Στρούντελ Μήλου

Βρήκα την ιδανική συνταγή της ζύμης για Στρούντελ Μήλου, η ζύμη είναι λεπτή και τραγανή, ψήνεται καλά, ψήνεται γρήγορα και απλώνεται εύκολα. Δεν μου αρέσει πολύ η κλασική συνταγή από άζυμη ζύμη, οπότε την έφτιαξα κατά την κρίση μου. Δοκιμάστε το, ίσως αυτή η ζύμη γίνει η αγαπημένη σας
Για ένα μεγάλο στρούντελ σε ταψί φούρνου (το έβαλα διαγώνια να ψηθεί)

✅ Υλικά

Αλεύρι-170/180 g (+-)
Νερό-75 gr (κρύο)
Λάδι – 20 γρ
Βούτυρο – 30 g
Ζάχαρη-1 κουτ.γλ
Ξίδι – 1 κουταλάκι του γλυκού
Μια πρέζα αλάτι
Βανιλίνη στην άκρη ενός μαχαιριού
Φρυγανιά- 20gr για την ζύμη
Βούτυρο – 30 g (για λίπανση)

για την γέμιση
400 γρ. κόκκινα μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια
100 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
50 γρ. ζάχαρη, καστανή
30 γρ. σταφίδες, σουλτανίνα (εγώ δεν ειχα)
30 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου και κομμένο σε κυβάκια
20 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
2 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη

✅ Προετοιμασία

Προσθέστε ξύδι, αλάτι, ζάχαρη, λάδι, λιωμένο βούτυρο, κοσκινισμένο αλεύρι σε κρύο/παγωμένο νερό, ζυμώστε μια μαλακή ζύμη.
Σκεπάζετε, αφήνετε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά (μπορείτε και στο κρύο)

Απλώστε την ζυμη στο τραπέζι σε ένα ορθογώνιο, περίπου 40*50 cm,
Στην φαρδια παλυρα από την άκρη περίπου 10 εκ., πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά κατά μήκος της διαδρομής, βάζουμε τη γέμιση πάνω στη φρυγανιά,
αλείφουμε την υπόλοιπη ζύμη με λιωμένο βούτυρο, τυλίγουμε σε ρολό
Μεταφέρω το στρούντελ σε χαρτι ψησίματος (βάζω χαρτί στο τραπέζι, μετά μεταφέρω το στρούντελ στο χαρτι, το μεταφέρω με το χαρτί στο
ταψί αν μεταφέρεις το στρούντελ με τα χέρια σου, το στρούντελ μπορεί να χαλάσει, η ζύμη είναι πολύ λεπτή και το στρούντελ αρκετά μεγάλο).

Πριν το ψήσιμο, αλείφουμε το στρούντελ με λιωμένο βούτυρο.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 200-35/40 λεπτά μέχρι να ροδίσει, το στρούντελ να ψηθεί καλά.

✅ Γέμιση

Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο προκειμένου να λιώσει.
Σε ένα μπολ αδειάζουμε τα μήλα, την κανέλα, τα καρύδια, την καστανή ζάχαρη, τη φρυγανιά, τις σταφίδες, ανακατεύουμε καλά το μείγμα
με ένα κουτάλι και αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη. Ρίχνουμε λίγο λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε εκ νέου.

Όσο είναι ακόμα ζεστό, πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με ζάχαρη άχνη.
Το στρούντελ δοκιμάζεται καλύτερα φρέσκο, με μια μπάλα παγωτό μμμ…☕️

Μαγειρέψτε με ευχαρίστηση ❤️να πάνε όλα επιτυχημένα!

ΠΗΓΗ: Татьяна Петришина

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Στρούντελ κρέμα βανίλιας

Στρούντελ κρέμα βανίλιας

Συστατικά:

Κρέμα:
• 1 λίτρο γάλα
• 100 κορν φλαουρ
• 100 γρ ζάχαρη
• άρωμα βανίλιας

Σιρόπι:
• 250 γρ ζάχαρη
• 300 ml νερό
• άρωμα βανίλιας

Επί πλέον:
• Φύλλα πίτας 400 γρ
• 3 αυγά
• 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
• 100 ml λάδι
• βούτυρο για να αλείψετε το ταψί
• ζάχαρη για διακόσμηση

Πώς να ετοιμάσετε στρούντελ με κρέμα βανίλιας:

Ετοιμάζουμε πρώτα την κρέμα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλαουρ και το κρύο γάλα.
Βάλτε το μείγμα σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.
Βράζουμε και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα μέχρι να αρχίσει να δένει η κρέμα.
Στο τέλος προσθέτουμε το άρωμα βανίλιας.
Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα στην άκρη να κρυώσει.

Για το σιρόπι ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το νερό.
Βράζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Προς το τέλος προσθέτουμε το εσάνς βανίλιας και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Ανακατεύουμε τα αυγά με τρεις κουταλιές της σούπας ζάχαρη και λάδι.
Χειριστείτε προσεκτικά τα φύλλα πίτας. Επειδή έφτιαξα τρία στρούντελ, χρησιμοποίησα τρία φύλλα πίτα για κάθε στρούντελ.
Εάν η συσκευασία έχει πολλά φύλλα, μπορείτε να βάλετε περισσότερα σε κάθε στρούντελ.
Αλείφουμε τα δύο πρώτα φύλλα πίτας από κάθε στρούντελ με ένα μείγμα αυγού και λαδιού.
Τοποθετούμε το τρίτο φύλλο και προσθέτουμε από πάνω το 1/3 της κρύας κρέμας.
Τυλίγουμε το στρούντελ και το τοποθετούμε σε ταψί αλειμμένο με βούτυρο.
Ετοιμάζουμε τα άλλα δύο στρούντελ με τον ίδιο τρόπο.

Αλείφουμε από πάνω τα στρούντελ με το υπόλοιπο αυγό και λάδι.
Τοποθετείτε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C για 20-35 λεπτά, ανάλογα με το πόσο καφέ θέλετε.
Μόλις βγάλετε τα στρούντελ από το φούρνο τα περιχύνετε με το κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.
Διακοσμούμε τα στρούντελ με ζάχαρη άχνη.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΒασιλικό Σουσαμένιο Κουλούρι
Επόμενο άρθροΛουκουμάδες με καρύδι και μέλι