Τούρτα με 2 κρέμες
Υλικά
παντεσπανι
4 αυγά
4 κουταλιές ζάχαρη
5 κουταλιές αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας νερό
50 ml λάδι
1 κουταλιά κακάο
1 μπέικιν πάουντερ
250 ml καφέ ή σοκολατούχο γάλα
Γέμιση
4 κρόκοι αυγών
1 κουταλιά ζάχαρη
300 ml γάλα
5 κουταλιές αλεύρι
100 γρ μαργαρίνη
3 κουταλιές ζάχαρη άχνη
2 ζάχαρη βανίλια
Λεύκη κρέμα
4 ασπράδια αυγών
7 κουταλιές ζάχαρη
4 κουταλιές της σούπας νερό
γλασσο
100 γρ σοκολάτα
3 κουταλιές της σούπας λάδι
Εκτέλεση:
Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν, μετά προσθέτουμε το νερό, μετά το λάδι, μετά το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν πάουντερ και χτυπάμε τα πάντα.
Χτυπάμε προσεκτικά τα ασπράδια, τα προσθέτουμε στο μείγμα με τους κρόκους και ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και μετά ρίχνουμε το μείγμα σε στρωμένο ταψί και ψήνουμε και μετά χαμηλώνουμε στους 180. Ο δίσκος μου είναι 30 x 11 εκ. και μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε 30 x 20, αλλά σε αυτήν την περίπτωση κόβετε το παντεσπανι κάθετα και εγώ κόβω οριζόντια σε αυτόν τον δίσκο. Προσαρμόστε όπως σας ταιριάζει.
Ανακατεύουμε τους κρόκους των αυγών, τη ζάχαρη, τη ζάχαρη βανίλιας και το αλεύρι, ρίχνουμε λίγο γάλα και αφήνουμε το υπόλοιπο να πάρει μια βράση.
Όταν πάρει βράση, ριχνουμε το μειγμα των κροκων και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει και την σκεπαζουμε με μεμβρανη να εφαπτεται μετά αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.
Χτυπάμε τη μαργαρίνη με την άχνη ζάχαρη και μετά προσθέτουμε σταδιακά την κρυωμένη κρέμα και χτυπάμε.
Ρίχνουμε 125 ml μαύρου καφέ ή σοκολατούχου γάλακτος πάνω από την πρώτη κρούστα να μουλιασει, μετά προσθέτουμε ολόκληρη την κρέμα, μετά βάζουμε το δεύτερο παντεσπανι και περιχύνουμε με το υπόλοιπο γάλα. Καλό είναι όταν περιχύνετε το πρώτο παντεσπανι, την αφήνετε να κάτσει λίγο, να απορροφηθεί και μόνο μετά προσθέτετε την κρέμα.
Τα τακτοποίησα όλα στο ταψί που εψησα γιατί ήταν βαθύ έβαλα το παντεσπανι το μουλιασα, έβαλα την κρέμα, έβαλα τη δεύτερη κρούστα και το ξαναμουλιασα.
Για τη λευκή κρέμα χτυπάμε τα ασπράδια στο δυνατο του μιξερ.
Ανακατεύουμε το νερό και τη ζάχαρη και μετά το βάζουμε στη φωτιά να βράσει. Ανακατευουμε.
Όταν πάρει βράση το νερο, το αφήνουμε για 2 λεπτά, μετά το προσθέτουμε αμέσως σε ροη στα χτυπημένα ασπράδια και χτυπάμε στη μέγιστη ταχύτητα.
Απλώστε αυτή την κρέμα στη δεύτερη κρούστα και βάλτε τη στο ψυγείο να σφίξει λίγο.
Λιώνουμε τη σοκολάτα με λάδι και το περιχύνουμε.
Καλή απόλαυση
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Τούρτα Πορτοκάλι, με κρέμα και γλάσο από πορτοκάλι
Τούρτα Πορτοκάλι, με κρέμα και γλάσο από πορτοκάλι. Μια φανταστική τούρτα με αφράτο σιροπιασμένο παντεσπάνι, ελαφριά, μοσχοβολιστή κρέμα πορτοκαλι και υπέροχο γλάσο Πορτοκαλιου.
Αν σας αρέσουν οι πορτοκαλένιες γεύσεις αυτή η τούρτα με την αέρινη υφή και την υπέροχη δροσερή γεύση θα σας ενθουσιάσει.
