Σιροπιασμένες μπουκιές

Μια γλυκιά ανάμνηση

Κλείνω τα μάτια, αμέσως έρχεται στο μυαλό μου η εικόνα της γιαγιάς μου, στο μικρό σπιτάκι στο χωριό, να ετοιμάζει τις σιροπιασμένες μπουκιές της. Η ζεστή κουζίνα, γεμάτη με τα αρώματα από το βούτυρο, τη ζάχαρη και την βανίλια, ήταν ένα μικρό παράδεισο για μένα.

Η τέχνη της γιαγιάς

Η γιαγιά μου έφτιαχνε τις μπουκιές με μεράκι και αγάπη. Ζύμωνε το αλεύρι με τα χέρια της, μέχρι να γίνει μια αφράτη ζύμη. Μετά, έκοβε μικρά κομμάτια και τα έπλαθε σε στρογγυλά μπαλάκια. Τα εψηνε μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα, και ύστερα τα έβουταγε στο σιρόπι.

Μια γευστική απόλαυση

Το σιρόπι ήταν πηχτό και μυρωδάτο, γεμάτο με τα αρώματα από το λεμόνι. Οι μπουκιές, αφράτες και ζουμερές, ήταν μια πραγματική απόλαυση. Κάθε μπουκιά ήταν μια έκρηξη γλυκιάς γεύσης, που άφηνε μια ζεστή αίσθηση στο στόμα.

Μια γλυκιά κληρονομιά

Η γιαγιά μου δεν είναι πια μαζί μας, αλλά η συνταγή για τις σιροπιασμένες μπουκιές της παραμένει ζωντανή. Κάθε φορά που τις φτιάχνω, νιώθω την παρουσία της και θυμάμαι τις όμορφες στιγμές που περάσαμε μαζί.

Σας προτρέπω να δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, όχι μόνο για τη γευστική απόλαυση, αλλά και για να ζήσετε μια γλυκιά ανάμνηση.

Απαραίτητα προϊόντα:

Για τη ζύμη
1 αυγό
2 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
100 ml. λάδι
100 ml. νερό
125 γραμμάρια βούτυρο
1 πακέτο βανίλια
1,5 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
700 γραμμάρια αλεύρι σίτου + 100 γραμμάρια για την ανάμειξη της ζύμης

Για το σιροπι
2,5 φλιτζάνια ζάχαρη
2,5 φλιτζάνια νερό
φέτα λεμονιού

Εκτέλεση

για το σιροπι
Σε μια βαθιά κατσαρόλα προσθέτουμε 2,5 φλιτζάνια ζάχαρη και 2,5 φλιτζάνια νερό και μια φέτα λεμόνι.
Όταν βράσει καλά το μείγμα, συνεχίζουμε για άλλα 5 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Σε ένα βαθύ μπολ προσθέτουμε 700γρ αλεύρι.
Σε αυτό προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι, 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη, 100 ml. λάδι, 125 γραμμάρια βούτυρο,
1 πακέτο βανίλια και 1 πακέτο μπέικιν πάουντερ και 100 ml. νερό.
Αφού προσθέσετε όλα τα προϊόντα, ζυμώστε μια μαλακή ζύμη χρησιμοποιώντας (τα επιπλέον 100 γραμμάρια αλεύρι).
Αφήνουμε την έτοιμη ζύμη στο ψυγείο για 30 λεπτά για να την κάνουμε πιο εύκολη μετά.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την πλάθουμε σε μικρά κομμάτια ή άλλα σχήματα.
Ετοιμάζουμε ένα ταψί μεσαίου μεγέθους αλείφοντάς το με λάδι ή βούτυρο και μετά τοποθετήστε τα διαμορφωμένα κομμάτια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 C° χωρίς αέρα μέχρι να γίνει.
Βγάζουμε την ψημένη ζύμη από το φούρνο και την περιχύνουμε αμέσως με το σιρόπι.
Εάν θέλετε, μπορείτε να πασπαλίσετε με ξηρούς καρπούς ή καρύδα.

Καλή όρεξη!

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

ΚοτοΜπουκιές σε σάλτσα με κουρκουμά

ΚοτοΜπουκιές σε σάλτσα με κουρκουμάΚοτοΜπουκιές σε σάλτσα με κουρκουμά

Οι κοτομπουκιές κουρκουμά είναι απλές και γρήγορες στην προετοιμασία, ιδανικές για να λύσουν το πρόβλημα του δείπνου της τελευταίας στιγμής. Το στήθος κοτόπουλου είναι ένα εξαιρετικά ευέλικτο φαγητό στην κουζίνα.
Προσφέρεται να μαγειρεύεται με χίλιους τρόπους, πάντα διαφορετικούς. Μπορει να είναι μια απλή ψητή φέτα κοτοπουλο ή με τη συνταγή που σας προτείνω σήμερα, σε συνδυασμό με απλό βραστό ρύζι, γίνεται ένα χορταστικό και μόνο πιάτο.

Συστατικά

600 g Στήθος κοτόπουλου
1 κρεμμύδι εσαλοτ
Αλεύρι
κουρκουμά σε σκόνη
Λευκό κρασί
1 φλιτζάνι φρέσκια κρέμα γάλακτος
30 γρ Βούτυρο
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι για γεύση
πιπέρι για γεύση

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τις μπουκιές:
Αφαιρούμε το κεντρικό κόκκαλο από το στήθος κοτόπουλου, αφαιρούμε το λιπος και το κόβουμε σε μικρές μπουκιές.
Ανακατεύουμε μια-δυο κουταλιές της σούπας αλεύρι ρυζιού με μια κουταλιά της σούπας κουρκουμά και αλευρώνουμε
το κοτόπουλο.

Καθαρίστε και ψιλοκόψτε το κρεμμύδι. Σε ένα τηγάνι βάζουμε μια-δυο κουταλιές λάδι και το βούτυρο και αφήνουμε το
ψιλοκομμένο εσαλότ να μαλακώσει. Σβήνουμε με λίγο λευκό κρασί και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε τις αλευρωμένες μπουκιές και τις ροδίζουμε από όλες τις πλευρές. Αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με λευκό κρασί.
Προσθέστε την κρέμα γάλακτος και, αν σας αρέσει η έντονη γεύση, λίγο ακόμα κουρκουμά. Αφήνουμε τις μπουκιές να πάρουν μια βράση και στο τέλος προσθέτουμε ένα γενναιόδωρο πιπέρι και τις σερβίρουμε αμέσως όσο είναι ακόμα ζεστές.

Συμβουλεύω:
Η υγρή κρέμα μπορεί να αντικατασταθεί με γάλα, γιαούρτι ή τυρί κρέμα.

Ottavio Pastore Monica Felline

Προηγούμενο άρθροΑέρινο και δροσερό: Επιδόρπιο φράουλας με 3 υλικά!
Επόμενο άρθροΚολοκυθοκαροτοπρασοτυροπιτα: Η Αξεπέραστη πίτα