Σιροπιαστή καρυδόπιτα!
Αχ, η σιροπιαστή καρυδόπιτα… ένα γλυκό που ξυπνάει μνήμες παιδικές και μας ταξιδεύει σε σπιτικές κουζίνες γεμάτες ζεστασιά. Η υφή της, αφράτη και μελωμένη, αγκαλιάζει τον ουρανίσκο, ενώ η γεύση της, πλούσια και καρυδένια, αφήνει μια γλυκιά επίγευση που σε μαγεύει.
Τι κάνει την σιροπιαστή καρυδόπιτα ξεχωριστή:
- Η απλότητα: Τα υλικά της είναι απλά και εύκολα προσβάσιμα, ενώ η συνταγή δεν κρύβει μυστικά.
- Η νοστιμιά: Ο συνδυασμός του σιροπιού με το αφράτο κέικ και τα καρύδια είναι ακαταμάχητος.
- Η ευελιξία: Μπορεί να σερβιριστεί σκέτη ή με παγωτό, ενώ ταιριάζει τέλεια με ένα φλιτζάνι ζεστό καφέ ή τσάι.
Η παράδοση: Η σιροπιαστή καρυδόπιτα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης, φέρνοντας στο νου εικόνες από οικογενειακές συγκεντρώσεις και γιορτινά τραπέζια.
Είτε είστε λάτρης των γλυκών, είτε απλά θέλετε να γευτείτε ένα αυθεντικό ελληνικό γλυκό, η σιροπιαστή καρυδόπιτα είναι η τέλεια επιλογή. Σας προτείνω να δοκιμάσετε μια από τις πολλές συνταγές που κυκλοφορούν και να αφεθείτε στην γλυκιά αγκαλιά της!
Μερικά ακόμα tips:
- Για ακόμα πιο αφράτο αποτέλεσμα, μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα του κέικ 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ.
- Μπορείτε να εμπλουτίσετε το σιρόπι με μπαχαρικά της αρεσκείας σας, όπως γαρύφαλλο ή μοσχοκάρυδο.
- Αν θέλετε, μπορείτε να γαρνίρετε την καρυδόπιτα με τριμμένα καρύδια ή σαντιγί.
Υλικά
380 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
20 γρ. μπέικιν πάουντερ
180 γρ. φρυγανιά τριμμένη
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη
1 κοφτό κ.γ μοσχοκάρυδο σε σκόνη
2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
200 γρ. βούτυρο
165 γρ. ζάχαρη
7 αυγά, χωρισμένα τα ασπράδια
75ml κονιάκ
Για το σιρόπι
2 κούπες νερό
2 κούπες ζάχαρη
1 φακελάκι βανίλια
1 Κ.Σ. χυμό πορτοκάλι
1/4 κούπα κονιάκ
Υλικά
Χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο.
Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους.ριχνουμε το κονιάκ και το ξύσμα πορτοκαλιού. Σε αλλο μπολ προσθέτουμε τα καρύδια ,τη φρυγανιά, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο, το μπέικιν πάουντερ, και ανακατεύουμε.
Ενώνουμε τα δύο μείγματα κι ανακατεύουμε. Χτυπάμε τα ασπράδια (μαρέγκα) και ενσωματωνουμε στο μείγμα ανακατεύοντας ελαφρά. Βουτυρωνουμε ένα ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 35 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει χρώμα και να ψηθεί.
Για το σιρόπι βράζουμε όλα τα υλικά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Όταν η καρυδοπιτα κρυώσει καλά την κόβουμε και περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι.
Η Συνταγή είναι της κας Remona Israel
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Καρυδόπιτα-Ρεβανί
Για σίγουρη επιτυχία της Καρυδόπιτα-Ρεβανί. Είσαι λάτρης των γλυκών με καρύδι αλλά και των σιροπιαστών; Αυτό το ρεβανί θα γίνει η αγαπημένη σου συνήθεια.
Υλικά:
20 αυγά
20 κουταλιές ζάχαρη
20 κουταλιές σιμιγδάλι
10 κουταλιές καρύδια
2 βανίλιες σε φακελάκι
2 κουταλιές κανέλλα
Λίγο ούζο
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Ξύσμα από ένα λεμόνι
Σιρόπι
2 κιλά ζαχαρη
7 ποτήρια νερό
χυμό μισού λεμονιού
Εκτέλεση:
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα
Χτυπάμε πολύ καλά τους κρόκους με την ζάχαρη να γίνουν κρέμα
Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα καρύδια και την κανέλα που τα ανακατεύουμε
Αφού τα χτυπήσουμε στο χαμηλό του μίξερ χωρίζουμε το μείγμα στην μέση
Το μισό το αφήνουμε άσπρο και στο άλλο μισό ρίχνουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε
Λαδώνουμε ένα ταψί 40×30 και πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι
Ρίχνουμε το μείγμα με το καρύδι και απλώνουμε παντού
Από πάνω με προσοχή βαζουμε το ασπρο
το απλώνουμε με προσοχή
Ψήνουμε στους 180 για 40 λεπτά
Αφήνουμε να κρυώσει τελείως
Βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά απ όταν αρχίσει ο βρασμός
Κόβουμε το γλυκό σε κομάτια και σιροπιάζουμε
Αφήνουμε να κρυώσει καλά και βάζουμε στο ψυγείο
Απολαμβάνουμε!
Η Συνταγή είναι από τις Νοστιμιές της Σοφίας