Xαλβάς Φαρσάλων

Ο χαλβάς Φαρσάλων είναι ένα παραδοσιακό γλυκό από την περιοχή των Φαρσάλων της Θεσσαλίας. Είναι φτιαγμένος από νισεστέ, ζάχαρη, αμύγδαλα ή καρυδια και ελαιόλαδο και έχει μια ιδιαίτερη, πλούσια γεύση.

Η παρασκευή του χαλβά Φαρσάλων είναι αρκετά απαιτητική και απαιτεί αρκετό χρόνο και υπομονή. Το πρώτο βήμα είναι να καβουρδιστούν τα αμύγδαλα, τα οποία στη συνέχεια προστίθενται στο μίγμα του χαλβά.

Το μίγμα αυτό μαγειρεύεται σε βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει.

Ο χαλβάς Φαρσάλων έχει μια κρεμώδη υφή και μια γλυκιά, αλλά όχι λιπαρή γεύση. Τα καβουρδισμένα αμύγδαλα προσδίδουν μια ωραία τραγανή αίσθηση και μια ελαφριά γήινη γεύση.

Ο χαλβάς Φαρσάλων είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που αξίζει να δοκιμάσετε. Είναι ένα γλυκό που θα σας μείνει αξέχαστο.

Υλικά

3/4 του φλυτζανιού αραβοσιτέλαιο
2 φλιτζάνια νισεστέ
3 φλυτζάνες ζάχαρη
4ς φλτζάνες νερό
6-7 κουταλιές της σούπας ζάχαρη (για να βάλουμε επάνω)
1/2 φλιτζάνια αμύγδαλα ή καρύδια καβουρδισμένα και τριμμένα

Εκτέλεση

Στο νερό διαλύουμε το νισεστέ με το σύρμα πολύ καλά και βάζουμε το λάδι σε μία κατσαρόλα προς δυνατή φωτιά στην αρχή μετά χαμηλώνουμε βάζουμε την ζάχαρη τα τρία φλυτζάνια με δύο κουταλιές της σούπας νερό και λίγες σταγόνες λεμόνι, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει σκούρα καραμέλα ρίχνουμε σιγά-σιγά το νισεστέ μέχρι να πήξει πολύ καλά το βάζουμε σε ένα ταψάκι πασπαλίζουμε ναι 6 κουταλιές ζάχαρη την επιφάνεια λίγη κανέλα και το βάζουμε στο γκριλ μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη πάνω τα αμύγδαλα στο τέλος.

Η Συνταγή είναι της Rena Babatsi

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Xαλβάς Φαρσάλων

Ο Xαλβάς Φαρσάλων είναι ένα γλύκισμα με παθιασμένους οπαδούς. Για όσους κατάγονται από την περιοχή της Θεσσαλίας, είναι ένα γλυκό που γνωρίζουν από την παιδική τους ηλικία. Πρόκειται για ένα γλυκό που απαιτεί όχι μόνο τα κατάλληλα υλικά αλλά και τους κατάλληλους τεχνίτες για να φτιάξει έναν επιτυχημένο χαλβά.

Υλικά

1 κιλό ζάχαρη
1 φάκελο νισεστε
10 ποτήρια νερο

για την καραμέλα
1 ποτήρι ζάχαρη
1/2 πακέτο βούτυρο

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρολα στην φωτιά κάνω καραμέλα με ένα ποτήρι ζάχαρη και προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά που έχω διαλύσει σε λεκάνη
Aνακατεύω να πήξει ρίχνοντας μισό πακέτο βούτυρο. Ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και γίνει μια ημιδιαφανής μάζα
Βάζω σε ταψί πασπαλιζω ζάχαρη ή και κανέλα ανα θέλετε και βάζω στο φούρνο ψηλά στο φουλ στο γκριλ να κάνει κρούσταXαλβάς Φαρσάλων με βούτυροΗ Συνταγή είναι της Vaso Gravani

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Xαλβάς Φαρσάλων.

Xαλβάς Φαρσάλων.

Υλικά:

4 φλ.κοφτά τσαγιού ζάχαρη
4 φλ. νερό
2 φλ. νισεστέ
1/2 φλ. ηλιέλαιο
1 και μισό φλ. αμυγδαλόψυχα
2 βανίλιες η κανέλα προαιρετικά για άρωμα.

Εκτέλεση:

Πρώτα καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα.
Σε ταψάκι απλώνουμε τα αμύγδαλα χωρίς φλούδα.Ψήνουμε στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στη μεσαία σχάρα για περίπου 10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ανακατεύουμε ώστε να ψηθούν τα αμύγδαλα ομοιόμορφα.
Σε ένα μεγάλο μπολ έβαλα και ανακάτεψα
το νερό,το νισεστέ,την ζάχαρη,το λάδι και τις
(βανίλιες και την κανέλα αν βάλουμε).
Σε μια βαθιά κατσαρόλα έβαλα το ένα ποτήρι ζάχαρη και την έκανα καραμέλα στη συνέχεια
έριξα το παραπάνω μείγμα σιγά σιγά ανακατεύοντας συνεχώς.
Έβρασα μέχρι να πήξει το μείγμα και έριξα τα καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Το έβαλα σε ένα ταψί και από επάνω έριξα ζάχαρη και έψησα στο γκριλ στους 200 βαθμούς μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη.
Καλή επιτυχία!!!

Η Συνταγή είναι της

ελενη τσιουκανη

Προηγούμενο άρθροΜακαρονόπιτα της κας κούλας
Επόμενο άρθροΕκμέκ από κέικ που περίσσεψε: Μια εξαιρετική ιδέα για να αξιοποιήσετε το περίσσευμα ενός κέικ