Χοιρινό με πατάτες γιαχνί

Αυτό το χοιρινό με πατάτες γιαχνί είναι μια από τις πιο αγαπημένες μου συνταγές. Η πλούσια σάλτσα ντομάτας, οι μαλακές πατάτες και το ζουμερό χοιρινό συνδυάζονται τέλεια για να δημιουργήσουν ένα πιάτο που είναι τόσο νόστιμο όσο και θρεπτικό.

Ας δούμε τι κάνει αυτό το πιάτο ξεχωριστό:

  • Η σάλτσα: Η σάλτσα ντομάτας είναι η βάση αυτού του πιάτου και είναι γεμάτη γεύση. Φτιάχνεται με φρέσκες ντομάτες, κρεμμύδι, σκόρδο και μπαχαρικά, και σιγοβράζει μέχρι να πήξει και να γίνει βελούδινη.
  • Οι πατάτες: Οι πατάτες απορροφούν όλη τη νοστιμιά της σάλτσας και γίνονται μαλακές και χυλωμένες.
  • Το χοιρινό: Το χοιρινό κρέας ψήνεται μέχρι να ροδίσει και μετά σιγοβράζει στη σάλτσα μέχρι να γίνει ζουμερό και τρυφερό.

Εδώ είναι μερικά tips για να φτιάξετε το τέλειο χοιρινό με πατάτες γιαχνί:

  • Χρησιμοποιήστε φρέσκες ντομάτες για την καλύτερη δυνατή γεύση.
  • Σιγοβράστε τη σάλτσα για αρκετό χρόνο για να πήξει και να αναδείξει τα αρώματα.
  • Μην παραψήσετε το χοιρινό, για να μην στεγνώσει.
  • Σερβίρετε το χοιρινό με πατάτες γιαχνί με φρέσκο ψωμί και μια δροσερή σαλάτα.

Είτε είστε λάτρης της παραδοσιακής κουζίνας, είτε απλά ψάχνετε ένα νόστιμο και χορταστικό πιάτο, το χοιρινό με πατάτες γιαχνί είναι η τέλεια επιλογή!

Υλικά

1 κιλό κρέας χοιρινό κομμένο σε μερίδες
πατάτες κομμένες στα τέσσερα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κουταλιά σάλτσα πελτέ
1 κουτί ντομάτα ψιλοκομμένη
1 ποτήρι κρασιού(μικρό δηλαδή) λάδι, αλάτι, πιπέρι
2 φύλλα δάφνης

Εκτέλεση

Πλένουμε το κρέας και το αφήνουμε να στραγγίσει.
Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και βάζουμε το κρέας να ροδίσει (το τσιγαρίζουμε) από όλες τις πλευρές.
Όταν πάρει χρώμα, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα αφήνουμε να σοταριστούν με το κρέας.
Βάζουμε τον πελτέ ανακατεύοντας γρήγορα και προσθέτοντας και την ντομάτα.
Στη συνέχεια βάζουμε 3 ποτήρια νερό, αλάτι, πιπέρι και τα φύλλα δάφνης και το βράζουμε για περίπου 1 ώρα προσθέτοντας κι άλλο νερό στην κατσαρόλα.
Αφού τελειώσει το βράσιμο προσθέτουμε τις πατάτες και τα καρότα οπότε ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε αν χρειάζεται λίγο ακόμη νερό και συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να βράσουν οι πατάτες και να χυλώσει η σάλτσα.

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Χοιρινό με πατάτες και τζατζίκι

Υλικά Συνταγής

700 γρ ψαρονέφρι σε κύβους ή χοιρινό σε μπουκιές
100 γρ. ελαιόλαδο
50 γρ. βούτυρο
1 πράσινη, 1 κόκκινη και 1 κίτρινη πιπεριά κομμένες σε μέτρια κομμάτια
1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε μέτριες φέτες
1 πράσο σε φέτες
1 ποτηράκι λευκό ξηρό κρασί
100 γρ. ντοματάκι ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
2-3 πατάτες, καθαρισμένες, κομμένες σε κομμάτια

Εκτέλεση

Βάζετε σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία με 1 λίτρο χλιαρό νερό το χοιρινό και το αφήνετε για ένα 20λεπτο περίπου ξαφρίζοντας κατά περιόδους.
Ζεσταίνετε το λάδι με το βούτυρο σε καθαρό σκεύος, προσθέτετε τα λαχανικά (εκτός απ’ τις πατάτες) και το κρέας και σοτάρετε έως ότου το κρέας πάρει χρώμα και τα λαχανικά μαραθούν. Στη συνέχεια σβήνετε με κρασί, ρίχνετε τον κύβο και ανακατεύετε έως ότου διαλυθεί και μειωθούν τα υγρά.

Προσθέτετε 1 ποτήρι καυτό νερό από αυτό που έβρασε το κρέας και αφήνετε να μαγειρευτούν για 10-15 λεπτά.
Ρίχνετε το ντοματάκι και τις πατάτες, συμπληρώνετε με ζωμό ή ζεστό νερό. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και συνεχίζετε το μαγείρεμα μέχρι να δέσει η σάλτσα. Συνοδευστε το με ένα ποτήρι λευκό κρασί

Για το τζατζίκι δείτε εδώ

Καλή Απόλαυση

 

Προηγούμενο άρθροΚοτόπουλο με κρεμώδη σάλτσα παρμεζάνας: Μια εμπειρία γεύσεων
Επόμενο άρθροΡολά κοτόπουλου γεμιστά με τυρί και ζαμπον, συνοδευμένα από πατάτες.