Εκδοχές του μπακλαβά βρίσκουμε σε κάθε περιοχή της Ελλάδας. Σε ορισμένες ποικίλλει η γέμιση των ξηρών καρπών. Σε άλλες ποικίλλει το σχήμα. Άλλες είναι τηγανητές. Αυτή η παλιά συνταγή από τη Νάουσα ξεχωρίζει από τις άλλες συνηθισμένες συνταγές, επειδή πρόκειται για έναν από τους λίγους τηγανητούς μπακλαβάδες αλλά και επειδή είναι φτιαγμένος με πετιμέζι, αναμενόμενη προσθήκη από μια πόλη διάσημη για το κρασί της. Δοκιμάστε να τον σερβίρετε πάνω σε μια μπάλα παγωτού κρέμα.
Για 36 κομμάτια
Εξάρτημα: 1 λεπτή βέργα
Για το σιρόπι
6 φλιτζ. πετιμέζι
2 φλιτζ. νερό
Χυμό από 1 λεμόνι σουρωμένο
12 φύλλα κρούστας εμπορίου,
σε θερμοκρασία δωματίου
Βράζουμε το πετιμέζι και το νερό σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το
χυμό λεμονιού και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει τελείως.
Ανακατεύουμε τα καρύδια, το βούτυρο, την κανέλα και το γαρίφαλο σε ένα μπολ.

Παίρνουμε δύο φύλλα και τα τοποθετούμε οριζόντια το ένα πάνω από το άλλο, αλείφοντας
και τα δύο με βούτυρο. Πασπαλίζουμε από πάνω με 3 φουσκωτές κουταλιές από τη γέμιση.
Διπλώνουμε περίπου 3 εκ. από την κάτω άκρη του φύλλου προς τα μέσα, για να σκεπά-
σουμε λίγο τη γέμιση. Τοποθετούμε τη βέργα μπροστά στο διπλωμένο φύλλο και τυλίγουμε
το φύλλο μαζί με τη βέργα όσο πιο σφιχτά γίνεται. Μόλις τυλίξουμε όλο το φύλλο, πιέζουμε
από τις δύο άκρες προς το κέντρο σουφρώνοντας το φύλλο, όπως τις κουρτίνες. Βγάζουμε
τη βέργα και τοποθετούμε το σουφρωμένο ρολό με το άνοιγμα προς τα κάτω σε ένα ταψί ή
μια καθαρή επιφάνεια. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα μας
και η γέμιση. Κόβουμε κάθε ρολό σε 6 ίσα κομμάτια.

Σε μια φριτέζα ή σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 10 εκ. σησαμέλαιο σε μέτρια προς δυνατή
φωτιά. Με τρυπητή κουτάλα τηγανίζουμε τον μπακλαβά σε δόσεις, μέχρι να είναι τραγανός
και να πάρει χρυσαφί χρώμα. Το μυστικό είναι να είναι ζεστό το λάδι, αλλά να μην καπνίζει.
Αν είναι υπερβολικά καυτό το λάδι, τα ρολά θα τηγανιστούν υπερβολικά απ’ έξω ενώ η
ζύμη θα μείνει ωμή και λασπωμένη στο κέντρο. Τα βγάζουμε από το λάδι με μια τρυπητή
κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίσουν σε χαρτί κουζίνας. Αμέσως μετά τα βάζουμε μέσα
στο κρύο σιρόπι όπου και τα αφήνουμε μερικά λεπτά, για να ποτίσουν. Τα τοποθετούμε σε
πιατέλα και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα κομμάτια. Όταν κρυώσουν τα
ρολάκια, πασπαλίζουμε με κανέλα και σερβίρουμε. Αποθηκεύονται σε μεταλλικό δοχείο σε
δροσερό, ξηρό μέρος.

Ευχαριστούμε την

Νταϊάνα Κοχυλά

Προηγούμενο άρθροΨωμάκια Γεμιστά με κιμά και κρεμμύδι
Επόμενο άρθροΤσάι του βουνού: Οι θαυμάσιες ιδιότητες του ελληνικού βοτάνου