Τυροκούλουρα Ατσμά

Τα τυροκούλουρα ατσμά αφράτα και αρωματικά ψωμιά με βούτυρο που μοιάζουν με αυτά που προσφέρουν στους φούρνους στην Πόλη. Τις περισσότερες φορές τρώγονται για πρωινό με τσάι και τυρί.
Μπορείτε να τα ετοιμάσετε για πρωινό ή να τα φάτε αντί για ψωμί με μεσημεριανό ή βραδινό
Το όνομα αυτών προέρχεται από το γεγονός ότι δεν χρειάζεστε πλάστη για να τα διαμορφώσετε.
Η ζύμη είναι πολύ ευχάριστη στην αφή και πλάθεται πολύ εύκολα με τα χέρια σας.
Αν θέλετε να κάνετε το ατσμα ακόμα πιο ιδιαίτερο, μπορείτε να πασπαλίσετε με τυρί όταν τα ανοιγετε και μετά να τα τυλίγετε σε ρολό.

Υλικά:

1 φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό, χλιαρό φρέσκο γάλα και λάδι
1 κύβο μαγιά
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 αυγα
1 κ.γ. αλάτι
1 κιλό + περίπου μισή κούπα αλεύρι
50-60 γραμμάρια μαλακό βούτυρο
προαιρετικά – σουσάμι

Εκτέλεση:

Σε κατάλληλο μεγάλο μπολ ανακατεύω το φρέσκο γάλα και το νερό. Προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Κοσκινίζω πάνω στο υγρό μειγμα 2 φλιτζάνια από το αλεύρι και χωρίς να ανακατεύω αφήνω στην άκρη για 10-15 λεπτά.

Αφού ενεργοποιηθεί η μαγιά, προσθέτω τα αυγά χωρίς τον κρόκο και το λάδι.
Ανακατεύω ξανά με ένα σύρμα. Στη συνέχεια σε μικρές δόσεις αρχίζω να ρίχνω το αλεύρι και προς το τέλος το αλάτι.
Αφού βάλω ένα κιλό αλεύρι, μεταφέρω τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και αν χρειαστεί ανακατεύω άλλο μισό φλιτζάνι αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να είναι πολύ απαλή στην αφή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια. Ζυμώνουμε για τουλάχιστον 6-8 λεπτά.

Μεταφέρω την έτοιμη ζύμη στο μπολ, πασπαλίζω με λίγο αλεύρι, σκεπάζω με μια πετσέτα και αφήνω για 45 λεπτά περίπου σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.

Χωρίζω τη ζύμη σε 24 ίσα μέρη (τα κομμάτια είναι σε μέγεθος μανταρίνι). Για ένα ατσμά θα χρειαστείτε 2 κομμάτια ζύμης, δηλ. από αυτή την ποσότητα θα έχετε 12 αφράτα κέικ.

Παίρνω ένα κομμάτι, βάζω από πάνω λίγη ποσότητα από το βούτυρο και πιέζω με τα δάχτυλά μου μέχρι να απλωθεί το βούτυρο σε όλη την επιφάνεια και συνεχίζω να πιέζω μέχρι να γίνει μια σχετικά λεπτή ορθογώνια κρούστα. Πασπαλίζω με τυρί και τυλίγω σε ρολο.


Κάνω το ίδιο με ένα άλλο κομμάτι, μετά στρίβω τα δύο ρολά και ενώνω τις άκρες για να φτιάξω ένα κουλούρι.

Τα τακτοποιώ σε μεγάλο ταψί καλυμμένο με χαρτί ψησίματος.


Το ταψί μου είναι αρκετά μεγάλο και όλα μαζί χώρεσαν με μια φορα. Αν δεν έχετε, ίσως χρειαστεί να διπλοψήσετε. Το ίδιο κάνω με όλα τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης και ποσότητα βουτύρου.

Μόλις είναι έτοιμα, τα σκεπάζω με μια καθαρή πετσέτα και τα αφήνω να φουσκώσουν για δέκα με δεκαπέντε λεπτά.
Χτυπάω τον κρόκο με πολύ λίγο νερό και απλώνω στα ήδη φουσκωμένα ατσμά.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν όμορφα από όλες τις πλευρές.

Η Συνταγή είναι απο το Изпитаните рецепти на Марчето

Προηγούμενο άρθροΑμερικανικές τηγανίτες 🥞🥞🥞
Επόμενο άρθροΗ Τούρτα της μαμάς