Πολίτικο Θεσσαλονίκης

Συστατικά

1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
2 1/2 φλιτζάνια σιμιγδάλι, χοντρό
1/2 κουταλάκι μαστίχα, σκόνη
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπεικιν
1 κουτ. Μαγειρική σόδα
280 γρ. Γάλα, πλήρες
Για το σιρόπι
2 φλιτζάνια νερό
2 φλιτζάνια ζάχαρη
Για την κρέμα
1L γάλα
200 γραμμάρια ζάχαρης
120 gr αλεύρι
4 αυγά
40 γρ. βούτυρο
βανίλια

ΟΔΗΓΙΕΣ

Βήμα 1
Προετοιμάστε το σιρόπι προσθέτοντας το νερό και τη ζάχαρη σε μια μικρή κατσαρόλλα. Φέρτε σε βρασμό και μόλις αρχίσει να βράζει περιμένετε 3 λεπτά και αφαιρέστε από τη φωτιά. Αφήστε το να κρυώσει
Βήμα 2
Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 ° C. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέστε το σιμιγδάλι, το μπεικιν, τη ζάχαρη και τη μαστίχα. Σε ένα άλλο μπολ, ανακατέψτε το γάλα και τη μαγειρική σόδα. Συνδυάστε τα πάντα και ανακατέψτε καλά.
Θα καταλήξετε με ένα σκληρό μίγμα. Βουτυρήστε ένα ταψί και ρίξτε το μείγμα μέσα. Ψήστε για 35-45 λεπτά ανάλογα με το φούρνο σας.

Βήμα 3
Ενώ το κέικ είναι ζεστό, ρίχνουμε το κρύο σιρόπι στην κορυφή και αφήνουμε να το απορροφήσει όλο (περίπου δύο ώρες).
Βήμα 4
Όταν το κέικ κρυώσει εντελώς, ετοιμάστε την κρέμα. Ρίχνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα και το θερμαίνουμε ελαφρώς. Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε τα υπόλοιπα συστατικά εκτός από το βούτυρο. Θα καταλήξετε με μια συνεχή παχιά πάστα. Ρίχνουμε λίγο γάλα στο μπολ και ανακατεύουμε γρήγορα. Συνεχίστε να προσθέτετε λίγο γάλα στο μπολ και όταν δεν έχετε πια γάλα, επιστρέψτε τα πάντα στην κατσαρόλα και ανακατέψτε καλά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα. Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε το βούτυρο. Ανακατέψτε καλά για να λιώσει και να ενσωματωθεί.
Βήμα 5
Απλώστε την κρέμα από πάνω στο κέικ και ψήστε όλη τη νύχτα. Σερβίρετε με κανέλα πασπαλισμένη.

Πηγή: greekfoodalchemist.com

Προηγούμενο άρθροΧαλουμοπιτάκια…μμμμ
Επόμενο άρθροΚαραμελωμένη Πιπεροσαλάτα (Peperonnata)