Τάρτα Μαρμελάδας με αλεύρι φαγόπυρου

Φόρμα για κέικ 24/26 εκ

Υλικά

200 γρ αλεύρι φαγόπυρου (εγώ χρησιμοποίησα ολικής αλέσεως)
αλεύρι αμυγδάλου 150 γρ
βούτυρο 150 γρ
ζάχαρη άχνη 90 γρ
1 μέτριο αυγό (50 γρ. χωρίς το κέλυφος)
αλάτι 1 πρέζα

για την γέμιση
μαρμελάδα φράουλα 500 γρ (ή σμέουρα)

Εκτέλεση

Για να ετοιμάσετε την τάρτα φαγόπυρου, ξεκινήστε με τη ζύμη:
Βάλτε στο μπολ επεξεργαστή τροφίμων με λεπίδες, τα δύο αλεύρια και το βούτυρο σε κύβους κρύο από το ψυγείο. Χτυπαμε μέχρι να αναμειχθεί το βούτυρο με το αλεύρι, φτάνοντας μια αμμώδης σύσταση.
Σε αυτό το σημείο, προσθέστε τη ζάχαρη άχνη, το αυγό και το αλάτι και ανακατέψτε ξανά μέχρι το μείγμα να σχηματίσει μεγάλα
ψίχουλα.

Μεταφέρετε τη ζύμη στην επιφάνεια εργασίας και δουλέψτε τη για να αποκτήσετε ένα καρβέλι το οποίο θα το χωρίσετε σε δύο μικρότερα.
2/3 και 1/3 του βάρους αντίστοιχα.
Ανοίγετε τα δύο κομμάτια ζύμης ανάμεσα σε δύο φύλλα χαρτιού ψησίματος, κρατώντας τα χωριστά και τα βάζετε στο ψυγείο να σφίξουν για μισή ώρα.

Μόλις περάσει ο χρόνος που υποδεικνύουμε, παίρνουμε το μεγαλύτερο μέρος της ζύμης και το ανοίγουμε πάνω στην προηγουμένως βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα του κέικ. Αφαιρέστε τις περιττές άκρες με ένα μαχαίρι,
χωρίς να τις πετάξετε: μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για τις λωρίδες που θα σχηματίσουμε αργότερα.

Βάζουμε τη φόρμα του κέικ στο ψυγείο για μισή ώρα, τη βγάζουμε και τρυπάμε τη ζύμη με τα δόντια ενός πιρουνιού.
Μοιράζουμε μέσα τη μαρμελάδα βατόμουρο και την ισοπεδώνουμε με το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Τώρα πάρτε την υπόλοιπη ζύμη και πλάθετε λωρίδες πλάτους 1 εκ. χρησιμοποιώντας ένα οδοντωτό τροχο ζαχαροπλαστικής. Τοποθετήστε τις λωρίδες σταυρώνοντάς τις λοξά σχηματίζοντας λωριδες

Σε αυτό το σημείο αφήνουμε την φόρμα του κέικ να ξεκουραστεί ξανά στο ψυγείο για μισή ώρα** και μετά ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο
φούρνο στους 175° για περίπου 25/30 λεπτά.
Μόλις κρυώσει, αφαιρούμε το κέικ από τη φόρμα, το αφήνουμε να κρυώσει και το πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.
* Αντί για μαρμελάδα βατόμουρο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αγαπημένη σας μαρμελάδα.
Σας προτείνω όμως να το δοκιμάσετε και με κρέμα φουντουκιού: πραγματική απόλαυση!
* * Αυτά τα επαναλαμβανόμενα βήματα στο ψυγείο θα σας επιτρέψουν να σταθεροποιήσετε τη ζύμη:
το φαγόπυρο δεν περιέχει γλουτένη, το βούτυρο βοηθά στη σταθεροποίηση της ζύμης καλύτερα

Προηγούμενο άρθροΖουμερός και νόστιμος “Μπακλαβάς” – Μια συνταγή που αξίζει να δοκιμάσετε
Επόμενο άρθροΜαμαδίστικα Φασολάκια λαδερα