Ατομικά Κιουνεφέ
Μερίδες: 12 φλ
Συστατικά
Σιρόπι ζάχαρης
1 φλιτζάνι (225 g) ζάχαρη
½ φλιτζάνι (125 ml) νερό
½ κουταλάκι χυμό λεμονιού
½ κουταλάκι του γλυκού πάστα από φασόλια βανίλιας
Ζύμη
320 γρ κανταιφι.
5 κουταλιές της σούπας βούτυρο (επίσης επιπλέον για να λαδώσουμε τα μάφιν)
½ κουταλάκι του γλυκού πορτοκαλί χρωστικές τροφίμων (προαιρετικά – προσθέστε κι άλλες αν θέλετε)
Γέμιση
¾ φλιτζάνι (180 ml) γάλα
½ φλιτζάνι (115 ml) κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
1 ½ κουταλιά της σούπας σιμιγδάλι
½ κουταλάκι κορν φλάουρ
½ κουταλάκι του γλυκού νερό
110 g μοτσαρέλα, τριμμένη
Η μοτσαρέλα και το σιμιγδάλι μπορούν να δώσουν στο κιουνεφέ ένα κρεμώδες-τυρόχρωμο τράβηγμα
Μέθοδος
Σιρόπι ζάχαρης
1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό λεμονιού. Τοποθετούμε σε μια εστία σε μέτρια δυνατή φωτιά. Ανακατεύουμε να ενωθούν και μετά αφήνουμε να γίνει (αν δεν διαλυθεί η ζάχαρη, μπορείτε να ανακατέψετε μια-δυο φορές ακόμα αλλά μόλις αρχίσει να βράζει, σταματήστε το ανακάτεμα).
2. Αφήστε να πάρει μια βράση, στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το να σιγοβράσει για 10 λεπτά, το πολύ.
Μόλις πήξει η σύστασή του, αφαιρέστε αμέσως από τη φωτιά.
3. Μόλις κατεβάσουμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε τη βανίλια και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Σιμιγδαλένια πουτίγκα
1. Σε μια μικρή κατσαρόλα ανακατεύουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι.
2. Ανακατεύουμε ξεχωριστά το κορν φλάουρ και το νερό μέχρι να διαλυθεί και μετά το προσθέτουμε στο μείγμα στην κατσαρόλα.
3. Τοποθετήστε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συνεχώς. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου άλλα τρία λεπτά ή μέχρι το μείγμα να πήξει σε υφή σαν κρέμα (προσθέστε κι άλλο κορν φλάουρ αν χρειάζεται).
4. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς όσο ετοιμάζετε την κιουνεφε.
Κρούστα Kιουνεφε
1. Σε ένα μεγάλο μπολ, κόψτε τη ζύμη κανταιφι σε κομμάτια μήκους 2,5 cm (το ψαλίδι κουζίνας μπορεί να βοηθήσει).
2. Λιώνουμε το βούτυρο και το προσθέτουμε πάνω από την τριμμένη ζύμη.
3. Ανακατέψτε με τα χέρια σας μέχρι να επικαλυφθούν ομοιόμορφα όλα τα νήματα και να γυαλίσουν. Αυτό είναι πολύ σημαντικό – και θα αξίζει τον κόπο…
4. Αφήστε στην άκρη, έτοιμο για συναρμολόγηση.
5. Οι κούπες βγαίνουν από το φούρνο, χρυσοκαφέ
Συναρμολόγηση
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C .
2. Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής, απλώστε λίγο από το επιπλέον βούτυρο σε κάθε μάφιν. Φροντίστε να καλύψετε και τα πλαϊνά των οπών του δίσκου για μάφιν.
3. Ρίξτε μερικές σταγόνες από το λιωμένο βούτυρο. Απλώστε αυτό το βούτυρο στη βάση, και στο πλάι, κάθε μάφιν.
4. Προσθέστε το βασικό στρώμα της ζύμης kunafa σε κάθε μάφιν. Πιεστε το σφιχτά χρησιμοποιώντας κάτι μικρό, όπως γουδοχέρι. Φροντίστε να φέρετε το κιουνεφε και στις πλευρές του μαφιν, ώστε να δημιουργήσετε ένα πηγάδι για τη γέμισή σας.
5. Προσθέστε τη μοτσαρέλα στην κρυωμένη πουτίγκα σιμιγδαλιού και ανακατέψτε.
6. Προσθέστε περίπου 1 κουταλιά της σούπας από το μείγμα τυριού-σιμιγδαλιού σε κάθε μαφιν, πριν καλύψετε με περισσότερη ζύμη κιουνεφε.
7. Πιέστε ελαφρά προς τα κάτω ώστε να σφραγιστεί. Να είστε απαλοί γιατί δεν θέλετε να χυθεί το μείγμα.
Ψήσιμο
1. Τοποθετούμε στο φούρνο για περίπου 20-30 λεπτά, μέχρι οι κορυφές να φαίνονται χρυσοκάστανες.
2. Βγάζουμε από το φούρνο και περιχύνουμε αμέσως τα ¾ από το σιρόπι και διακοσμούμε με λίγο ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης.
3. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν αναποδογυρίσετε προσεκτικά το μάφιν. Τα μεμονωμένα κύπελλα πρέπει να βγαίνουν εύκολα.
4. Σερβίρετε τις κούπες κουνάφα ζεστές με το επιπλέον σιρόπι για όσους θέλουν να συμπληρώσουν το φλιτζάνι τους Απολαύστε το με λίγο τσάι με κάρδαμο. Μπορείτε να αποθηκεύσετε τυχόν φλιτζάνια kunafa που έχουν απομείνει στο ψυγείο και μετά να τα ξαναζεστάνετε στο φούρνο ή στο φούρνο μικροκυμάτων μια άλλη μέρα