Υλικά

Ζύμη

Αλεύρι 220 γρ
Βούτυρο 100 γρ
Σόδα 0,5 κουτ.γλ
Ζάχαρη 70 γρ
Μια πρέζα αλάτι
Και χυμό από μισό λεμόνι.
1 αυγό

Στρώμα μήλου
Μήλα 2 τεμ
Ζάχαρη 3 κ.σ. κουτάλια
Βανίλια για γεύση
40 γραμμάρια βούτυρο
Κανέλα και μπαχαρικά που σας αρέσουν με τα μήλα. Εβαλα μόνο 1 κουταλάκι του γλυκού.

Γέμιση
1 βάζο καραμελωμενο ζαχαρουχο γάλα 400-500 γραμμάρια(Υπάρχει και έτοιμο στα σουπερ).
400 γραμμάρια γιαουρτι .
Ζάχαρη 170 γραμμάρια κατά βούληση
3 αυγά. Η συνταγή προέβλεπε 2, αλλά σκέφτηκα ότι η γέμιση μπορεί να μην δεσει μεταξύ της και να υπάρχουν σβολοι μετά το ψήσιμο. Έτσι εβαλα 3 αυγά.

Εκτέλεση

Για τη ζύμη
Για τη ζύμη, ανακατέψτε το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα, το βούτυρο, το λάδι και φτιάξτε ψίχουλα. Προσθέστε το αυγό και ζυμώστε τη ζύμη. Δεν πρέπει να είναι μια σφιχτή αλλά μαλακή ζύμη κρούστας.
Ως συνήθως, κάτι μου πήγε στραβά: δεν κοίταξα τη συνταγή και τα ψίχουλα δεν έδεσαν, οπότε πρόσθεσα λίγο περισσότερο βουτυρο και αλεύρι και στη συνέχεια περίπου 50 ml κρύο παγωμένο νερό.
Μου αρέσει η ζύμη κρούστας γιατί είναι εύκολο να την φτιάξεις και να την φέρεις στην επιθυμητή σύσταση.
Έβαλα τη ζύμη στο ψυγείο για μισή ώρα καιτην άνοιξα. Έχω μια ανοιχτή γυάλινη φόρμα
30 εκ. Απλωσα την ζυμη να καλυπτει και 2-2,5 εκ και τα παλινα και τρυπησα το ζυμάρι με ένα πηρουνι σε πολλά σημεία και την έψησα για 10-15 λεπτά στους 180 βαθμούς. Αφήστε το να κρυώσει.

Για τα μήλα
Βάλτε το βούτυρο στο τηγάνι να λιώσει και την ζάχαρη. Όταν το βούτυρο και η ζάχαρη αρχίσουν να βράζουν, προσθέτουμε τα μήλα μας.
Αφαιρούμε τα κουκουτσια από τα μήλα. Στη συνέχεια, τα χωρίζουμε στη μέση και τα κόβουμε σε μισά δαχτυλίδια.
Ρίξτε τα μήλα μας μέσα στο βούτυρο και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε την κανέλα και τη βανίλια. Αφήνουμε να βράσουν για μερικά λεπτά και τα αφήνουμε στην άκρη.

Ανακατέψτε το καραμελωμενο ζαχαρουχο γάλα, το γιαούρτι, τα αυγά, τη ζάχαρη με ένα μίξερ ή ένα σύρμα.


Η μάζα θα είναι υγρή. Δεν πρόσθεσα ζάχαρη γιατί το καραμελωμενο γάλα είναι γλυκό και τα μήλα περιείχαν ζάχαρη.

Ψήσιμο.
Βάζουμε τα μήλα σε όλη τη βάση.

 

Ρίχνουμε το καραμελωμενο γάλα πάνω από τα μήλα. Από πάνω πασπάλισα 100 γραμμάρια ψιλοαλεσμένα καρύδια.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους ξηρούς καρπούς που έχετε στη διάθεσή σας. Μπορεί να μην είναι καβουρδισμένα, καβουρδίζονται κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Βάλτε τα στο φούρνο στους 170-180 βαθμούς για 30-35 λεπτά. Ελέγξτε την τάρτα οι άκρες θα πρέπει να έχουν ψηθεί σκληρά και η μέση θα πρέπει να είναι λίγο τρεμουλιαστη (θα πρέπει να κουνιέται όταν την πιέζετε). Εγώ την έψησα για περίπου 40-45 λεπτά.
Μετά το ψήσιμο, αφήστε την στο φούρνο για 1-2 ώρες για να κρυώσει. Εγώ το άφησα στο φούρνο για περίπου 5 ώρες.
Στη συνέχεια το κόβουμε και απολαμβάνουμε αυτό το υπέροχο και ασυνήθιστο γλυκό.

Μηλόπιτα
Μηλόπιτα

Καλή Επιτυχία