Σπανακοτυρόπιτα με σπιτικό φύλλο
Υλικά
Ζύμη
800 γραμμάρια αλεύρι Μάννα κίτρινο κοσκινισμένο
1,5 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
νερό χλιαρό όσο πάρει
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
3/4 της συσκευασίας βιτάμ soft
Νισεστε για το άνοιγμα των φύλλων
Γέμιση
800gr φρέσκο σπανάκι καθαρισμένο κομμένο και στημένο πολύ
καλά με αλάτι να βγάλει όλα τα υγρά του
2 ματσάκια φρέσκο κρεμμυδάκι
2 μεγάλα πράσα
1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος (τα κρεμμύδια και τα πράσα κομμένα σε φέτες τα αχνίζουμε με λίγο νερό και αλάτι
για να φύγει η αψάδα τους
750gr φέτα πιπεράτη σε κύβους + 2 αυγά λίγο πιπέρι
(Βάλτε όσο σας αρέσει δοκιμάζοντας πάντως το πικάντικο της φέτας πριν σπάσετε τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου)
Εκτέλεση
Όταν εννοείς Τελικά της ζύμης και φτιάξω μία μαλακή και εύκαμπτη μπάλα την αφήνω να ξεκουραστεί για 20 με 30 λεπτά
Στη συνέχεια κόβω τη ζύμη σε 4 μπαλάκια και ανοίγω το καθένα με τον πλάστη σε μέγεθος πιάτου και το καλύπτω με καρυδάκια βουτύρου
Βάζω το κάθε φύλλο σε (πλαστικό) πιάτο με νισεστέ πάνω-κάτω στην κατάψυξη.
Εάν έχετε λίγο χώρο βάζετε ανά δύο τα φύλλα στο ίδιο πιάτο με χώρισμα από αντικολλητικό χαρτί
Τ αφήνω τουλάχιστον για 40 λεπτά. Βγάζω τα δύο πιάτα και ανοίγω το κάθε φύλλου τόσο λεπτό ώστε το πρώτο να καλύπτει τον πάτο του ρηχού
ταψιού της κουζίνας και να εξέχει λίγο από αυτόν τα πλαϊνά
Επαναλαμβάνω τη διαδικασία και για το δεύτερο φύλλο
Με αυτά τα δύο καλύπτω τον πάτο του βουτυρωμένο ταψιου
Από πάνω ρίχνω τη γέμιση και τη στρώνουμε με ένα πιρούνι τελειώνω με τα δύο τελευταία φύλλα από πάνω.
Χαράζω σε κομμάτια, βάζω το υπόλοιπο της συσκευασίας του βουτύρου σε καρυδάκια πάνω από τα κομμάτια
Ραντίζω την πίτα με νερό και την ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο αντιστάσεις για 10 λεπτά στο Max και κάτω στον πάτο, χαμηλώνω στους 200
βαθμούς πάντα αντιστάσεις για άλλα περίπου 50 με 55 λεπτά ανάλογα με το φούρνο σας
Καλή επιτυχία
Η Συνταγή είναι της κας Foteini Theologitou