Τίποτα δεν συγκρίνεται με τη ζεστασιά και τη νοστιμιά μιας σπιτικής χωριάτικης σπανακοτυρόπιτας. Η τραγανή κρούστα, η πλούσια γέμιση από ζουμερά χορτα και αρωματικό τυρί, και η γήινη γεύση από το χωριάτικο φύλλο συνθέτουν ένα πιάτο που αγγίζει την τελειότητα.

Είτε την απολαμβάνετε ζεστή είτε κρύα, η σπιτική χωριάτικη σπανακοτυρόπιτα αποτελεί ένα χορταστικό και γευστικό γεύμα που ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Αξίζει να δοκιμάσετε να φτιάξετε τη δική σας, ακολουθώντας μια παραδοσιακή συνταγή, και να νιώσετε τη χαρά της δημιουργίας ενός αυθεντικού ελληνικού πιάτου.

Υλικά

για το ζυμαρι..

1 κιλό αλεύρι..
Χρησιμοποιούσα γνωστό αλεύρι τώρα το άλλαξα λόγο προσφοράς και πήρα αλεύρι Γρεβενών γίνονται τέλειες κι με αυτό!!
Νεράκι 500 με 600mL μπορεί κι παραπάνω να γίνει μια λεία μαλακή ζύμη..
2κουταλιες της σούπας στραγγιστό γιαούρτι..
Μην σας φανεί περίεργο εγώ βάζω και γίνεται υπεροχη και ξερό ψημένη!!!
1 κουταλια της σούπας αλάτι
Λιγο ξύδι λευκό..
Και λαδάκι στο τέλος…

γέμιση

Σπανάκι 600 γραμ ωμό..
Και διάφορα χόρτα (λαπαθα, σέσκουλα, μυρωνια καυκαληθρες λιγες τσουκνίδες..
Οτι μπορέσετε να βρείτε..
Κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
Κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο
Βάζω πρασσο ψιλοκομενο
Πολυ λίγο λάχανο ίσα να πάρει γεύση λίγο το εννοώ..
Μαϊντανό
Άνηθο..
Δυόσμο πιπέρι κόκκινο, και λεμονοπιπερο βάζω εγώ αλάτι και τυρί!!
Λάδι

Εκτέλεση

Τα βάζω στον κάδο του μίξερ με τον γάντζο και μου το ετοιμάζει χωρίς να πονά ο αυχένας μου.
Όσοι δεν έχουν, ο γνωστός τρόπος σε ένα μεγάλο μπωλ το αλεύρι μετα το γιαούρτι αλάτι νερό ξύδι και τελευταία το λαδι..!
Χωρίζω τη ζύμη σε μπαλάκια εγώ κάνω από 12 έως 14 το συνηθες
Μπορείτε και δέκα αν έχετε ταψί μικρότερο..
Κάθε μπαλάκι έχω δίπλα τη ζυγαριά κι ως συνηθως γύρω στα 145 γραμ ή 150..
Τα αφήνω να ξεκουραστουν λίγο και έπειτα ανοίγω ένα – ένα φύλλο με νισεστέ..

για τη γεμιση
Ολα τα υλικά σε λεκανιτσα ωμά τα ψιλοκοβω με το μαχαίρι του σεφ σε ξύλο κοπής, και λίγο λάδι όταν στρώνεται την γέμιση με τα χόρτα τότε τρίψτε από πάνω το τυράκι να το απλώσετε σε όλο το ταψί.. Μπόλικο λαδάκι διοτι η πίτα όπως γνωρίζετε θέλει καλο λάδι

Φύλλα 14 οσο λεπτα μπορείτε.. Σε κάθε φύλλο λαδάκι και πάντα σουρωτα τα φύλλα μας!
Στη μέση.. Κάνω δύο γεμίσεις δύο στρώσεις

Ψηνουμε σε προθερμασμένο φουρνο στους 210 βαθμούς και οταν παρει χρωμα χαμηλωνω στους 200 και ελεγχουμε

H συνταγή είναι της κας Διοτίμα

Προηγούμενο άρθροΤυρόπιτες Κουρού: Θα Λυγίσετε από την Πρώτη Δαγκωνιά
Επόμενο άρθροΝόστιμα, αρωματικά μπισκοτάκια με καρύδι και πορτοκάλι.