Τυρόπιτα με μπεσαμέλ σιμιγδαλιού
Μια υπέροχη Τυρόπιτα με μπεσαμέλ σιμιγδαλιού σε τραγανό φύλλο και βελούδινη κρέμα μπεσαμέλ με σιμιγδάλι!!!
Υλικά:
1 δόση απ την καταπληκτική σπιτική σφολιάτα της φίλης μου της Λίας ή έτοιμο φύλλο κρούστας ή σφολιάτα εμπορίου.
800 ml φρέσκο γάλα
2 κ.σ βούτυρο
6 κ.σ σιμιγδάλι ψιλό.
2 αυγά
800 γρ. τυρί φέτα
1 κούπα διάφορα τριμμένα τυριά (γραβιέρα, ένταμ, κεφαλοτύρι ή ότι σας βρίσκεται)
Λίγο μοσχοκάρυδο σκόνη και λίγο πιπέρι.
Ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων.
Προαιρετικά σουσάμι
Αν χρησιμοποιήσετε έτοιμο φύλλο κρούστας θα χρειαστείτε για να φτιάξετε ένα κουρκούτι: 1 κούπα αλεύρι, λίγο ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και νερό)
Εκτέλεση:
Λιώνουμε σε κατσαρόλα το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε για λίγο να καβουρδιστεί όχι πολύ όμως.
Προσθέτουμε με μια κίνηση το γάλα και ανακατεύουμε συνεχόμενα.(Προσοχή γιατί το μείγμα θα πιτσιλίσει)
Μόλις αρχίσει να βράζει και να πήζει το κατεβάζουμε απ τη φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι και τα τυριά.
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε μέχρι να στρώσουμε τα φύλλα στο ταψί.
Λαδώνουμε καλά ένα ταψί και προσθέτουμε τα μισά φύλλα λαδώνοντας τα ενδιάμεσα. Αν χρησιμοποιήσετε φύλλο κρούστας ανάμεσα στα μισά κάτω φύλλα θα απλώσετε λίγες κουταλιές απ το κουρκούτι που θα φτιάξετε με τα υλικά που σας δίνω παραπάνω.
Στρώνουμε τη γέμιση και απλώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντας τα ενδιάμεσα. Αν χρησιμοποιήσετε φύλλο κρούστας απλώνετε πάνω απ το τελευταίο φύλλο το χυλό και ραντίζετε την πίτα με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Χαράζουμε την πίτα μας σε κομμάτια και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 190-200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.
Λίγα ακόμη μυστικά
Το κουρκούτι θα το φτιάξετε ανακατεύοντας τα υλικά που σας δίνω ώστε να πετύχετε ένα κουρκούτι μέτριο ούτε νερουλό ούτε πηχτό. Αυτό συνήθως το χρησιμοποιώ όταν λόγω έλλειψης χρόνου δεν φτιάχνω δικό μου φύλλο και χρησιμοποιώ φύλλο κρούστας. Το κάνει να φαίνεται με χωριάτικο κάνει απίθανη κρούστα και γίνεται υπέροχο σαν σπιτικό!!! Τα διάφορα τυριά μπορείτε να τα παραλείψετε ή να βάλετε ότι σας αρέσει καθώς επίσης και ψιλοκομμένο ζαμπόν ή μπέικον.
Η Συνταγή είναι από το kouzinoskalismata
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Τυροπιτάκια με ζύμη κουρού
Συστατικά:
Αλεύρι – 800 g
Γάλα – 500 ml
Μαγιά – 50 g φρέσκια ή 17 g ξηρή.
Ζάχαρη και αλάτι – 1 κουταλάκι του γλυκού
Λάδι – 150 ml
Αυγό – 1
Γέμιση:
τυρί φέτα – 250 g
Βούτυρο – 150 g
Αλάτι – 1/2 κουταλάκι του γλυκού.
Κίτρινο τυρί αρεσκείας σας – 100 g (για πασπάλισμα)
Επιπροσθέτως:
Σκληρό κίτρινο τυρί αρεσκείας σας – περίπου. 100 γρ
Αυγό – 1 για άλειμμα.
Παρασκευή:
Ετοιμάζουμε την μαγιά.
Ζεστάνετε λίγο από το γάλα. Διαλύουμε τη ζάχαρη και τη μαγιά στο γάλα (μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο αλεύρι) ανακατεύουμε όλα καλά.
Αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει. Προσθέστε αλάτι, το αυγό, το λάδι, το υπόλοιπο γάλα και την μαγια που εχει φουσκώσει στο κοσκινισμένο αλεύρι.
Ζυμώνουμε τη ζύμη. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή. Το αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα περίπου.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση:
Πολτοποιήσετε το τυρί με ένα πιρούνι. Προσθέστε μαλακό βούτυρο. Ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια κρεμώδης κατάσταση. Τρίψτε το κίτρινο τυρί.
Όταν φουσκώσει η ζύμη, την ανοίγουμε σε στρώση (55*65 εκ.). Αλείφουμε τη ζύμη με κρέμα σε όλη την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί.
Κόβουμε τη ζύμη οριζόντια σε λωρίδες (περίπου 7-8 εκ.) και στρίβουμε την καθεμία σε ρολό.
Κόψτε το ρολό σε μικρότερα κομμάτια. Μεταφέρετε κάθε ρολό σε ένα ταψί και αφήστε το να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
Αλείψτε με αυγό και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου.
Η Συνταγή είναι της Erika Oszuszki