Ευκολη Πρασόπιτα με τυρί και ζαμπόν

Η εύκολη πρασόπιτα αποτελεί μια ιδανική επιλογή για ένα γρήγορο και νόστιμο γεύμα, είτε ως ορεκτικό είτε ως κυρίως πιάτο. Η παρασκευή της είναι απλή και δεν απαιτεί ιδιαίτερες μαγειρικές ικανότητες. Απλά σοτάρετε τα πράσα με κρεμμύδι , προσθέστε μπαχαρικά και μυρωδικά της αρεσκείας σας. Στη συνέχεια, απλώστε το μείγμα σε φύλλο σφολιάτας και ψήστε μέχρι να ροδίσει. Η πρασόπιτα μπορεί να σερβιριστεί ζεστή ή κρύα, και συνοδεύεται ιδανικά με δροσερό γιαούρτι ή αγγουροσαλάτα.

Συμβουλές:

  • Μπορείτε να προσθέσετε στην γέμιση και άλλα υλικά, όπως μανιτάρια, πιπεριές ή ψητό μπούτι κοτόπουλου.
  • Αν θέλετε, μπορείτε να αντικαταστήσετε το φύλλο σφολιάτας με χωριάτικο φύλλο κρούστας.
  • Για πιο τραγανή υφή, πασπαλίστε την πρασόπιτα με σουσάμι πριν την ψήσετε.

Υλικά

Στρογγυλό ταψί 24 εκ.:
1 στρογγυλή σφολιάτα
2 Πράσα
100 g μαγειρεμένο ζαμπόν για γεύση.
100 γραμμάρια φέτες τυριου κυτρινου
50 ml κρέμα γάλακτος
3 μέτρια ολόκληρα αυγά
Αλατοπίπερο
Ελαιόλαδο

Μέθοδος:

Καθαρίζουμε τα πράσα και τα κόβουμε σε φέτες.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο λάδι, προσθέτουμε τα πράσα, αλάτι και πιπέρι, προσθέτουμε λίγο νερό και μαγειρεύουμε με το καπάκι για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Αφήστε να κρυώσει.

Ξετυλίγουμε τη σφολιάτα, την τοποθετούμε σε ταψί για κέικ καλυμμένο με χαρτί ψησίματος.
Τρυπήστε με πιρουνι, στη συνέχεια καλύψτε την επιφάνεια με φέτες τυριού και μετά το ψημένο ζαμπόν.
Ρίχνουμε μέσα τα πράσα και τα μοιράζουμε ομοιόμορφα.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος, μια πρέζα αλάτι και πιπέρι.
Ρίξτε το μείγμα πάνω στο αλμυρό κέικ.
Διπλώνουμε λίγο μέσα τη ζύμη αν είναι πολύ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο στατικό φούρνο στους 200°C για περίπου 30 λεπτά.
Μόλις ζεσταθεί μπορείτε να σερβίρετε.

H συνταγή είναι από το Katja in cucina

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Πρασόπιτα Χωρίς Φύλλο

Πρασόπιτα Χωρίς Φύλλο

Θα μοιραστώ μαζί σας μια υπέροχη συνταγή για πίτα, που την ξέρω από τη μητέρα μου, είναι χαρακτηριστική για την περιοχή μας και ενδείκνυται περισσότερο για το φθινόπωρο και τον χειμώνα, γιατί τα πράσα κυκλοφορούν πάντα στην αγορά.

Υλικά:

3-4 μεγάλα πράσα
1 φλιτζάνι γιαούρτι
1 κουτ διττανθρακική σόδα
1 κουπα καλαμποκάλευρο
1 κουπα αλεύρι σίτου
100 ml. λάδι (50 για το πράσο στιφάδο και 50 για το μείγμα).
2-3 αυγά (ίσως και περισσότερα).
100-150 g τυρί φέτα τριμμένο
1 κουτ αλάτι

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε λίγο νερό στο τηγάνι μέχρι να καλύψει τον πάτο.
Παράλληλα ρίχνουμε τα πράσσα και περιμένουμε να αρχίσει να ζεσταίνεται το νερό.
Σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι το νερό να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε πάλι λίγη ποσότητα νερού και ανακατεύουμε.
Λίγο πριν εξατμιστεί το νερό προσθέτουμε το λάδι. Όταν εξατμιστεί τελείως το νερό και μείνει μόνο το λάδι, συνεχίζουμε κανονικά τη συνταγή

Ξεχωριστά ανακατεύουμε καλά τα αυγά και το γιαούρτι με την προσθήκη σόδας πρώτα στο γιαουρτι για να αφρίσει.
Σε αυτά προσθέτουμε το καλαμπόκι και το αλεύρι σίτου ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε το τριμμένο τυρί.
Το μείγμα που παρασκευάζεται με αυτόν τον τρόπο προστίθεται στα κρύα πράσα, ανακατεύουμε καλά προσθέτουμε το μείγμα σ ένα ταψάκι και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει.

Ναι, είναι πολύ νόστιμο πιστέψτε με!

Προηγούμενο άρθροΈτοιμη σε 20′: Κοτοπιτα με πιπεριές, η τέλεια λύση για τις βιαστικές ημέρες!
Επόμενο άρθροΑποκαλύπτουμε τα μυστικά της σάλτσας Café de Paris: Μια γευστική εμπειρία!