Ταχινόπιτες με μέλι

Γεύση:

  • Η γλυκιά γεύση του μελιού δένει τέλεια με την πλούσια γεύση του ταχινιού.
  • Η τραγανή υφή της πίτας δημιουργεί μια ωραία αντίθεση με το μαλακό εσωτερικό.

Αρώματα:

  • Το μεθυστικό άρωμα του μελιού γεμίζει το στόμα σας.
  • Το ελαφρύ άρωμα του ταχινιού προσθέτει μια πινελιά γήινης γεύσης.

Εμφάνιση:

  • Οι ταχινόπιτες έχουν ένα χρυσαφένιο χρώμα που τις κάνει να φαίνονται λαχταριστές.
  • Το σχήμα τους μπορεί να ποικίλει, από στρογγυλά έως τετράγωνα ή τριγωνικά.

Συνολικά:

  • Οι ταχινόπιτες με μέλι είναι ένα νόστιμο και υγιεινό σνακ ή γλυκό.
  • Είναι εύκολες στην παρασκευή και μπορούν να γίνουν με απλά υλικά.
  • Είναι ιδανικές για κάθε περίσταση, από ένα γρήγορο πρωινό έως ένα επίσημο δείπνο.

Σας εύχομαι καλή όρεξη!

Υλικά

500 γραµ. αλεύρι δυνατό (αφαιρούμε 1 φλ.)
• 1 φλ. αλεύρι που φουσκώνει µόνο του
• 1/2 κ.γλ. αλάτι
• 1 κύβο νωπή μαγιά 25 γρ.
• 1/2 φλ. ζάχαρη
• 1½ κ.σ. κανέλα
• 1/2 κ.γλ. κοφτό μαστίχα κοπανισμένη
• 1/2 κ.γλ. κοφτό μαχλέπι κοπανισμένο
• χλιαρό νερό όσο σηκώσει (περίπου 1½ φλ.)

Για τη γέμιση
• 400 γραµ. ταχίνι
• 1 φλ. ζάχαρη
• 1½ κ.σ. κανέλα

Για το σιρόπι μελιού:
½ φλιτζάνι μέλι
½ φλιτζάνι ζάχαρη
¼ του φλιτζανιού νερό
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Σε κατσαρολάκι βάζουμε το μέλι, τη ζάχαρη και το νερό. Αφήνουμε να πάρει το σιρόπι βράση για 5 λεπτά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού. Συνεχίζουμε το βράσιμο για 2 ακόμη λεπτά. Θέλουμε το σιρόπι να είναι κρύο

Για την ταχινόπιτα, ενεργοποιούμε πρώτα τη μαγιά. Τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10′ να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.
Βάζουμε τα δύο είδη αλευριού σε λεκάνη, προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε ώστε να πάει από κάτω. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, τη μαστίχα, το μαχλέπι. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και κάνουμε στη μέση µία λακκούβα. Ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά και λίγο λίγο το νερό (περίπου 1,5 φλ.). Το ζυμώνουμε καλά μέχρι να μαζευτεί σε µπάλα.
Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο µας και ζυμώνουμε για 7΄-8΄, να γυαλίσει η ζύμη και να γίνει μαλακή και εύπλαστη. Βάζουμε τη ζύμη σε ελαφρά λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 40΄ σε ζεστό σημείο.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Βάζουμε σε μπολ το ταχίνι, τη ζάχαρη, την κανέλα και ανακατεύουμε καλά µε κουτάλι. Αφού φουσκώσει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 7 κομμάτια. Τα πλάθουμε σε µπάλες μαζεύοντας την ένωση από κάτω. Τα σκεπάζουμε για να µη ξεραθούν.
Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης και σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε µε χοντρό πλάστη μακρόστενο φύλλο, περίπου 30×12 εκ. Με κουτάλι βάζουμε κατά μήκος του φύλλου 2 κ.σ. γέμιση και το απλώνουμε. Αλείφουμε µε κουτάλι ή μαχαίρι, αφήνοντας κενό γύρω γύρω 1 εκ. Διπλώνουμε το φύλλο. Γυρίζουμε την πλευρά κατά μήκος ώστε να καλύψουμε τα 2/3 του φύλλου και κλείνουμε από πάνω µε το 1/3 του φύλλου κατά μήκος. Έχουμε τώρα ένα μακρύ ρολό. Τεντώνουμε το φύλλο (είναι πολύ ελαστικό) σχεδόν μισή φορά το μέγεθός του. Το διπλώνουμε στη μέση. Το μισό πάνω στο άλλο μισό. Το πλάθουμε σε ρολό περίπου 80 εκ. Το ρολό δεν πρέπει να έχει αλεύρι πάνω του, αλλιώς δεν ρολάρεται. Αν τρέξει έξω ταχίνι, θα γίνουν πιο νόστιμες οι ταχινόπιτες όταν ψηθούν.

