Ρολό Χοιρινό με Σάλτσα Κρασιού

Το Ρολό Χοιρινό με Σάλτσα Κρασιού είναι ένα νόστιμο και εντυπωσιακό πιάτο που αξίζει να δοκιμάσετε. Αν και η προετοιμασία του μπορεί να είναι χρονοβόρα, το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει.

Υλικά

2,5 kgr χοιρινη σπαλα
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα με μέλι
1 μήλο
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγα φρέσκα βότανα

για την σάλτσα κρασιού με μέλι χρειαζόμαστε

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
3 κρεμμύδια
2 καρότα μία σκελιδα σκορδο
1 κομμάτι σέλερι
1 δαφνόφυλλο
1 κλαδάκι θυμάρι
κόκκους μαύρου πιπεριού
750ml κόκκινο κρασί
500 ml ζωμό κρέατος
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1 πορτοκάλι
1/2 μήλο
25 γραμμάρια βούτυρο

Εκτέλεση

Πριν ξεκινήσετε αναψτε το φούρνο 170 σε αντιστάσεις
Ανοιγουμε με μαχαίρι το χοιρινο όσο περισσότερο μπορουμε με τον τρόπο αυτό κάνω μεγαλύτερη επιφάνεια. Αλείφω με ελαιόλαδο ριχνω αλάτι καλά πιπέρι και τα μυρωδικά θυμαρι και δεν δετρολίβανο και αλείφω καλά.
Απλώνω πάνω ένα μηλο τριμμένο σε όλη την επιφάνεια του κρεατος που θα δώσει μια γλύκα στο χοιρινό.
Βάζω μουστάρδα παντού και με ηρεμία θα τυλίξω το ρολό μου ώστε να χει ένα ωραίο στρογγυλό σχήμα. Τυλιγω το κρεας με τα υλικά μεσα σε ένα ωραίο σφιχτό ρολό θα το αλείψω με λαδι και λιγο μουστάρδα. Απο πάνω θα το τριψω και με αλάτι πιπέρι που έχει περισσέψει. Το δένω με το σπαγγο.

Τυλίγουμε με λαδόκολλα και μ ένα αλουμινόχαρτο απλά για να κρατάει τις λαδόκολλες
Βαζω σε ταψάκι στο φουρνο  170 αντιστασεις στην κάτω σχάρα καλά σκεπασμένο για δυο ολόκληρες ώρες μετά από 2 ώρες θα ανοίξω όλα τα χαρτιά θα συγκεντρώσω όλα τα ζουμάκια του σε μία μικρή κατσαρόλα δεν τα πετάμε το βάζω πάνω σε σχαρα με την πλευρά του λίπους από πάνω και συνεχίζω το ψήσιμο γύρω στα 30 λεπτά αλειφοντας τακτικά με τη σάλτσα που θα φτιαξουμε

για την σάλτσα κρασιού
Βαζω την κατσαρόλα μου στη φωτιά με ελαιόλαδο και ριχνω το κρεμμύδι μου κομμένο σε χοντρά κομμάτια το καρότο κομμένο σε χοντρές φέτες και το σελερι σε κομάτια όλα μαζί μέσα στο καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν τα κρεμμύδια και μία σκελίδα σκόρδο, το μήλο σε χοντρά κομμάτια και θέλω και μισό πορτοκάλι σε κομμάτια
Ρίχνω μέσα το θυμάρι το δαχνόφυλλο και λίγους κόκους από μαύρο πιπέρι σβήνω με το κόκκινο κρασί. Ριχνω και το μελι και απο την ωρα που θα παρει βραση βράζω το κρασί αφήνω  για 5 λεπτά και μετά προσθέτω μέσα και το ζωμό κρέατος. Μόλις περάσουν 10 λεπτά δυνατού βρασμού κατεβαίνει στο μισό ο όγκος του υγρού.

https://exchange.glomex.com/video/v-cgbksjtatsbd?integrationId=4059a117lratine6

Τα σουρώνω όλα τα υλικά το ξαναβάζω στη φωτιά μου και το αφήνω να βράσει σε δυνατή φωτιά μέχρι να κάνει χοντρή φουσκάλα και να δέσει η σάλτσα μου. Μολις σβήσω τη φωτιά ρίχνω μέσα ένα κομματάκι μικρό από παγωμένο βούτυρο και την ανακατεύω
να γυαλίσει και είναι έτοιμο για να μπει σε σαλτσιέρα και περιμένει εδώ.

Οσο μένει η σάλτσα και περάσουν 5-10 λεπτά αρχίζει σιγά-σιγά και πήζει
Βγάζω το κρέας από τα χαρτιά το βάζω πάνω σε μία σχάρα από κάτω έβαλα ταψάκι συνέχισα το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει ωραία απ έξω και το άφησα να σταθεί για 10 λεπτά πάνω στον πάγκο

Κοβουμε σε φέτες και είναι έτοιμο να μπει στην πιατέλα με πουρέ πατάτας και με τη φανταστική σάλτσα απο πάνω που έχουμε φτιάξει

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Χοιρινό με σάλτσα πορτοκάλι

Το χοιρινό με σάλτσα πορτοκάλι είναι μια εξαιρετική συνδυασμός ξυνού και αλμυρού. Η γεύση της πορτοκαλιού προσφέρει μια φρέσκια και ζουμερή νότα που αναδεικνύει τη γεύση του χοιρινού.

Υλικά:

1,5 κιλό χοιρινό μπούτι
250ml χυμό πορτοκαλιού
1 κρεμμύδι μέτριο
1 σκελίδα σκόρδο
1 κ.γ. ρίγανη
1/2 κ.γ. θυμάρι
1 φλ.κ. κρασί λευκό
2 κ.σ. αλεύρι γ.οχ.
1 φλ.κ. ελαιόλαδο
αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεκινάμε δένοντας το κρέας με σπάγκο μαγειρικής για να κρατήσει το σχήμα του.
Σε αντικολλητικό σκεύος ζεσταίνουμε 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε το κρέας μας πολύ καλά, ώσπου να πάρει ωραίο χρώμα απ’ όλες τις πλευρές.

Αφού θωρακίσουμε καλά το κρέας, το βγάζουμε από το σκεύος και στο λάδι που έχει μείνει σοτάρούμε 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες.
Ρίχνουμε 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη, μισό κουταλάκι του γλυκού θυμάρι, 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο, 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ανακατεύουμε καλά.
Τώρα σβήνουμε με 1 φλιτζανάκι του καφέ κρασί λευκό. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε 250ml χυμό πορτοκαλιού, 500ml ζεστό νερό και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το αλεύρι.
Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και επιστρέφουμε το κρέας στην κατσαρόλα.

Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς σιγανή φωτιά για 1,5 ώρα περίπου.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, βγάζουμε το κρέας από το σκεύος και το κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Με ένα ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε τη σάλτσα. Αν τη θέλουμε πιο πηχτή, βάζουμε το σκεύος σε μέτρια φωτιά με ανοιχτό καπάκι και ανακατεύουμε μέχρι να φτάσει εκεί που θέλουμε.
Βυθίζουμε το κρέας στη σάλτσα και σερβίρουμε με πατατούλες ή ρύζι.

H Συνταγή είναι από το

Προηγούμενο άρθροΗ Μπουγάτσα που θα σας Λατρέψετε…Φύλλο Κριτσανιστό, Κρέμα Αέρινη
Επόμενο άρθροΜελιτζάνα-Παρμεζάνα