Τυρόπιτες Κουρού

Γεύση:

  • Η πρώτη μπουκιά αποκαλύπτει μια τραγανή ζύμη που θρυμματίζεται ευχάριστα στο στόμα.
  • Η γέμιση τυριού είναι πλούσια και γευστική, με μια ωραία ισορροπία αλμυρού και πιπεράτου.
  • Η προσθήκη σουσαμιού δίνει μια επιπλέον πινελιά γεύσης και υφής.

Υφή:

  • Η ζύμη είναι τραγανή εξωτερικά και μαλακή εσωτερικά, δημιουργώντας μια ωραία αντίθεση.
  • Η γέμιση τυριού είναι μαλακιά και κρεμώδης, λιώνει στο στόμα.
  • Το σουσάμι προσθέτει μια τραγανή υφή στο τελικό αποτέλεσμα.

Εμφάνιση:

  • Οι τυρόπιτες κουρού έχουν ένα χρυσαφένιο χρώμα, που τις κάνει ορεκτικές και λαχταριστές.
  • Το σχήμα τους είναι ομοιόμορφο και καλοφτιαγμένο.
  • Το σουσάμι δίνει μια ωραία διακοσμητική πινελιά.

Συνολικά:

  • Οι τυρόπιτες κουρού είναι ένα νόστιμο και χορταστικό σνακ ή γεύμα.
  • Είναι ιδανικές για όλες τις ώρες της ημέρας, από το πρωινό μέχρι το βραδινό.
  • Αρέσουν σε μικρούς και μεγάλους.

Συμπέρασμα:

Οι τυρόπιτες κουρού είναι μια εύκολη και νόστιμη επιλογή για όσους θέλουν ένα χορταστικό και γευστικό σνακ ή γεύμα.

Υλικά:

  • 1 αυγό
  • 1 γιαούρτι στραγγιστό (200 γρ.)
  • 130 γρ. ηλιέλαιο
  • 200 γρ. λιωμένο βούτυρο (μαλακό)
  • 500 γρ. αλεύρι
  • 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 2 κουταλιές ψιλοτριμμένο πεκορίνο ή κεφαλοτύρι
  • Για την επάλειψη:
    • 1 κρόκος αυγού
    • Σουσάμι

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μπολ, χτυπήστε το αυγό με το γιαούρτι και το ηλιέλαιο.
  2. Προσθέστε το λιωμένο βούτυρο και ανακατέψτε καλά.
  3. Σε ένα άλλο μπολ, κοσκινίστε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  4. Ρίξτε τα σιγά σιγά στο μείγμα με τα υγρά υλικά και ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.
  5. Προσθέστε το τυρί και ζυμώστε μέχρι να ενσωματωθεί.
  6. Σκεπάστε τη ζύμη με μια πετσέτα και αφήστε την να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  7. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 190°C.
  8. Φτιάξτε μπαλάκια από τη ζύμη και ανοίξτε τα σε λεπτά πιτάκια.
  9. Τοποθετήστε τα πιτάκια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
  10. Αλείψτε τα με τον κρόκο αυγού και πασπαλίστε τα με σουσάμι.
  11. Ψήστε για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Συμβουλές:

  • Μπορείτε να προσθέσετε στη γέμιση και άλλα υλικά, όπως ψιλοκομμένο ζαμπόν, πιπεριές ή μανιτάρια.
  • Αν θέλετε, μπορείτε να αλείψετε τα πιτάκια με λίγο γάλα πριν τα ψήσετε.
  • Μπορείτε να τα ψήσετε και σε αντικολλητικό ταψί χωρίς λαδόκολλα.

Καλή όρεξη!

Photo: Νίκη Μουτάφη

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Κασερόπιτες Ατομικές Με Ζύμη Κουρού

Η Συνταγή είναι από Greek cooking made easy

Υλικά

για τη ζύμη Κούρου:
500 gr /4 φλιτζάνια Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2/3 φλιτζάνι / 150 gr Βούτυρο ή Μαργαρίνη, μαλακό
170 gr / 200 ml / 0,8 φλιτζάνι φυτικό έλαιο
200 gr στραγγιστό γιαούρτι 0% λιπαρά
1 κουτ. / 6 γρ Αλάτι
½ κουταλιά της σούπας / 12 ml Λευκό Ξίδι

για τη γέμιση τυριού:
200 gr τυρί κασσέρι, τριμμένο (εναλλακτικά: λευκό Cheddar, μοτσαρέλα)
2 μέτρια αυγά
250 gr γραβιέρα, τριμμένο (εναλλακτικά: Gruyere, Gouda, Pecorino)
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για γαρνίρισμα:
1 μέτριο αυγό
Λίγο γάλα
Προαιρετικά: 30 gr / 3 κουταλιές της σούπας. Σουσάμι
15 γρ / 1,5 κουταλιές της σούπας Μαύρο σουσάμι

Εκτέλεση:

Α. Φτιάξτε πρώτα τη ζύμη Κούρου:
1. Τοποθετήστε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ. Χρησιμοποιήστε γάντια μιας χρήσης για ασφάλεια
2. Ρίχνουμε μέσα το μαλακό βούτυρο και το λάδι.
3. Προσθέστε επίσης το ξύδι και το αλάτι στη ζύμη.
4. Προσθέστε το γιαούρτι και αρχίστε να ζυμώνετε όλα τα υλικά με το χέρι
(δεν χρειάζεται μίξερ).
5. Σε αυτό το σημείο, μπορείτε να δοκιμάσετε τη ζύμη. θα πρέπει να είναι αρκετά μαλακή
για να ανοίξει αλλά όχι κολλώδες και λίγο ελαστική.
* Είναι πολύ μαλακό και κολλώδες; Προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
* Είναι πολύ στεγνή; Προσθέστε λίγο ακόμη λάδι.
6. Εάν η ζύμη είναι εντάξει, καλύψτε την με πετσέτα κουζίνας και τοποθετήστε την στο
ψυγείο για 1 ώρα για να ξεκουραστεί και να δέσει.

