Κέικ Μπριός με σταγόνες Σοκολάτας και κανέλλα
Μια απόλαυση για τον ουρανίσκο, ένα απαλό κεικ Μπριος εμπλουτισμένο με μια εξαιρετική γέμιση.
Υλικά για φόρμα 32 x 13 εκ.:
600 γρ αλεύρι 00
100 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
270 ml ζεστό γάλα
10 γρ μαγιά μπύρας
70 γρ βούτυρο κομμένο σε κομμάτια (λίγο μαλακό)
1 αυγό ολόκληρο
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 πρέζα αλάτι.
Γεμιση :
30 γρ βούτυρο λιωμένο
Κανέλα για γεύση.
Ζάχαρη κρυσταλλική για γεύση.
Τσιπς σοκολάτας για γεύση (διατηρούνται στην κατάψυξη)
Για να βουρτσίσετε την επιφάνεια:
Ένα γαλάκτωμα φτιαγμένο με κρόκο αυγού και λίγο γάλα.
Διακοσμούμε με ζάχαρη άχνη.
Μέθοδος:
Χρησιμοποίησα το μίξερ βάσης με σπειροειδή γάντζο, αλλά μπορείτε να το δουλέψετε με ασφάλεια σε ένα μπολ με τα χέρια σας.
Προσθέστε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας, μια πρέζα αλάτι, το αυγό και ελαφρώς χλιαρό γάλα στο οποίο έχετε διαλύσει τη μαγιά.
Αφού ζυμώσουμε λίγα λεπτά και έχουμε ενσωματώσει όλο το αλεύρι, προσθέτουμε το μαλακό βούτυρο, ένα κομμάτι τη φορά.
Μόνο όταν όλα απορροφηθούν καλά και λεία, σχηματίζουμε ένα καρβέλι, σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει στο φούρνο με αναμμένο το φως για μια-δυο ώρες.
Μετά από αυτό το διάστημα, απλώνετε τη ζύμη όχι πολύ αραιά σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, σχηματίζοντας ένα παραλληλόγραμμο.
Αλείφουμε με τα 30 γρ λιωμένο και κρύο βούτυρο, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγη κανέλα και λίγη ζάχαρη και μετά αλείφουμε τα κομματάκια σοκολάτας.
Τυλίγουμε σε ρολό ξεκινώντας από τη μεγαλύτερη πλευρά.
Τώρα κόψτε ένα κομμάτι από τη μία από τις δύο άκρες με πάχος περίπου 5-6 εκ. και αφήστε το στην άκρη.
Κόβουμε τον υπόλοιπο κύλινδρο στη μέση κατά μήκος, σταματώντας 5-6 εκ. πριν από την άλλη άκρη.
Περιστρέψτε το άκρο προς τα μέσα για να δημιουργήσετε μια σπείρα.
Πλέξτε τα δύο μισά μεταξύ τους, βάζοντας το κομμάτι που κρατάτε στην άκρη στο τέλος.
Τώρα τοποθετήστε την πλεξούδα σε ένα ταψί για καρβέλι που έχετε προηγουμένως αλείψει με βούτυρο.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει άλλα 30 λεπτά.
Αλείφουμε την επιφάνεια με ένα γαλάκτωμα από γάλα και κρόκο αυγού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για 30-35 λεπτά περίπου.
Αφήστε το να κρυώσει πριν το βγάλετε από τη φόρμα, πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη και σερβίρετε με μαρμελάδα, Nutella, σιρόπι σφενδάμου ή ότι άλλο προτιμάτε.
Μπορεί να διατηρηθεί σε καλά κλεισμένη σακούλα τροφίμων για 3-4 ημέρες.
Καλή Επιτυχία
ΠΗΓΗ: Mi dai la tua ricetta?