Οι Σουσαμάδες με αμύγδαλο και καρύδι είναι ένα γλυκό που έχει έντονο άρωμα και πλούσια γεύση από κανέλα και γαρίφαλο. Το σιρόπι τους τούς κάνει ζουμερούς, ενώ η γέμιση με τα αρωματικά καρύδια και αμύγδαλα τους χαρίζει μια μοναδική υφή. Εγώ τους φτιάχνω συχνά και πάντα εξαφανίζονται από το ταψί.

Υλικά

4 φύλλα χωριάτικα

Για την γέμιση :
4 φυλλα χωριατικα
250 γρ. βουτυρο lurpak
200 γρ. καρυδια
100 γρ. αμυγδαλα
40 γρ. σταφίδες Κρήτης μουλιασμένες σε 40 γρ. κονιάκ
15 γρ. ζάχαρη
50 γρ. σουσαμι καβουρδισμενο
1 κ.γ. σκονη κανελλας
½ κ.γ. γαρυφαλλο τριμμενο
καρφακια γαρυφαλλο

Σιρόπι :
360 ml νερο
170 γρ. ζαχαρη
300 γρ. μελι
χυμο απο ½ λεμονι
φλουδα απο 1 λεμονι

Εκτέλεση

για το σιροπι:
Βραζουμε σε ενα κατσαρολακι το νερο με την ζαχαρη και την φλουδα λεμονιου για 5-6 λεπτα. προσθετουμε το χυμο λεμονιου και το μελι, ανακατευουμε , αφηνουμε για ενα λεπτο και το κατεβαζουμε απο την φωτια. αφηνουμε το σιροπι να κρυωσει.

Βαζουμε σε ενα μπολ τα τριμμενα καρυδια, τα τριμμενα αμυγδαλα, το καβουρδισμενο σουσαμι, τις σταφίδες (καλα στραγγισμενες), την κανελλα, την ζαχαρη, το γαρυφαλλο και ανακατευουμε.
Λιωνουμε σε ενα κατσαρολακι το βουτυρο. Απλωνουμε ενα χωριατικο φυλλο στον παγκο και το βουτυρωνουμε. Προσθετουμε απο πανω ενα δευτερο φυλλο και το βουτυρωνουμε.
Βαζουμε τη μιση γεμιση με το μειγμα των ξηρων καρπων κατα μηκος του φυλλου βουτυρωνουμε ενδιαμεσα, τυλιγουμε σε ρολο και το βαζουμε σε ενα βουτυρωμενο ταψι.
Κοβουμε σε κομματια το ρολο και τα αλειφουμε με βουτυρο. Γεμιζουμε το ταψι με ρολα. Με ενα κοφτερο μαχαιρι χαραζουμε μεχρι τον πατο του ταψιου τα κομματια.
Καρφωνουμε πανω σε καθε κομματι ενα καρφακι γαρυφαλλο. Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο, στους 180 βαθμους, για 20 περιπου λεπτα.
Όταν έχουν ροδίσει, γύρω στα 20-30 λεπτά ανάλογα τον φούρνο, τα βγάζουμε από τον φούρνο και αμέσως έτσι όπως είναι καυτά, τους ρίχνουμε με ένα κουτάλι της σούπας, όλο το κρυο σιρόπι που φτιάξαμε.

Αφήνουμε να απορροφήσουν οι σαμουσάδες όλο το σιρόπι και όταν έχουν πια κρυώσει είμαστε έτοιμοι να τους απολαύσετε!
Σας εύχομαι να τους δοκιμάσετε και να σας αρέσουν!

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνουν οι σουσαμάδες σας ακόμα πιο επιτυχημένοι:

  • Σιρόπι: Το μυστικό για να μείνουν τραγανοί οι σουσαμάδες είναι η διαφορά θερμοκρασίας: το γλυκό πρέπει να είναι καυτό και το σιρόπι κρύο.
  • Ξηροί καρποί: Μπορείτε να ψήσετε λίγο τους ξηρούς καρπούς πριν τους τρίψετε για να βγάλουν περισσότερο άρωμα.
  • Φύλλο: Αν χρησιμοποιήσετε έτοιμο φύλλο, φροντίστε να το βγάλετε από το ψυγείο νωρίτερα, ώστε να γίνει πιο εύπλαστο.
  • Κοπή: Το βαθύ χάραγμα μέχρι τον πάτο του ταψιού θα βοηθήσει το σιρόπι να πάει παντού.

Καλή σας απόλαυση!