Σπανακοτυρόπιτα
Η Σπανακοτυρόπιτα είναι ένα παραδοσιακό και δημοφιλές ελληνικό πιάτο, που συνδυάζει το τραγανό φύλλο της πίτας με το αρωματικό σπανάκι και το αλμυρό τυρί. Πρόκειται για ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά φαγητό, καθώς ο σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, ενώ το τυρί περιέχει πρωτεΐνες και ασβέστιο. Η σπανακοτυρόπιτα μπορεί να απολαυστεί ως κυρίως πιάτο ή ως συνοδευτεικο, και είναι μια εξαιρετική επιλογή για όλους όσους αναζητούν μια υγιεινή και νόστιμη επιλογή φαγητού.
Υλικά
Για τη σπανακοτυρόπιτα
1 συσκ. φύλλο για πίτα ζαγορίσιο
1 kg σπανάκι
3 πράσα
4-5 ψιλά φρέσκα κρεμμύδια
2 αυγά
350 γρ. φέτα
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Για τη γέμιση
Πρώτα πλένετε τα χόρτα, τα στραγγίζετε σε σουρωτήρι, τα ψιλοκόβετε και τα βάζετε σε ένα μπολ.
Ψιλοκόψτε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα πράσα, προσθέστε τα στο σπανάκι και αλατίστε.
Τρίψτε τα για να μαλακώσουν. Στύψτε το νερό.
Τοποθετήστε το σε ένα μπολ και περιχύστε το με το μισό ελαιόλαδο.
Τρίψτε τη φέτα. Χτυπήστε τα αυγά και προσθέστε τα.
Ανακατέψτε καλά.
Δοκιμάστε και προσθέστε αλάτι και πιπέρι.
Ψήσιμο.
Σε ένα μεγάλο, ρηχό, λαδωμένο ταψί μεγέθους περίπου 40 εκατοστών, στρώνετε τρία φύλλα σε ακτινωτ λαδώνοντας ενδιαμεσα.
Απλώστε από πάνω τη μισή γέμιση εδώ και εκει πανω σρο φύλλο.
Σκεπάζετε με ένα σουρωμένο φύλλο έτσι ώστε να μην προεξέχεθ καθόλου, σε ευθυγράμμιση με τις άκρες του ταψιού.
Ρίχνουνε ελαιόλαδο βροχηδον.
Ρίξτε μέσα την υπόλοιπη γέμιση.
Καλύψτε με τα υπόλοιπα δύο φύλλα αφου λαδώσουμε ενδιάμεσα.
Τα φύλλα που καλύπτουν την πίτα δεν πρέπει να εξέχουν από τις άκρες του ταψιού.
Τα σουρώνουμε ελαφρά για να χωρέσουν περιμετρικά.
Γυρίστε τα φύλλα που προεξέχουν πέρα από τις άκρες του ταψιού πάνω από την πίτα ή στριβουμε σε κοθρο. Ραντιζουμε με το υπόλοιπο λάδι.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στις αντιστάσεις για περίπου 1 ώρα να ροδίσει καλά και να ξεκολλήσει από το ταψί.
Η έτοιμη πίτα βγαίνει, ραντίζουμε με λίγο νερό, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήστε το να καθίσει για 10 λεπτά, μετά κόβεται.
Απολαύστε !
Η Φωτό είναι απο το mytasted.blogspot.com
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Σπανακοτυρόπιτα
Την Προτείνω, αξίζει κάθε μπουκιά της! Τραγανή και πολύ νόστιμη 🙂
Υλικά
1 πακέτο φύλλα κρούστας για πίτα,
400 γρ τυρί φέτα τριμμενη με το χέρι,
200 γρ τυρί κίτρινο τριμμένο,
250 g baby σπανάκι,
6 τεμ. αυγά,
250 γρ βούτυρο.
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτος απο το βούτυρο σε ένα μείγμα για την γέμιση
Κάθε φύλλο αλείφεται με λιωμένο βούτυρο, (τα φύλλα δουλεύονται αν 2, βάζουμε τη γέμιση στην επάνω στρώση και τυλίγουμε, τα απλώνουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος)
Αφού τελειώσουμε τα ρολό της ζύμης, χτυπάμε 1 αυγό, αλείφουμε από πάνω και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο 🙂
Καλή Απόλαυση