Σαραγλί με Κανταΐφι

Το σαραγλί με κανταΐφι είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό που αποτελείται από ένα λεπτό και τραγανό φύλλο, κανταΐφι γεμισμένο με  αρωματικά και καρύδια. Το γλυκό συνήθως σερβίρεται με σιρόπι και αποτελεί μια πλούσια και γευστική επιλογή για όσους αγαπούν την ελληνική γλυκιά παράδοση.

Υλικά

Γιά το φύλλο:
500γρ αλεύρι Ζέας
240γρ νερό
15 γρ λάδι
15γρ ξύδι
10 γρ αλάτι
1 αυγό!

Γιά την γέμιση:
Καρύδια
Κανέλα
Φρυγανιά
Κανταΐφι

Σιρόπι:
1.5 κιλό νερό
1,5 κιλό ζάχαρη
1κσ μέλι
Λίγες σταγόνες λεμόνι

Διαδικασία:

Κάνω 5 φύλλα των 170γρ. Τα κόβω στην μέση, πλάτους 50 εκατοστά περίπου το καθένα.
Στρώνω 2 φύλλα το ένα πάνω στο άλλο, βουτυρώνω με φρέσκο αγελαδινό βούτυρο και βάζω καταΐφι με καρύδια και τυλίγω τα πρώτα 2 φύλλα σε ρολό, επαναλαμβανω με τα επόμενα δύο φύλλα βάζοντας παντού γέμιση (καρύδια ,κανέλα ,λίγο ζάχαρη και φρυγανιά),βάζω το ρολό επάνω και συνεχιζω να τυλίγω .Την διαδικασία αυτήν την επαναλαμβάνω ακόμα 3 φορές.

Εγινε λοιπόν, ένα ρολό 10 εκ πάχους, με 10 φύλλα και 4 στρώσεις καρύδια. Τοποθετώ το ρολό μέσα στην ειδική θήκη που έκανα και το κόβω σε στρογγυλά κομμάτια πλάτους 4 εκ.
Βουτυρώνω το ταψί και
ψήνω στους 160 βαθμούς γιά 1.5 ώρα!
Σιροπιάζω με κρύο σιρόπι ζεστό σαραγλί!
Καλή υγεία να έχετε

Η Συνταγή είναι του Γιώργος Παπαπαράσχου

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Μπακλαβάς-Σαραγλί

Μπακλαβάς-Σαραγλί

Υλικά:

400 γρ ψιλές κρούστες μπακλαβά
400-500 γρ ξηρούς καρπούς (χοντροαλεσμένα )
150 γρ βούτυρο

Για το σιρόπι:
750 γραμμάρια ζάχαρη
750 ml νερό
χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Οι κρούστες του μπακλαβά πρέπει να είναι πολύ φρέσκες για να τυλιχτούν με αυτόν τον τρόπο, αλλιώς θα σπάσουν και δεν θα δουλέψουν.
Λιώνουμε το βούτυρο, τρίβουμε τα καρύδια και ετοιμάζουμε έναν πολύ λεπτό πλάστη με το οποίο θα τυλίγουμε τις κρούστες.
Αλείφουμε κάθε κρούστα με λίγο βούτυρο και από τη κοντή πλευρά βάζουμε μια χούφτα αλεσμένα καρύδια.
Τυλίγουμε μια φορά την άκρη της κρούστας και μετά βάζουμε τον πλάστη. Αυτό γίνεται για να μην μετακινείτε τα καρύδια όταν τραβάτε τον πλάστη προς τα έξω.

Στη συνέχεια, με τα χέρια σας, φτιάξτε πολύ προσεκτικά την κρούστα του ακορντεόν και τραβήξτε απαλά τον πλάστη.
Τοποθετούμε την κρούστα σε κατάλληλο στρογγυλό ταψί απο το κέντρο προς τα εξω και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να γίνουν
οι κρούστες. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και ψήνουμε στους 160 βαθμούς μέχρι να αποκτήσουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι.
Βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό στο μάτι της κουζίνας μέχρι να πήξει το σιρόπι, τέλος προσθέτουμε λίγο φρέσκο ​​χυμό λεμονιού.
Προσθέτουμε το λεμόνι για να μην ζαχαρώσει το σιρόπι. Σιροπιάζουμε με ζεστό σιρόπι το ψημένο και ΚΡΥΩΜΕΝΟ μπακλαβά.
Φυλάσσεται σε δροσερό μέρος. Ελπίζω να σας αρέσει η πρότασή μου.

Προηγούμενο άρθροΓιατί βάζουμε κιλά όταν νηστεύουμε
Επόμενο άρθροΛαλαγγίτες με μέλι: Η απόλαυση που δεν πρέπει να χάσεις