Μαζέψαμε πολλά σύκα και έφτιαξα το χοιρινό μου με σάλτσα σύκου.
Η σάλτσα βγήκε τέλεια με λίγη γλυκύτητα του κρασιού και μια δόση του βαλσάμικου. Συνοδεύεται από σάλτσα σπανακιού με λάδι και σκόρδο.

Xοιρινό φιλέτο με σάλτσα σύκου

Υλικά

Ένα χοιρινό φιλέτο που ζυγίζει περίπου 680γρ
8 ώριμα αλλά σταθερά σύκα Μαύρα, σκουπίζονται με καθαρή με υγρή χαρτοπετσέτα και
κόβονται κατά μήκος σε τέταρτα
2 κουταλιές της σούπας / 30 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
3 κουταλιές της σούπας / 42g αλατισμένο βούτυρο, κρύο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι / 120ml ξηρό κρασί (το ξηρό λευκό κρασί μπορεί να αντικατασταθεί)
2 κουταλιές της σούπας / 60ml βαλσάμικο ξύδι καλής ποιότητας
θαλασσινό αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 ° C.
Καθαρίστε το φιλέτο κόβοντας τυχόν υπερβολικό λίπος και αφαιρώντας το
δέρμα που καλύπτει το κρέας σύροντας μια κοφτερή λεπτή λεπίδα μαχαιριού κάτω από το
δέρμα και τραβώντας την σε λωρίδες. Διπλώστε το φιλέτο κάτω εάν είναι
μακρύ και λεπτό και, στη συνέχεια, δέστε το χοιρινό σε διαστήματα 1 εκ με σχοινί
κουζίνας για να διατηρήσετε ένα ομοιόμορφο σχήμα.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι σε μέτρια και υψηλή φωτιά.
Στεγνώστε την επιφάνεια του χοιρινού κρέατος με χαρτοπέτσετα και στη συνέχεια
αλατοπιπερώνουμε καλά σε όλες τις πλευρές. Τοποθετήστε το φιλέτο στο ζεστό λάδι και
γυρίστε το σε όλες τις πλευρές μέχρι να σχηματιστεί μια χρυσή κρούστα, περίπου 5 έως 6
λεπτά.
Μεταφέρετε το φιλέτο σε ένα ταψί, αφήνοντας το τηγάνι στην άκρη για τη σάλτσα.
Τοποθετήστε το ταψί στον καυτό φούρνο και ψήστε το χοιρινό έως ότου ένα θερμόμετρο
κρέατος που εισάγεται στο κέντρο του παχύτερου μέρους του καταγράφει 63 ° C,
περίπου 10 έως 12 λεπτά. Μεταφέρετε το χοιρινό φιλέτο σε μία ξύλινη επιφάνεια, χαλαρώστε και τυλιξτε το σε αλουμινόχαρτο και αφήστε το να ξεκουραστεί για 10 λεπτά ενώ προετοιμάζετε τη σάλτσα.

Βγάλτε το υπερβολικό λίπος από το τηγάνι και τοποθετήστε το σε μέτρια φωτιά.
Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και τα κρεμμύδια και στη συνέχεια
αλατίστε ελαφρά. Μαγειρέψτε τα κρεμμύδια για 2 έως 3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν,
ανακατεύοντας περιστασιακά. Ρίξτε το κρασί και βράστε ενώ ξύνετε το κάτω μέρος του
τηγανιού με ένα ξύλινο κουτάλι για να απελευθερώσετε τυχόν κομμάτια καραμελωμένου
υπολείμματος. Σιγοβράστε το κρασί έως ότου εξατμιστούν όλο το αλκοόλ, περίπου
1 λεπτό.

Προσθέστε το βαλσάμικο ξύδι και μειώστε τη φωτιά χαμηλά.
Μαγειρέψτε απαλά έως ότου πήξει σε μια μέτρια συνοχή, προσθέτοντας τυχόν χυμούς
κρέατος που υπάρχουν από το ψησιμο του κρέατος. Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε το υπόλοιπο 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο, χτυπώντας ελαφρά για να αποκτήσετε μια λεία, στιλπνή σάλτσα που επικαλύπτει το πίσω μέρος ενός κουταλιού.
Δοκιμάστε τη σάλτσα και προσαρμόστε το αλάτι αν χρειαστεί.
Προσθέστε τα σύκα στο τηγάνι και ρίξτε απαλά τη σάλτσα μέχρι να ζεσταθούν και να
καραμελώσουν.
Αφαιρέστε το σχοινί από το φιλέτο και κόψτε το σταυρωτά.
Τακτοποιήστε τα κομμάτια χοιρινού κρέατος σε μια τακτοποιημένη σειρά σε μια
πιατέλα σερβιρίσματος και ρίξτε τη σάλτσα σύκου από πάνω.

ΠΗΓΗ: Bob Frangos Lesnick

Προηγούμενο άρθροΗ καλύτερη πάστα αμυγδάλου!
Επόμενο άρθροΑν θέλετε να φτιάξετε ένα εύκολο, οικονομικό και νόστιμο πιάτο κοτόπουλου