Πιάνουμε τις δύο άκρες και τις στρίβουμε πολύ καλά. Το στρίβουμε σε σαλίγκαρο. Το ακουμπάμε σε αλευρωμένο πάγκο.
Τελειώνουμε κατά τον ίδιο τρόπο όλες τις ελαφρά αλευρωμένες ταχινόπιτες. Μόλις τις πλάσουμε όλες, τις πατάμε λίγο µε τον πλάστη στην επιφάνεια, να πλατύνουν (περίπου 15 εκ. διάμετρο). Τις βάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη µε λαδόκολλα και τις αφήνουμε να φουσκώσουν για 30΄. Τις ψήνουμε στους 150°C, στον αέρα, για περίπου 35΄-40΄, να ροδίσουν καλά.

Μόλις τις βγάλουμε τις πασπαλίζουμε με το σιρόπι μελιου

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Κυπριακές ταχινόπιτες

Κυπριακές ταχινόπιτες

….αυτό το ψωμί το ψήνουμε συνήθως γύρω από τη Σαρακοστή για την απλότητά του, είναι πολύ νόστιμο και πολύ πλούσιο σε γεύση και το ταχίνι το κάνει πολύ μαλακό. Θα πρέπει να το δοκιμάσετε και να μου πείτε πώς σας άρεσε. Είναι εξαιρετικό για πρωινό ή οποιαδήποτε στιγμή με καφέ ή τσάι.

Για αυτό χρειάζεστε

3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι και 2 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό
3 κουταλιές της σούπας σάλτσα ταχίνι
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγιά στιγμιαίας
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

1 φλιτζάνι ταχίνι
1 κουταλιά της σούπας μέλι
ζάχαρη, κανέλα, μελάσα

Εκτέλεση

Μέσα σε ένα μίξερ βάσης με το εξάρτημα του γάντζου ρίχνουμε 3 κουπες αλεύρι αλάτι ζάχαρη μαγία και ξεκινάμε και ανακατεύουμε ταυτόχρονα ρίχνουμε και μισή κούπα ζεστό νερό για το λάδι και ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε το μελι και ξανά ρίχνουμε και το υπόλοιπο νερό μετά από λίγο προσθέτουμε και το ταχίνι και συνεχίζουμε το ζύμωμα έως ότου πάρουμε μία μαλακή κολλώδης ζύμη λαδώνουμε ένα μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και με μία πετσέτα για πίνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο μας μετά την ξαναζυμώνουμε ελαφρώς με τα χερια

Χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη και φτιάχνω μικρά μπαλάκια και βάζουμε τα δύο μεμβράνη και το τρίτο το ανοίγουμε ελαφρώς με το χέρι και μετά με τον πλάστη σε ένα μεγάλο παραλληλόγραμμο από πάνω ριχνουμε ταχίνι

και την απλώνουμε σε όλο το φύλλο πασπαλίζουμε και με 2 κουταλιες ζάχαρη. Τυλίγουμε σε ένα ρολό το πλάθουμε σε ένα μακρυ κορδόνι περίπου 1 – 1,5 μέτρα

και το χωρίζουμε σε 5 μέρη.


Παίρνουμε κάθε ένα κορδόνι απο τα 5 και το ξαναπλαθουμε σε περίπου 60 εκ

και το τυλίγουμε σε σαλιγκαρι και το παταμε να ανοιξει λίγο με το πλάστη. Βάζουμε τις πίτες σε ταψί στρωμένο με λαδόκολα.


Κάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα φύλλα στο επόμενο βάζουμε ταχίνι  ζαχαρη και κανέλα και στο άλλο ταχίνι και μελάσα.
Σε ένα ποτήρι βάζουμε 1/4 κουπας νερό , 1/4 κουπας ζαχαρη, 1/4 κούπας ταχίνι και ανακατευουμε και αλειφουμε απο πάνω όλεςτις πίτες
Ψήνουμε στους 190 βαθμούς μέχρι να παρουν ωραίο χρώμα και τις προσέχουμε

Καλή Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΣτρούντελ με ζουμερά μήλα και καρύδια – Πλούσια γεύση
Επόμενο άρθροΓαλατόπιτα