Τιραμισού

Γεύση:

  • Πλούσια και κρεμώδης υφή
  • Ισορροπημένη γεύση καφέ, σοκολάτας και μπισκότου
  • Ελαφριά πικράδα από τον καφέ
  • Γλυκιά γεύση από το μασκαρπόνε και τα μπισκότα
  • Αρωματικό από το κακάο και το λικέρ (αν χρησιμοποιηθεί)

Υφή:

  • Αέρινη και αφράτη κρέμα
  • Μπισκότα σαβαγιάρ που έχουν μαλακώσει, αλλά διατηρούν την υφή τους
  • Κρεμώδες και δροσερό

Συνοψίζοντας, το tiramisu είναι ένα γευστικό, δροσερό και εύκολο στην προετοιμασία επιδόρπιο που αρέσει σε όλους.

Ιταλική συνταγή Tiramisu

“5 gr ζάχαρη/κομμάτι”

Τα υλικά της συνταγής μας είναι:

Σαβαγιάρ περίπου 15 τεμάχια
300 ml καφέ της επιλογής σας
30 ml χυμό λεμονιού
300 gr τυρί μασκαρπόνε ή τυρί κρέμα που προτιμάτε
30 γρ ζάχαρη άχνη
10 γρ ζάχαρη βανίλιας
4 κρόκοι αυγών
50 ml λικέρ (ή χυμό της προτίμησής σας)
200 ml γιαουρτι πληρες σε λιπαρα(κανονικα μπαινει cream fresh ή ξινοκρεμα αν βρειτε)
50 γρ κακαο
φόρμα για κέικ που στρώνεται με διάφανη μεμβράνη

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε τον καφέ μας και αφήνουμε να κρυώσει και του προσθέτουμε το λικέρ και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα καθαρό μπολ ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη βανίλιας και διαλύουμε καλά μετά προσθέτουμε το μασκαρπόνε και ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μπέν-μαρί, βάζουμε τους κρόκους των αυγών μας σε ένα μπολ και προσθέτουμε το 1/2 της ζάχαρης και συνεχίζουμε το χτύπημα για 3 λεπτά μέχρι το κουρκούτι να πήξει και πάρει ένα πιο ανοιχτό χρώμα, στη συνέχεια αφαιρούμε από τη φωτιά και το ριχνουμε το μειγμα μασκαρπόνε και ανακατευουμε καλά και αφήστε στην άκρη.

Σε ένα καθαρό μπολ ρίχνουμε το γιαουρτι και την υπόλοιπη ζάχαρη και λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού και χτυπάμε στο μίξερ να γίνει ένα αφράτο και αέρινο.
Συνδυάζουμε το κρεμώδες κουρκούτι με το μασκαρπονε με την κρέμα γιαουρτιου και ανακατεύουμε καλά και το βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα να πήξει και να δέσει.

Βουτάμε τα σαβαγιαρ στο μπολ του καφέ για όχι περισσότερο από 2 δευτερόλεπτα, και τα τοποθετούμε στη φόρμα
του κέικ καλύπτοντας όλη την επιφάνεια, τα σκεπάζουμε με το μειγμα της κρεμας και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για να έχουμε ένα Tiramisu σε στρώσεις. Μόλις τελειώσουμε, πασπαλίζουμε με κακαο και βάζουμε στο ψυγείο όλο το βράδυ.

Την επόμενη μέρα, βγάζουμε και αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα και αφαιρούμε προσεκτικά τη φόρμα του κέικ, στη συνέχεια βγαζουμε τη διάφανη μεμβράνη, για να μείνει με ένα τέλειο τιραμισού ανάποδα, στη συνέχεια καλύπτουμε με κακαο και σερβίρουμε και απολαμβάνουμε .

Η Συνταγή είναι τους Peter Catinis

Προηγούμενο άρθροΟνειρικό Cheesecake με πραλίνα φουντουκιού: Δροσερό, Κρεμώδες, Ακαταμάχητο!
Επόμενο άρθροΚαρυδόπιτα