Β. Προετοιμάστε τη γέμιση τυριού:
8. Σε ένα μεγάλο μπολ, τοποθετήστε τα δύο τριμμένα τυριά.
9. Αλατοπιπερώνουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
10. Σπάστε τα 2 αυγά σε ξεχωριστό μπολ και χτυπήστε τα καλά.
11. Τα ρίχνουμε στο μπολ με τριμμένα τυριά.
12. Με ένα μεγάλο κουτάλι, ανακατέψτε καλά όλα τα υλικά.
13. Σημείωση: Μην προσθέσετε καθόλου αλάτι-και τα δύο τυριά είναι αρκετά αλμυρά!
14. Η γέμιση τυριού είναι τώρα έτοιμη.

15. Τοποθετήστε το στο ψυγείο σκεπασμένο για 1 ώρα για να παγώσει.

Γ. Φτιάξτε τις τυρόπιτες:
16. Πάρτε τη ζύμη και τη γέμιση από το ψυγείο.
17. Θα χρειαστείτε επίσης: έναν πλάστη, λίγο επιπλέον αλεύρι, λαδόκολα, ένα πιάτο
διαμέτρου 17 εκ. και δύο μεγάλους δίσκους φούρνου στρωμένους με λαδόκολα.
18. Τοποθετήστε την λαδοκολα πασπαλισμένη με λίγα αλεύρι σε μια επίπεδη επιφάνεια.
19. Πάρτε ένα κομμάτι ζύμης και ισιώστε το πρώτα με το χέρι σας στην λαδόκολα.
Στη συνέχεια, ανοίξτε το με τον πλάστη, προσπαθώντας να το κάνετε περίπου 3 mm
σε πάχος.
20. Για να σχηματίσετε μια τυρόπιτα: Τοποθετήστε το ανάποδο πιάτο πάνω από τη ανοιγμένη
ζύμη και κόψτε το με ένα μαχαίρι.
21. Στη συνέχεια, πάρτε περίπου 3 κουταλιές της σούπας του μείγματος γέμισης και το
τοποθετούμε στη μέση της στρογγυλής ζύμης.
22. Φέρτε ένα μικρό μπολ με νερό δίπλα στη ζύμη.
23. Αφαιρέστε τη ζύμη που προεξέχει. Με ένα πινέλο ή με το δάχτυλό σας, απλώστε λίγο
νερό στις άκρες της ζύμης.
24. Διπλώνουμε την ζύμη στην μέση πάνω από το άλλο μισό, σκεπάζοντας τη γέμιση .
25. Με τα δάχτυλά σας πιέστε τις άκρες μεταξύ τους. Πάρτε επίσης ένα μικρό πιρούνι και
πιέστε τις άκρες της πίτας για να τις κρατήσετε ενωμένες και για να μην φύγει η γέμιση.
26. Τοποθετήστε την έτοιμη τυρόπιτα στο μεγάλο ταψί του φούρνου.
27. Επαναλάβετε με την υπόλοιπη ζύμη & γέμιση. Θα πρέπει να χωράτε 5 κομμάτια ανά
δίσκο.

28. Συμβουλή: Εάν η ζύμη γίνεται λίγο σκληρή, απλώς ζυμώστε τη με τα χέρια σας πριν
συνεχίσετε.
29. Συμβουλή: Σε αυτό το σημείο, μπορείτε επίσης να παγώσετε τις τυρόπιτες για μετέπειτα χρήση.

Δ. Γαρνίρετε τις τυρόπιτες:
30. Σπάστε το αυγό και χτυπήστε το σε ένα μπολ με λίγο γάλα.
31. Βουρτσίστε τα χτυπημένα αυγά πάνω από όλες τις τυρόπιτες για να τα βοηθήσετε να
γλασάρουν κατά το ψήσιμο.
32. Προαιρετικά αλλά συνιστάται ιδιαίτερα, μπορείτε να πασπαλίζετε με σουσάμι (a/o μαύρο σουσάμι) πάνω στις τυρόπιτες.
33. Οι 2 δίσκοι με τυρόπιτες είναι έτοιμοι να ψηθούν στο φούρνο!

Ε. Οδηγίες ψησίματος:
34. Ψήνετε και τους δύο δίσκους με τυρόπιτες σε προθερμασμένο φούρνο FAN @180 ℃
για 25–30 or ή έως ότου οι τυρόπιτες γίνουν τραγανές και χρυσές τριγύρω (εξαρτάται από
το φούρνο)!
35. Μετά από 15 ‘, γυρίστε και τους δύο δίσκους προς τα έξω και αλλάξτε τη θέση τους στα ράφια.
36. Μετά από συνολικά 30 ‘, ψήνονται οι τυρόπιτες. Τα βγάζουμε από το φούρνο.
37. Αφήστε τα να κρυώσουν σε μια σχάρα πριν τα σερβίρετε.

38. Οι νόστιμες τυρόπιτες είναι πλέον έτοιμες για σερβίρισμα!

Δείτε ΕΔΩ το βίντεο της Συνταγής

Προηγούμενο άρθροΑφράτες Τηγανίτες
Επόμενο άρθροΗ τέλεια σπανακοτυρόπιτα: Χρυσαφένια, τραγανή και γευστική