Υλικά:
1/2 ποτήρι ηλιέλαιο
1/2 ποτήρι ζάχαρη
1/2 ποτήρι πετιμέζι
1/2 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού 🍊
1 κουταλάκι του γλυκού (κγλ) σόδα
2 κουταλιές της σούπας (κσ) Λικέρ Τεντούρα (ή της αρεσκείας σας)
2 κγλ κανέλα
1 κγλ κακάο
Λίγο γαρύφαλλο (στη μύτη του κγλ)
Φρέσκο τριμμένο μοσχοκάρυδο
4 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου)
2 κγλ μπέικιν πάουντερ
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, το πετιμέζι και το χυμό πορτοκαλιού.
Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και το προσθέτουμε στο μείγμα.
Ρίχνουμε το λικέρ, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το κακάο και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε καλά.
Σταδιακά, προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και τα πλάθουμε σε μπαλάκια μετα σε κορδονι και κανουμε το σχεδιο που θελουμε
εγω τα εκανα κυκλους πιέζουμε ελαφρά και τα βουτάμε στη μία πλευρά σε σουσάμι.
Τοποθετούμε τα κουλουράκια σε ταψί με λαδόκολλα ή σιλικόνη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 12-15 λεπτά, ανάλογα με το πόσο τραγανά τα θέλουμε.
Συμβουλές:
Όλα τα υλικά μετριούνται με το ίδιο ποτήρι.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το πετιμέζι με μούστο.
Για πιο αφράτα κουλουράκια, ψήστε τα για 12 λεπτά. Για πιο τραγανά, ψήστε τα για 15 λεπτά.
Μπορείτε να προσθέσετε σταφίδες, κομμάτια σοκολάτας ή άλλα υλικά της αρεσκείας σας στη ζύμη.
Καλή απόλαυση!