Τατλίση

Αυτό το σιροπιαστό γλυκό Τατλίση είναι ό,τι καλύτερο έχω δοκιμάσει! Το σιρόπι είναι τέλεια ισορροπημένο, όχι πολύ γλυκό, και το γλυκό έχει μια ωραία κολλώδη υφή που λιώνει στο στόμα. Η κρέμα είναι πλούσια και γαλακτερή, και ο συνδυασμός με τα φυστικια αιγινης είναι τέλειος.

Υλικά:

Φύλλα Κρούστας: 10 κομμάτια (περίπου)
Σιμιγδάλι: 1 κούπα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιγότερο)
Βούτυρο αγελάδας: 125g (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περίπου 50-60g)
Λάδι: 125ml (περίπου 40-50ml)
Για τη σάλτσα:

Αυγά: 2
Φρέσκο γάλα: 1 κούπα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περίπου 100ml)
Ζάχαρη: 1/2 κούπα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 2-3 κουταλιές της σούπας)
Λάδι: 1/2 κούπα (μπορείτε να βάλετε μερικές κουταλιές της σούπας)
Μπέικιν πάουντερ: 1 κουταλάκι
Βανίλια: 1 σταγόνα
Για το σιρόπι:

Νερό: 2,5 κούπες (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1,5 κούπα)
Ζάχαρη: 2 κούπες (1 κούπα)
Χυμός λεμονιού: 1 κουταλιά της σούπας
Προαιρετικό:

Τριμμένα καρύδια ή φιστίκια Αιγίνης

Εκτέλεση:

Φτιάξτε το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα, βράστε το νερό με τη ζάχαρη για περίπου 15 λεπτά. Προσθέστε το χυμό λεμονιού 5 λεπτά πριν το τέλος. Αφήστε το σιρόπι να κρυώσει.
Ετοιμάστε τα φύλλα κρούστας: Λιώστε το βούτυρο και ανακατέψτε το με το λάδι. Λαδώστε ελαφρώς κάθε φύλλο κρούστας με το μείγμα βουτύρου και λαδιού. Πασπαλίστε με σιμιγδάλι και τριμμένο φιστίκι Αιγίνης (προαιρετικά). Τυλίξτε κάθε φύλλο σαν ακορντεόν και τοποθετήστε το σε ένα ταψί.
Ψήστε τα φύλλα: Ψήστε τα φύλλα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
Ετοιμάστε τη σάλτσα: Σε ένα μπολ, χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε το γάλα, το λάδι, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια. Ανακατέψτε καλά.
Ρίξτε τη σάλτσα: Περιχύστε τη σάλτσα πάνω από τα ψημένα φύλλα.
Ψήστε ξανά: Επιστρέψτε το ταψί στο φούρνο και ψήστε για άλλα 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά το γλυκό.
Σιροπιάστε: Αφού το γλυκό κρυώσει ελαφρώς (περίπου 3 λεπτά), ρίξτε το κρύο σιρόπι. Αφήστε το γλυκό να μουλιάσει για περίπου 30 λεπτά.
Σερβίρετε: Σερβίρετε το τατλί ζεστό ή κρύο, γαρνίροντας με τριμμένα καρύδια ή φιστίκια Αιγίνης (προαιρετικά).

Συμβουλές:

Μπορείτε να προσθέσετε σταγόνες βανίλιας ή ξύσμα λεμονιού στη σάλτσα για πιο έντονη γεύση.
Αν θέλετε ένα πιο τραγανό γλυκό, ψήστε τα φύλλα κρούστας για λίγο περισσότερο χρόνο.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε είδος ξηρών καρπων

Η Εκτέλεση είναι της κας Mary Varvarou

Προηγούμενο άρθροΓεμιστά με πιπεριές φλωρίνης
Επόμενο άρθροΦιλέτο Γαύρου στο Ξίδι: Μεζές, Συνοδευτικό και Πεντανόστιμη Απόλαυση!