Υλικά
Για το παντεσπάνι:
150 γρ. αλεύρι γοχ
1 πρέζα αλάτι
Ξύσμα από ένα λεμόνι
1 βανίλια
5 αυγά
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
150 γρ Ζάχαρη
2 κ.σ νερό
Για το σιρόπι:
1 κούπα ζάχαρη (200 γρ)
1 κούπα νερό (240 γρ)
1 κσ χυμό πορτοκάλι
Για την κρέμα πορτοκαλι:
3 αυγά
5 κ.σ. κορν φλάουρ (75 γρ)
2 κούπες γάλα (480γρ)
1/4 κούπα χυμό πορτοκαλι (60 γρ)
Ξύσμα από 1 πορτοκαλι
4 κ.σ βούτυρο (80 γρ)
1/2 κούπα ζάχαρη (100 γρ)
400 γρ κρέμα γάλακτος
Λιγη ζάχαρη άχνη (100 γρ)
Για το γλάσο πορτοκαλι:
1 κούπα ζάχαρη (100γρ)
1 κούπα νερό (240 γρ)
4 κ.σ. χυμό πορτοκαλι (80 γρ)
Λιγο πορτοκαλι χρώμα ζαχαροπλαστικής
2 κ.σ κορν φλάουρ
Εκτέλεση
Για το παντεσπάνι:
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να φουσκώσουν για 2 με 3 λεπτά στο μίξερ.
Κοσκινίζουμε τα στερεά υλικά και τα ρίχνουμε σιγά σιγά στο μείγμα με τα αυγά και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ να ενσωματωθούν. Στην συνεχεία αδειάζουμε το μείγμα μας σε στρογγυλή αποσπώμενη φόρμα 28 εκ. αφού βάλουμε πρώτα λαδόκολλα και μετά βουτυρώσουμε γύρω-γύρω. Τοποθετούμε την φόρμα στον φούρνο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά περίπου.
Λαχταριστή τούρτα λεμονιού, με κρέμα και γλάσο από λεμόνι φωτογραφία βήματος 1
Για την κρέμα πορτοκαλι:
Σε μικρή κατσαρόλα ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με τη ζάχαρη,τα αυγά και το χυμό λεμονιού. Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και το ρίχνουμε με μιας μέσα στη κατσαρόλα με το κορν φλάουρ ανακατεύοντας ζωηρά. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και σιγοβράζουμε την κρέμα συνεχώς μέχρι να πήξει.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε το ξύσμα και
το βούτυρο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να κρυώσει βάζοντας επάνω στην επιφάνειά της πλαστική μεμβράνη.
Λαχταριστή τούρτα λεμονιού, με κρέμα και γλάσο από λεμόνι φωτογραφία βήματος 2
Αφήνουμε να κρυώσει βάζοντας επάνω στην επιφάνειά της πλαστική μεμβράνη. Χτυπάμε και την κρέμα γάλακτος με λίγη άχνη σε σαντιγί και ενσωματώνω απαλά τις δύο κρέμες
Για το γλάσο πορτοκαλι:
Διαλύουμε το κορν φλάουερ στο νερό και το ρίχνουμε μέσα σε μια κατσαρολίτσα με την ζάχαρη και το λεμόνι. Το ζεσταίνουμε καλά μέχρι να δέσει η κρέμα. Αφήνουμε να κρυώσει και βάζω λίγο κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής.
Λαχταριστή τούρτα λεμονιού, με κρέμα και γλάσο από λεμόνι φωτογραφία βήματος 4
Συναρμολόγηση:
Κόβουμε το παντεσπάνι στην μέση,στο κάτω μέρος ρίχνουμε παντού με ένα κουτάλι ή πινέλο σιρόπι, βάζουμε από πάνω την μισή κρέμα, κλείνουμε από πάνω
με το άλλο μισό παντεσπάνι το σιροπιάζουμε και αυτό. Βάζουμε από πάνω την υπόλοιπη κρέμα, στρώνουμε με μια μαριζ. Από πάνω επίστρωση το
γλάσο πορτοκαλι. Αν θέλουμε διακοσμούμε με φέτες πορτοκαλιου. Το αφήνουμε στο ψυγείο για μια- μιάμιση ώρα να δέσουν οι γεύσεις.