Υλικά:
- Για τη ζύμη:
- 250 γρ αλεύρι
- 150 γρ χλιαρό νερό
- 1 κουταλάκι ξύδι
- 8 γρ αλάτι
- 1 κουταλάκι λάδι
- Για τη γέμιση:
- 400 γρ σπανάκι
- 1 πράσο
- 2-3 χλωρά κρεμμύδια
- 1/4 ματσάκι άνηθο
- 200 γρ φέτα
- Λίγη ρίγανη
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Επιπλέον:
- Νισεστέ
- Κρητικό λάδι
- Λίγο νερό
Εκτέλεση:
Για τη ζύμη:
- Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι και το ξίδι.
- Προσθέστε σιγά σιγά το χλιαρό νερό, ζυμώνοντας παράλληλα με τα χέρια σας, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
- Προσθέστε το λάδι και ζυμώστε για λίγα λεπτά ακόμα.
- Σκεπάστε το μπολ με μια πετσέτα και αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Για τη γέμιση:
- Σοτάρετε το ψιλοκομμένο πράσο σε λίγο λάδι μέχρι να μαλακώσει.
- Τα αλλά πράσινα αλατισμα και αφήστε να φύγουν τα νερά για κανα δυο ωρες
- Στύψτε την καλά για να φύγει τυχόν υγρασία.
- Θρυμματίστε τη φέτα και προσθέστε την στη γέμιση.
Συναρμολόγηση:
- Χωρίστε τη ζύμη σε 6 μπαλάκια.
- Ανοίξτε με νισεστε τα 3 μπαλάκια σε φύλλα τα λαδώνω με λάδι και λίγο μεγαλύτερα από τη διάμετρο του μαυροτηγάνου σας.
- Αλευρώστε καλά την επιφάνεια εργασίας σας και ανοίξτε τα 3 εναπομείναντα μπαλάκια σε λίγο πιο μικρά φύλλα.
- Λαδώστε το μαυροτήγανο με λίγο λάδι.
- Στρώστε τα 3 μεγάλα φύλλα στο μαυροτήγανο, αφήνοντας τα ακρα να κρέμονται.
- Απλώστε τη γέμιση ομοιόμορφα πάνω στα φύλλα και βάζω λιγο πιπέρι και ρίγανη.
- Σκεπάστε με τα 3 μικρά φύλλα, τσαλακώνοντας τα ελαφρώς για να δημιουργήσετε “κύματα”.
- Γυρίστε τα κρεμαστά країά των κάτω φύλλων πάνω από τα πάνω φύλλα.
- Ραντίστε την πίτα με λίγο νερό ανακατεμένο με λάδι.
Ψήσιμο:
- Ψήστε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 50-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.
- Αφήστε την πίτα να χλιαρύνει πριν την κόψετε και την σερβίρετε.
Η Συνταγή είναι του κου Eleftherios Zuraris
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Σπανακόπιτα χωρίς φύλλο
Υλικά
για τη γέμιση:
350 γρ.σπανάκι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
Άνηθος
2 μέτρια αυγά
2 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ
200 γρ.τυρί φέτα
1 κ.γ. αλάτι
Πιπέρι
Για το μείγμα ζύμης:
400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
400 γρ. νερό
130 γρ. ελαιόλαδο
270 γρ. γιαούρτι
1,5 κ.γ. αλάτι
10 γρ. μπέικιν πάουντερ
Για το πασπάλισμα
100 γρ. σουσάμι
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
1)Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα φύλλα από το σπανάκι μαζί με το αλάτι και τα πατάμε να βγάλουν τα υγρά τους.
2)Στραγγίζουμε τα υγρά με τη βοήθεια από ένα σουρωτήρι.
3)Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια,τον άνηθο και τα προσθέτουμε στο σπανάκι.
4)Ρίχνουμε τα αυγά τις δύο κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ
και ανακατεύουμε.
5)Προσθέτουμε το τυρί φέτα και το πιπέρι.
6)Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το γιαούρτι,το νερό,το ελαιόλαδο το αλάτι και ανακατεύουμε το μείγμα.
7)Προσθέτουμε το μπέικιν μέσα στο αλεύρι και το ρίχνουμε μέσα στο μείγμα.
8)Ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να έχουμε
ένα μείγμα που να μοιάζει με χυλό.
9)Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα ταψί 46×38 εκ. και το πασπαλίζουμε με σουσάμι.
10)Προσθέτουμε το μισό μείγμα από το χυλό και το στρώνουμε με μια μαρίζ ομοιόμορφα σε όλο το ταψί.
11)Βάζουμε από πάνω την γέμιση και την πατάμε ελαφρώς με τα χέρια μας.
12)Ρίχνουμε και το υπόλοιπο το μείγμα και το στρώνουμε σε όλες τις άκρες του ταψιού.
13)Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 1 ώρα στους 190 βαθμούς.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!
Η Συνταγή είναι της κας ελενη τσιουκανη