Υλικά:
Για τη ζύμη:
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
200 γρ. βούτυρο μαλακωμένο
100 γρ. ζάχαρη
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 φακελάκι βανίλια
Πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση:
200 γρ. φέτα τριμμένη
200 γρ. κρέμα τυρί
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1 κρόκος αυγού για επάλειψη
Προετοιμασία:
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C.
Ζύμη:
Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμίξτε το μαλακωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη και την ζαχαρη βανίλιας μέχρι να αφρατέψει.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακατέψτε το γιαούρτι με τη σόδα και ανακατεψτε. Θα δείτε το γιαούρτι να αφρίζει.
Προσθέστε το μείγμα του γιαουρτιού στο μείγμα του βουτύρου και ανακατέψτε καλά.
Ρίξτε το αλεύρι και το αλάτι και ζυμώστε μέχρι να έχετε μια απαλή ζύμη.
Τυλίξτε τη ζύμη σε μεμβράνη και τοποθετήστε την στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
Γέμιση:
Σε ένα μπολ, αναμίξτε τη φέτα, την κρέμα τυρί, τα αυγά και το πιπέρι.
Ανοίξτε στα 2 την ζύμη ανοιξτε σε ορθογώνιο σχήμα σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Το κατω φύλλο λιγο μεγαλυτερο και το πανω λιγο μικροτερο για να κλεισουμε το κοθρο
Απλώστε τη γέμιση ομοιόμορφα πάνω στη ζύμη.
Ανοίξτε το υπόλοιπο της ζύμης και σκεπάστε τη γέμιση.
Σφραγίστε καλά τις άκρες και αλείψτε την επιφάνεια με τον κρόκο αυγού.
Με ένα πιρούνι καντε τα σχεδια και τρυπήστε την επιφάνεια σε διάφορα σημεία για να βγαίνει ο ατμός.
Ψήσιμο:
Ψήστε την πίτα για 40-45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
Αφήστε την να κρυώσει λίγο πριν την κόψετε και την σερβίρετε.
Συμβουλές:
Για μια πιο τραγανή κρούστα, μπορείτε να πασπαλίσετε την επιφάνεια της πίτας με σουσάμι.
Για μια πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να προσθέσετε στην γέμιση λίγο μαϊντανό ή δυόσμο ψιλοκομμένο.