Τα ζουμερά κομμάτια χοιρινού κρέατος μαρινάρονται σε ένα δελεαστικό μείγμα κόκκινου κρασιού και αρωματικών θρυμματισμένων σπόρων κόλιανδρου . Η μαρινάδα εμποτίζει το κρέας με πλούσιο άρωμα, δημιουργώντας τρυφερό και ζουμερό χοιρινό που λιώνει στο στόμα σας.

Υλικά

Για την Αφέλια:
1 ½ κιλό χοιρινό (λαιμός, κοιλιά)
1 έως 1 ½ φλιτζάνια ξηρό κόκκινο κρασί (1 φλιτζάνι = 200 ml)
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας κόλιανδρο θρυμματισμένο σε γουδί
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ½ φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
1 κουταλιά της σούπας κόλιανδρο θρυμματισμένο σε γουδί
Αλάτι + πιπέρι

Για τις πατάτες κόκκινου κρασιού (πατάτες αντιναχτές):
700 γρ πατάτες baby
½ κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο θρυμματισμένο σε γουδί
¾ φλιτζάνι ξηρό κόκκινο κρασί
Ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Εκτέλεση

Αλέθω στο γουδί τον κόλιανδρο.
Κόβω το χοιρινό σε κύβους 3-4 εκατοστών.
Σε ένα μπολ, ανακατεύω το χοιρινό με τον κόλιανδρο, το κόκκινο κρασί και το ελαιόλαδο και ανακατεύω πάλι.
Σκεπάζω το μπολ με μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο για 18 ώρες (ή 1-2 μέρες).
Στραγγίζω το κρέας και το σκουπίζω καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Πλένω καλά τις πατάτες και τις ξύνω με μια βούρτσα.
Στουμπάω τις πατάτες με μια πέτρα ή το γουδί, ώστε να κάνω μια σχισμή.
Αλατίζω τις πατάτες και τις αφήνω στην άκρη.
Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνω το ελαιόλαδο ισα ισα να καλυψουμε τον πατο και σοτάρω το χοιρινό από όλες τις πλευρές(όχι ολα μαζι),
σε δυνατή φωτιά και 1-2 λεπτα απο κάθε πλευρα.
Αφαιρώ το χοιρινό από το τηγάνι. Αφού τελειωσαμε ξαναβάζω τα τσιγαρισμενα πισω στο τηγανι.
Προσθέτω τον κόλιανδρο στο τηγάνι και ανακατεύω.
Σβήνω με το λευκό κρασί και το αφήνω να πάρει μια βράση να φύγει το αλκοολ.
Προσθέτω το χοιρινό, το κόκαλο, αλάτι και πιπέρι.
Σκεπάζω το τηγάνι και σιγοβράζω σε χαμηλή φωτιά για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Σε ένα άλλο τηγάνι, ζεσταίνω ελαιόλαδο όχι να καψει και ρίχνω τις πατάτες να σκεπαζονται περιπου απο το ελαιόλαδο.
Τηγανίζω τις πατάτες σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Δυναμώνω τη φωτιά και τηγανίζω για άλλα 5-6 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.
Αφαιρώ τις πατάτες από το τηγάνι και αδειάζω το λάδι.
Ξαναβάζω τις πατάτες πισω στο τηγανι στο χωρις λαδι πλεον, προσθέτω τον χοντροκοπανισμενο κόλιανδρο αφηνω 30” και σβήνω με το κόκκινο κρασί.
Χαμηλώνω τη φωτιά και αναταράσσω (γι αυτο λέγονται αντιναχτες) το τηγάνι, ώστε να ποτιστούν οι πατάτες με το κρασί.
Σερβίρω το χοιρινό με τις πατάτες.

Συμβουλές
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα κομμάτια χοιρινού, όπως μπούτι ή σπάλα.
Αν δεν έχετε γουδί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μύλο μπαχαρικών για να θρυμματίσετε τον κόλιανδρο.
Μπορείτε να μαρινάρετε το χοιρινό για περισσότερο χρόνο, αν θέλετε.
Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα μυρωδικά στο μαρινάρισμα, όπως δάφνη ή θυμάρι.
Μπορείτε να σερβίρετε το πιάτο με ρύζι ή πουρέ πατάτας.

Καλή απόλαυση!