνουμε τη σύνθεση που απλώσαμε με μια σπάτουλα.

Το βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά. Όσο το παντεσπάνι είναι στο φούρνο, ετοιμάστε την κρέμα γάλακτος από 500 ml γάλα και την πουτίγκα βανίλιας(ανθος αραβοσίτου) που ετοιμάζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του φακέλου, όταν πήξει η πουτίγκα, προσθέστε τη σοκολάτα και σβήστε τη φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η σοκολάτα
Αφαιρέστε το παντεσπάνι από το φούρνο και αφαιρέστε το από το ταψί.

Προσθέστε την κρέμα στο παντεσπάνι όσο είναι ακόμα ζεστό και τυλίξτε το. Σκεπάζουμε το ρολό με το ταψί όσο ετοιμάζουμε το γλάσο.
Φτιάχνουμε το γλάσο από 50 γρ βούτυρο και 100 γρ λευκή σοκολάτα. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό να βράσει και βάζουμε ένα μπολ από πάνω στο οποίο βάζουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο.
Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε ζεστή σοκολάτα πάνω από το ρολό. Βάλτε νιφάδες καρύδας (ή αμυγδάλου) πάνω από τη σοκολάτα

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΚριτσανιστά Νηστίσιμα Παξιμαδάκια με Αμύγδαλα και Σταφίδες
Επόμενο άρθροΣπετσοφάι με ρύζι μπασμάτι