Η Τάρτα εσπεριδοειδών είναι ένα δροσερό γλυκο και όχι μόνο για τις ζεστές μέρες…απίστευτη γεύση που δεν σε αφήνει να μην φας και άλλο κομμάτι.
Υλικά
100γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
50γρ ζάχαρη
1 αυγό
150γρ γιαούρτι
+/- 350 γρ αλεύρι
1 κουτ.γλ μπεϊκιν παουντερ
Μια πρέζα αλάτι
Γέμιση
530γρ καθαριζμενα και χοντροκομμένα πορτοκάλια και λεμόνια. Περίπου 3 μεγάλα πορτοκάλια και 2 λεμόνια. Για καλύτερη και λεία γέμιση πολτοποιούμε.
200γρ ζάχαρη
40γρ κορν φλάουρ
Ξυsμα απο πορτοκάλι και λεμόνι
Εκτέλεση
Χτυπαμε καλά βούτυρο με τη ζάχαρη. Μετά προσθέτουμε 1 αυγό ανακατευουμε, στην συνέχεια το γιαούρτι και στο τέλος αλεύρι με μπεϊκιν παουντερ και αλάτι. Πρέπει να βγει μαλάκια ζύμη. Να μην ζυμωνετε πολύ ίσα ίσα να μαζευτεί ζύμη. Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να φτιάξουμε τη γέμιση
Για γέμιση
Ανακατευουμε όλα τα υλικά και βάζουμε στην φωτιά να βράσει. Μόλις πάρει βράση αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Σε μία φόρμα 25-26 εκατ απλώνουμε τη ζύμη από πάνω τη γέμιση. Και κάνουμε τετράγωνες γραμμές η άλλο σχέδιο.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς περίπου 35-40 λεπτά στις αντιστάσεις.
Καλή απόλαυση
Η Συνταγή είναι της κας Olha Pazyuk
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Τάρτα με καραμελωμένα μήλα και ζύμη φουντουκιού
Μέγεθος φορμας: διάμετρος 22 cm x υψος 5 cm
Συστατικά
Για τη ζύμη με κρούστα και φουντούκι
400 γραμμάρια αλεύρι
240 γραμμάρια μαλακό βούτυρο
100 γρ φουντούκια ψιλοτριμμένα
1 αυγό ολόκληρο
1 ασπράδι αυγού
1 πρέζα μαγιά
2 πρέζες αλάτι
1/2 φασόλι βανίλιας
Για τη γέμιση:
1.5 κιλά ανάμεικτα μήλα (χρησιμοποίησα Granny Smith, Golden taste και πρασινα)
60 γρ βούτυρο
160 γραμμάρια ακατέργαστης ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 πρέζα τζίντζερ
1/2 φασόλι βανίλιας
40 γραμμάρια κορν φλαουερ
1/2 λεμόνι στυμμένο
5 γρ αλάτι χοντρό
για επάλλειψη:
1 κρόκο
20 γρ κρέμα γαλακτος
Ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο
Μέθοδος
Ετοιμάζετε τη ζύμη χτυπώντας το μαλακό βούτυρο με τη ζάχαρη σε κρέμα, προσθέτετε τα φουντούκια, το αυγό και το ασπράδι ελαφρά χτυπημένα μαζί
και δουλεύετε με μια σπάτουλα ή ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε τη βανίλια, το αλάτι και το κοσκινισμένο αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και ανακατεψτε.
Σχηματίστε με τα χέρια σας μια μπάλα και τυλίξτε με μεμβράνη, βάλτε στο ψυγείο για μερικές ώρες.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση, ξεφλουδίζουμε τα μήλα, αφαιρούμε τον πυρήνα και κόβουμε σε 8 φέτες ή σε κάθε περίπτωση σε φέτες 2 εκ. περίπου.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε.
Προσθέστε τα μήλα και μαγειρέψτε για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το κορν φλαουερ, ανακατεύουμε και μετά από λίγα λεπτά προσθέτουμε
το χυμό λεμονιού και το αλάτι. Ανακατεύουμε προσεκτικά όλα τα υλικά, σβήνουμε και τα βάζουμε να κρυώσουν σε ένα μπολ.
Από τη ζύμη με κοντό πλαστη φτιάξτε δύο φύλλα πάχους τουλάχιστον 5 mm. Το ένα μέρος βάλτε το στο ψυγείο σκεπάζεται με μεμβράνη, με το άλλο σκεπάζετε τη λαδωμένη φόρμα κάνοντας τη ζύμη να προεξέχει ελαφρώς. Τρυπήστε τον πάτο και αλείψτε τον πάτο και τα πλαϊνά με λίγο χτυπημένο ασπράδι αβγού και στη συνέχεια, με τη βοήθεια των χεριών σας, τακτοποιήστε τα κρύα τώρα μήλα πιέζοντας απαλά για να μην αφήσει κενό χώρο και δημιουργήστε έναν θόλο στο κέντρο. Καλύπτουμε με τη ζύμη που διατηρείται δροσερή, ταιριάζουμε και κολλάμε τις άκρες και κόβουμε τη ζύμη που περισσεύει.
Αλείφουμε με τον κρόκο ανακατεμένο με την κρέμα, κάνουμε 4 τομές στο κέντρο του κέικ και πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου για 10 λεπτά, χαμηλώνουμε στους 170 και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 35/40 λεπτά.
Τα τελευταία 5 λεπτά μετακινήστε τη φόρμα στην βάση του φούρνου
Καλή Απόλαυση
For more delicious recipe Anna Salomone