Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Μπιφτέκια με πατάτες στον φούρνο, είναι ένα κλασικό πιάτο που το λατρεύουν μικροί και μεγάλοι. Είναι αυτό που λέμε “φαγητό της μαμάς” ή “φαγητό της γιαγιάς”, που μοσχοβολάει όλο το σπίτι και σε γεμίζει ζεστασιά. Πάμε να το φτιάξουμε, όπως το κάνω εγώ, με το “μάτι” και την αγάπη μου!
Μπιφτέκια με Πατάτες στον Φούρνο
Παραδοσιακά μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο, ζουμερά και μοσχομυριστά. Εύκολη συνταγή για ένα αγαπημένο φαγητό της ελληνικής κουζίνας.
Prep Time
25 minutes
Cook Time
1 hour 25 minutes
Total Time
1 hour 50 minutes
Ingredients
- Ανάμεικτος κιμάς (περίπου 500-700 γρ., ανάλογα πόσα μπιφτέκια θέλετε)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη (ή ψιλοκομμένη)
- 1 αυγό
- 1 φέτα μπαγιάτικο ψωμί, μουσκεμένο σε λίγο γάλα (περίπου 3-4 κουταλιές σούπας γάλα)
- Λίγη μουστάρδα (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού)
- Λίγη γλυκιά πάπρικα (προαιρετικά, αν θέλετε λίγο καυτερή, βάλτε καυτερή)
- Λίγο κύμινο (περίπου 1/2 κουταλάκι του γλυκού)
- Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, ψιλοκομμένος μαϊντανός (όσο σας αρέσει)
- Πατάτες (όσες θέλετε, ανάλογα το ταψί)
- 2-3 σκελίδες σκόρδο για το ταψί (ολόκληρες ή κομμένες στη μέση)
- Λίγη ρίγανη για τις πατάτες
- Χυμός από 1 λεμόνι
- Ελαιόλαδο
- Λίγο νεράκι
Instructions
┊◌🍳┊◌🥄┊◌🔪┊◌🥣┊
- Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζω τον κιμά, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το λιωμένο σκόρδο, το αυγό, το μουσκεμένο ψωμί (αφού το στυψω ελαφρά από το γάλα), τη μουστάρδα, την πάπρικα, το κύμινο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
- Ζύμωμα:
Ζυμώνω καλά όλα τα υλικά με τα χέρια μου για αρκετά λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνει ο κιμάς μας αφράτος.
Καθαρίζω τις πατάτες και τις κόβω σε κομμάτια (όπως για φούρνο).
Σε ένα ταψί, βάζω τις κομμένες πατάτες. Προσθέτω τις ολόκληρες σκελίδες σκόρδου, λίγη ρίγανη, χυμό λεμονιού, αρκετό ελαιόλαδο και λίγο νεράκι (περίπου μισό ποτήρι). Ανακατεύω καλά τις πατάτες μέσα στο ταψί. - Πλάθω τον κιμά σε μπιφτέκια, στο μέγεθος που θέλω. Τα τοποθετώ ανάμεσα στις πατάτες στο ταψί.
Σκεπάζω το ταψί μου καλά με αλουμινόχαρτο. - Ψήσιμο: Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C (στον αέρα ή στις αντιστάσεις) για περίπου 1 ώρα.
Μετά τη μία ώρα, βγάζω το αλουμινόχαρτο και συνεχίζω το ψήσιμο, ανεβάζοντας ίσως λίγο τη θερμοκρασία ή βάζοντας στο γκριλ για λίγα λεπτά, μέχρι να πιουν όλα τα ζουμιά, να ροδίσουν τα μπιφτέκια και οι πατάτες και να μείνουν μόνο με το λαδάκι τους.
Notes
Tips από εμένα:
- Για πιο αφράτα μπιφτέκια: Μπορείτε να προσθέσετε λίγο ξύδι ή λίγο σόδα μαγειρικής (μια πρέζα) στον κιμά, αλλά το μουσκεμένο ψωμί και το καλό ζύμωμα κάνουν θαύματα.
- Προσαρμογή γεύσης: Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και λίγο τριμμένο καρότο στον κιμά για έξτρα γλύκα και υγρασία.
- Σκορδάκι στο ταψί: Μην το παραλείψετε! Δίνει απίστευτο άρωμα στις πατάτες και τα ζουμιά.